Pihenő

Ladányi Jancsó Jákob híres filmes klán tagja

Híres filmes klán ifjú tagja. Édesapja Mészáros Márta első házasságából született, majd nevelt fia lett Jancsó Miklósnak, aki adoptálta. Ladányi Jancsó Jákob neves nagyszüleit Mártaként és Miki papaként emlegeti. Berlinben pszichológusi diplomát szerzett, utána döntött a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett.
author
Szabó G. László

2022. február 4. 11:15

Vasárnap
Kép Talabér Tamás

Színészként előbb a nagyszülei rendezéseiben láthattuk, majd Szentpéteri Áron rövidfilmjében, a Láthatatlanban. A Naprendszer legkisebb bolygója és az Amikor a Hold a Kos jegyében jár az ő fejében született meg.

Édesapja, Jancsó Zoltán alapvetően tévés, de neki is vérében a mozi. Volt már operatőr, forgatókönyvíró, rendező és vágó is. Ilyen felmenők mellett szinte természetes, ha még az unokából is filmes lesz.

Mi az öcsémmel sokáig nem is tudtuk, hogy Miki papa nem a vér szerinti nagyapánk. Senki sem tartotta fontosnak, hogy ezt elmondja. Amikor aztán szóba került, akkor sem egy nagy titok felfedése történt, hanem csak úgy mellékesen kiderült. Én akkor nyolc-tíz éves lehettem.

Pedig Jancsó Miklós már addig is jelen volt az életében.

Hatalmas családi összejövetelek voltak nálunk. Ünnepeken, születésnapokon mindig összejöttünk. Márta és Miki papa folyamatosan dolgoztak, csinálták a filmjeiket, de rólunk ez teljesen levált. Minket, gyerekeket ez egyáltalán nem foglalkoztatott. Nekünk a nagyszüleink voltak. Mi nem a magyar film vezéralakjait láttuk bennük. Először akkor szembesültem a tényekkel, már Miki papa halála után, amikor felvettek rendezői szakra.

Tudtam, hogy kik ők, láttam a munkáikat, de hogy a magyar filmben mit jelentenek, az már ott, az egyetemen tudatosult bennem. Addig sima nagyszülők voltak a szememben. A családban ez így volt természetes. Egy gyereknek, unokának teljesen érdektelen, hogy híres rendezők a nagyszülei.

A Ladányi nevet kitől kapta?

Édesanyám apját hívták Ladányinak, így mindkét nagyszülő nevét viselem.

Jancsó Miklós utolsó filmjében, az Oda az igazságban tizenkilenc évesen szerepelt. Hogyan történt a felkérés? Gyere, fiam, ha már kéznél vagy!?

A Koldusoperát játszottuk a Waldorf Iskolában. Én voltam Bicska Maxi. Megnézett Miki papa, és tetszett neki, amit csináltam. Így kerültem be a filmbe. A Mátyás-kultusz évek óta foglalkoztatta őt, sokáig írta a történetet. Bele is vont a munkába. Mindig elküldte a forgatókönyv újabb változatát. Így a film egész evolúcióját végig tudtam követni. Nagyon izgalmas volt a folyamat. Egy narratív történelmi anyagból teljesen szabad, improvizációs végeredmény született.

Vasárnap

Érzett valamiféle különbséget Miki papa és Jancsó Miklós között?

Összemosódtak már a határok, de alapvető nagy különbséget nem láttam a kettő között.

Hogyan kezelte a forgatáson? Mint színészt, vagy mint az unokáját?

Mint színészt. Iszonyatosan el volt foglalva, és beteg is volt már akkor. Privát keveset beszélgettünk. Ha felmentem hozzá, szóba jött a szerep, de akkor sem nagyon. Ezt sem toltuk túl. Minimálisan, amennyire igényem volt, arra válaszolgatott. Inkább koreografálta a szereplőket, nem adott mélylélektani instrukciókat. Szellemileg rendesen lefoglalta magát a forgatáson. Fejben folyamatosan újraírta és rakta össze a történetet.

Élete utolsó heteiben ott tudott lenni a közelében?

