Lelki fröccs: A látszat néha csal

Vasárnap

Sokszor. Vagy mindig? Jó kérdés, már csak azért is, mert ha perspektívát váltunk, máris minden máshogy, másnak tűnik. Elég csak akár ténylegesen a fizikai helyváltoztatásra gondolni, és arra, mi van, ha egy tárgyat, embert, történést másik nézőpontból kezdünk szemlélni.

Ez a nő eminnen vékonynak tűnik, amonnan meg teltkarcsúnak, az a tárgy innen szép, hátulról lehet akár éles fegyver is, innen nézve szomorú, ami megesett a szomszéddal, onnan nézve milyen szerencse, hogy így alakult.

A látszat néha csal, akár fizikai értelemben, akár azon túlmenően is, s olykor tényleg azon múlik egy megítélés, hogy ki honnan szemléli. Ezért nem érdemes azzal bajlódni, hogy a dolgokat, egy másik embert, eseményeket megpróbáljuk megítélni. Megtehetjük persze, és valószínűleg meg is tesszük, mert emberek vagyunk, s ez emberi tulajdonság. Formáljuk, ízlelgetjük mindazt, ami történik, amit látunk, s egyszer csak kialakul a véleményünk, a hozzáállásunk, a magunk nézőpontja. Vagy mondhatom úgy: a magunk látszata.

Mert végtére is, ha egymás mellé állítjuk egymás nézeteit, azok pusztán nézetek, látszatok lesznek. Hiszen innen nézve ennek látszik, onnan nézve meg annak. Igazán kevés esetben azonos a látszatunk egy másik emberrel, ez ugyanis a látószögünket tükrözi. Az pedig éppen olyan egyedi tud lenni, mint az ujjlenyomatunk. Így érdemes észben tartanunk, a látszat néha megcsalhat bennünket, de az is lehet, hogy mindig?!


Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?