Pihenő

Lagzi Nyitracsehin

„Adjon Isten áldást, csendes békességet, amint e házba követként belépek. Hozom a gazdának szíves üdvözletét, lakodalom lesz, hát kedves ott a vendég. Csámpai Lőrinc küldött, s azt üzeni szépen, mivel, hogy fiának lakodalma lészen, ne vessék meg házát ezen a szép napon, mert vendég nélkül bús a lakodalom!”
author
Vrabec Mária

2021. július 2. 10:15

Vasárnap
Kép Tigyi Miloš, Mária Verešová

Nyitracsehin sokan emlékeznek a fenti versikére, hiszen még a nyolcvanas években is dorozsbák, azaz a vőfélyek jártak meghívni lagziba a vendégeket. A helyi lakodalmas előadása június 13-án ezért nemcsak egy a néphagyományokat bemutató műsor, a 45 évvel ezelőtti előadás felelevenítése volt, hanem kedves családi emlékek felidézése, az egykori lagzis hangulat újraélése is. Három zoboralji község: Nyitracsehi, Alsóbodok és Gímes hagyományőrzői vettek részt az előadásban, a szólóénekes a 6. Országos Népdaléneklési Verseny győztese, Csámpai Boglárka volt, a vőfély Kupecsek András, a násznagy pedig Pócsik József. „Az összeállításnak az Eljött már a búcsúzásom órája címet adtuk, annak a dalnak a nyomán, amellyel a menyasszonyt búcsúztatták a szüleitől. A műsort a csehi lakosok, főleg Kluka Margit néni és Pócsik Sanyi bácsi emlékei alapján állítottuk össze Csámpai Rozáliával úgy, hogy minél hitelesebben idézzük meg a régi lagzikat. Külön öröm számunkra, hogy a csehi lakosok és köztük a fiatalok is ilyen nagy számban és lelkesen vettek részt a műsorban” – mondta Varga Szilvia, a műsor szervezője.

Hajdan, az egész falut foglalkoztató, valódi közösségi esemény volt egy lakodalom. Az ötvenes évekig többnyire hétköznap tartották, ősszel vagy a farsangi időszakban. Szokás volt a lagzi előtt három vasárnap hirdetni a házasságot a templomban, az esküvő előtt egy héttel pedig megtelt a menyasszony háza szorgos kezű helybeliekkel. Az asszonyok tésztát gyúrtak a húslevesbe, a lánypajtások bokrétát kötöttek, közben pedig énekeltek:

Rozmaringnak kétféle szokása,

Télen-nyáron mindig zöld annak az ága,

Ha levágják, száradozik,

Sej, ez a legény énrám várakozik.

Aztán egész héten folytak az előkészületek, disznóvágás, kalácssütés, a vendégasztalok és a lakodalmas sátor előkészítése, majd az esküvő előtti nap estéjén elvitték a vendégek az ajándékot a menyasszony és a vőlegény házához. A keresztszülők a menyasszonynak rojtos kendőt, pálinkát, kalácsot, két tyúkot vagy kakast vittek.

A lagzi napján az esküvő előtt a menyasszonyt a lánypajtásai a helyi menyasszony-öltöztető segítségével öltöztették fel. A pártáját és a vőlegény szalagját piros vagy rózsaszín virágokkal díszítették, de ha már nem élt az anyja vagy az apja, ún. szomorú pártát viselt kék virágokkal. A vőlegény házától énekszóval, zenével elindult a menet a menyasszony házához. Itt következett a menyasszony kikérése, a jegykendő megáldása, a bokréta köszöntése és kitűzése. A vendégek a bokrétáért pénzt tettek egy erre kikészített tányérba a koszorúslányok részére.

Be van a falu kerítve, piros bársonykeszkenyőbe,

Ídesanyám lakik benne, hogyan búcsúzzak el tőle,

Csehi fölött csillag ragyog, Csámpai Jóska tied vagyok,

Még csak bőcsőbe ringattak, má teníked ajánlottak...