Én már akkor Berlinben tanultam.

De nem filmrendezést.

Pszichológiát. Az Öreg ugyanis minden családtagnak azt szajkózta, hogy tartsa távol magát a filmrendezéstől. Nekünk, az unokáinak is mindig ezt mondta. „Csak filmesek ne legyetek, ez a legszarabb, könyöklős szakma!”

Ehhez képest az unokája is ezen a pályán kötött ki.

Kezdetben én is azt éreztem, hogy más dolog jobban érdekel. A pszichológiát választottam. Németül tanultam. A diplomázás előtt aztán elkezdett forogni Márta filmje, az Aurora Borealis – Északi fény. Márta nagyon akarta, hogy én abban szerepeljek. Ráadásul elég sok napom volt. Én játszottam Törőcsik Mari unokáját. Tóth Ildikó volt az édesanyám. Ez a munka hozta meg a döntő fordulatot az életemben. Ott jöttem rá, milyen jó dolog a filmezés. Hogy ez sokkal izgalmasabb, mint a pszichológia. Akkor már dolgoztam. Gyakorlaton voltam egy pszichiátrián, és pszichológiai praxisom is volt. Valamennyire beleláttam a szakmába. Megcsináltam az alapképzést, de beszippantott a filmkészítés. Valami átalakult bennem. Visszaköltöztem Budapestre, és elmentem felvételizni a színművészetire. Elég jóban lettem Törőcsik Marival az Aurora Borealis forgatásán. Ő motivált abban, hogy jelentkezzek színész szakra. Mindig, amikor közös jelenetünk volt, vagy amikor meglátogattam őt, arra biztatott, hogy menjek, próbáljam meg.

Vasárnap

Megpróbálta?

Nem vettek fel.

Jancsó Miklós távol akarta tartani a szakmától. Mészáros Márta hogyan állt a kérdéshez?

Ő rám hagyta, csináljak, amit akarok.

A végső impulzus tehát Törőcsik Maritól jött.

A színészet felé.

Nem véletlenül biztatta, hiszen a szeme előtt bontakozott ki a tehetsége.

Megszeretett. Emiatt mondta. Szerintem idős voltam már ahhoz, hogy színésznek tanuljak. És nem szerepeltem jól a felvételin. Nem is sajnálom, hogy nem jutottam be. Visszaköltöztem Berlinbe, és ott készítettem el az első kisfilmemet. Akkor kezdtem el rendezéssel foglalkozni. Lediplomáztam, körvonalazódott előttem, hogy mégis ezt akarom csinálni.

Mészáros Márta milyen erővel volt jelen az életében?

Hol jelen volt, hol nem. Ha itthon tartózkodott, nagyon sokat voltam vele, nála. Amikor Krakkóban élt Jan Nowickival, akkor kevesebbet. Gyerekkoromban kint laktunk Pomázon, de a teleket rendszerint nála töltöttem.

Lelkileg kihez ragaszkodott inkább? Miki papához vagy Mártához?

Márta sokkal intenzívebben volt jelen az életünkben. A személyisége is jobban hatott ránk, hiszen több időt töltöttünk vele. Miki papával általában a családi összejöveteleken találkoztunk. Akkor kerültünk közelebb egymáshoz, amikor vele dolgoztam. Abban az időben sokat jártam fel hozzá egyedül is. Előtte távolságtartóbb volt mint nagypapa.

Vasárnap

Számoljuk össze a Jancsó Miklós–Mészáros Márta-unokákat. Hányan vannak voltaképpen?

Heten. Nem! Kilencen.

Kivel utazott többet a világban?

Mártával. Ő fesztiválokra is sokszor vitt magával. És Lengyelországba is, nyaralni.

Mi volt az első film, amelybe bekerült nála?

A magzat. Ábel öcsém volt a címszereplő. Én akkor hároméves voltam. Később játszottam a Kisvilmában, A temetetlen halottban, aztán jött Az utolsó jelentés Annáról, majd 2017-ben az Aurora Borealis.

Ez utóbbiban van a legemlékezetesebb szerepe.

