Pihenő

Lett egyszer csak egy játszóház

Már a húsvéti ünnepeket is magunk mögött tudhatjuk, kicsit talán fellélegezhettünk, kicsik és nagyok egyaránt bizakodva várhattuk a feltámadást. Két hosszú év után családok, gyerekek és egyházi közösségek úgy ünnepelhettek, ahogy azelőtt hosszú évtizedeken át.
author
Vasárnap

2022. május 18. 11:34

Vasárnap
Lučko Martin római katolikus plébános hálás az összefogásért, lelki támogatásért - Kép: Molnár Lívia

Történelmi egyházak összefogása

Csicser község három egyházi vezetőjének elképzelése vált valóra, amikor létre hívták az idei ökumenikus játszóházat. Először is felkeresték a helyi óvoda és iskola pedagógusait, hogy tapasztalataikat latba vetve segítsenek ötletük megvalósításában. Kérésüket szívesen fogadták, sőt nemcsak tapasztalataikkal, hanem minden szükséges materiális segítséggel is szolgáltak. Nem kis örömükre, anyagi támogatásban is részesültek.

Isten kegyelméből 2022. április 3-án az elképzelésükből valóság vált. Ahogy azt Nt. Molnár Zsolt református lelkipásztor üdvözlő bevezetőjében elmondta, nagy az öröme, hogy a három történelmi egyház összefogása meghozta gyümölcsét. Háláját fejezte ki azért, hogy e nemes gondolat nem süket fülekre talált, és bebizonyosodott, igenis sokaknak fontos a közösség megtartó ereje, ami sajnos ebben az elzártan is rohanó világban egyre inkább kiveszőben van. És bár a közösségi összetartást tükrözte az is, mennyien fogadták el a meghívást, a legfontosabb mégis a keresztyén értékek erősítése. Mindezt pedig maradandóvá, talán emlékezetessé a gyermekek alkotókészsége, saját kezük munkája teszi. Külön kiemelte, a legfontosabb mégis az, hogy ez alkalom által is rámutassanak a Mindenség urára, aki az Ő egyszülött fiát adta értünk, hogy örök reménységünk és életünk legyen. Bizodalmát fejezte ki, hogy ezzel a játszóházzal egy hagyományt sikerült elindítani.

Vasárnap
Nt. Molnár Zsolt református lelkipásztor: „Bebizonyosodott, hogy sokaknak fontos a közösség megtartó ereje”

Perhács Árpád görögkatolikus atya is kiemelte, mennyire fontosnak tartja a gyermekek és a fiatalok összefogását, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobban megismerjék egymást. Hisz a gyermek ragaszkodó, szeretni akaró, közöttük feltöltődik minden ember, feledve a nehéz pillanatokat. Elmondta, milyen sokat jelent számukra, hogy mindhárom egyház gyermekei, szülők és egyháztagok együtt tölthetik a délutánt. Fontos, hogy játékos módon Krisztushoz vezetésüket is segítsék. Rámutatott arra is, hogy egy ilyen közösségben minden tekintetben gazdagodik a lélek.

Lučko Martin római katolikus plébános imádsággal üdvözölte a jelenlevőket, és háláját fejezte ki az összefogásért, a lelki támogatásért, ami lehetővé tette a húsvéti játszóház megvalósítását. Isten gazdag áldását kérte minden gyermekre és résztvevőre.

Perhács Árpád görögkatolikus atya: „A gyermek ragaszkodó, szeretni akaró, feltöltődik köztük az ember”
Perhács Árpád görögkatolikus atya: „A gyermek ragaszkodó, szeretni akaró, feltöltődik köztük az ember”

Feledhetetlen délután

Közös ima után megkezdődött a felhőtlen játszás, alkotás, szórakozás, amiből kivették részüket kicsik és nagyok egyaránt. Készültek a szebbnél szebb húsvéti díszek, papírból, gipszből és mindenféle alapanyagból. Minden alkotás maga volt a csoda. A gyerekek remekül szórakoztak, és nem kis túlzással, a felnőttek is visszarepültek kicsit az időben.

Abból, hogy a délután valóban családias legyen, és felejthetetlen élmény maradjon, a szülők, nagyszülők, nagynénik is kivették a részüket. Volt minden, mi szem-szájnak ingere. Finom kalácsokkal, süteményekkel, üdítőkkel kedveskedtek nemcsak a gyerekeknek, mindenkinek, aki eljött.

A gyerekek végül boldogan vitték haza saját kezűleg készített ajándékaikat, a felnőttekkel feledtette egy kis időre ez a délután a rohanós hétköznapokat, az egyházak vezetői pedig hálatelt lélekkel és szívvel mondtak köszönetet.

vasárnap

Rajczi Emília

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.