Hajdú Maris szíp szoknyája, beakadt a csipkefába,

nem a csipkefa fogta meg, Csámpai Jóska markolta meg...

… szólt az ének, és a menet elindult a templomba. Elsőnek a vőlegény ment a koszorúslánnyal, a menyasszony a fiútestvérével vagy a keresztgyerekkel a menet közepén. A menyasszonynak illett a lányságát siratni, ezért még ilyenkor is el-elhangzott egy-egy szomorú dal:

Siratom magamot, elmúlt napjaimot,

Istenemre bízom minden dógaimot.

Az apám eladott, az anyám siratott:

szerelmes gyermekem mé hagytad magadot!

Az esküvő után már a templom előtt táncra perdült az ifjú pár és a vendégek is.

Isten áldd meg azt a papot,

Aki minket összeadott, aki minket összeadott,

Soha nem ismertük egymást,

Mégis ránk adta az áldást, mégis ránk adta az áldást.

A bámészkodókat kaláccsal, borral kínálták, este a lagzis háznál is vittek ki nekik kóstolót, mert régen szokás volt lagzit nézni is. Főleg arra volt kíváncsi a falu népe, amikor a menyasszonyt meghozták a vőlegény házához, estig ugyanis a két vendégsereg külön-külön mulatott. A vőlegény a menyasszonynál maradt, uzsonna után pedig oda jöttek a vendégei is. Ilyenkor búcsúztatták a menyasszonyt a szülőktől, testvérektől, barátnőktől:

Eljött már a búcsúzásom órája,

Édesanyám, hadd boruljak válladra.

Hadd boruljak, hadd, sírjam ki magamat,

Hadd, mondjam el minden panaszimat.

Édesanyám, felvirradt rám ez a nap,

Nem sokáig voltam a kezed alatt.

De már mostan a Jóisten tevéled,

Köszönöm a fölnevelésemet.

… majd a vendégek átkísérték a vőlegény házához. A vacsora után jöttek az asszonyok a menyasszony házából énekkel, hozták a dunnát és a vánkosokat. Volt a két vendégsereg között incselkedés, feleselés, jól odamondogattak egymásnak:

Ide gyűttünk nagy búra, egy nagy füstös konyhára,

Ide gyüttünk, semmi nincs, le is űnink, ennyi nincs.

Halljátok, vendígek, nem is szígyellitek,

Hogy a más házába ennyin együttetek,

Nincsen a könyvemben annyi apró betű,

Mint a te fejedbe serke, bóha, tetű…

Mindenkinek szíp az ura,

Csak a tied retye-rutya, csak a tied retye-rutya.

Innánk is, ennínk is, nincs kőcsígre pízem,

Nem kínának engem, nincsen embersígek.

Egyetek, igyatok, nagy begyet rakjatok,

Hogyha hazamentek, ne panaszkodjatok.

Nem is panaszkodott akkoriban senki, aki lagziba volt hivatalos, mert a mulatság másnap is folytatódott. Újdonsült menyét az anyós öltöztette fel, és ebéd után a vőlegény házától termőággal, énekszóval mentek a menyasszony házához bemutatni a fiatal menyecskét. A falu népe, persze, jól kitárgyalta, szép volt-e a menyasszony, kínáltak-e eleget, ki kit kért fel táncra. Mire mindent megbeszéltek, már jött is a következő lakodalom.

Galéria
Kép Tigyi Miloš, Mária Verešová
Kép Tigyi Miloš, Mária Verešová
Kép Tigyi Miloš, Mária Verešová
Kép Tigyi Miloš, Mária Verešová
+13

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

átverés k

Újabb telefonos átverések terjednek, ne dőljünk be a csalóknak!

zelenszkij k

Zelenszkij: Ki kell űznünk az oroszokat Ukrajnából, Európa atombiztonsága forog kockán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.