És a legnagyobb.

Hogyan érintette, amikor megtudta, hogy ezt a szerepet Törőcsik Mari mellett fogja játszani?

Örültem. De személyesen csak a forgatáson ismertem meg őt. Előtte nem találkoztunk. Gyorsan megszeretett. Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy Márta unokája vagyok. De a szerep nehéz feladat elé állított. Az első pillanattól fogva erősen kellett koncentrálnom.

Hányadszorra született meg a zárójelenetük, amely a film legmegrendítőbb képsora, hiszen a szeme előtt hal meg a nagymamája?

Mari nem nagyon volt hajlandó több mint kétszer megcsinálni ugyanazt a jelenetet. Azért sem, mert már nagyon fáradékony volt, de azért sem, mert mindig elsőre csinálta meg a legjobban. Ha elrontott valamit a stáb, akkor még könnyű volt rábeszélni, hogy játssza el újra. Számomra ez egyszerűen félelmetes volt, hiszen el kellett kapnom a hangulatát, a lelki- és idegállapotát. Az egészben az segített, hogy közvetlen volt a viszonyunk, gyorsan jóban lettünk, és nem volt rajtam plusz teher. Márta egyáltalán nem instruált. Ő eleve nagyon keveset instruál. Engem végképp nem. Marit sem kellett irányítania. Nekem óriási ajándék, hogy vele játszhattam. A forgatás után is kapcsolatban maradtunk. Sokat jártam fel hozzá a budai lakásába, és Velemben is meglátogattam. Ő készített fel a színész szak felvételijére.

Ő, aki a legritkábban vállalkozott erre.

Szövegeket elemeztünk, kerestük a hangsúlyokat. Az egyik felvételi anyag a János vitéz volt, amit valamikor régen csodálatosan mondott fel hanglemezre.

Olyan természetességgel, olyan finoman, hogy azt gyerekkoromban én is sokat hallgattam, annyira imádtam. Szerettem feljárni hozzá, mert nagyon érzékenyen foglalkozott velem. Rába Roland volt az egyik felvételiztetőm, akivel Törőcsik Mari kétszer is dolgozott a Nemzeti Színházban.

Mindig mondta neki, hogy vegyen fel, de hála Istennek, nem vett fel. Tök jogos volt, hogy kiestem a második rostán. Ezzel én teljes mértékben egyetértettem. Rossz voltam. Hát, így járt, mondta Mari. De ő is látta, hogy nem szomorkodom.

A rendező szakra ki vette fel?

Gothár Péter. Schwechtje Mihály lett az osztályfőnökünk, de félévente kaptunk valakit. Hajdu Szabolcs és Pálfi György is tanított minket.

Mesterszakosként most hova tartozik?

FreeSZF-es vagyok. Jövőre diplomázom.

És addig?

Most például a Mártáról készülő dokumentumfilmet vágjuk. Két évig mentem vele, ha történt valami az életében. Sok interjút készítettem vele. Karácsonykor több napra beköltöztem hozzá, amikor a két húga is nála volt. Úgy éreztem magam köztük, mint egy valóságshow-ban. Mindent felvettem, amit fontosnak láttam. Nagyon intim, nagyon közeli portré lesz ez Mártáról.

Milyen hosszú?

Ötvenperces. Mindent az én szemszögemből lát majd a néző. Hogy nekem, az unokájának, ki ő. Hogy milyen minőségben van velem, mellettem. Ezt akarom megmutatni a filmben. Elképesztő mennyiségű anyag van a birtokomban.

Zavarja, ha valaki elsőre Jancsó Miklós és Mészáros Márta unokájaként kezeli, és nem független, önálló személyként? Vagy inkább büszke, hogy hozzájuk tartozik?

Irtó nehéz helyzetben lennék, ha ezt úgy kezelném, hogy ez az, ami meghatároz engem.

Ők a nagyszüleim, és kész. Egyébként ritkán szokott előjönni, hogy kinek az unokája vagyok.

Még az egyetemen sem foglalkoztak vele. Láttam a filmjeiket, tisztelem őket, nagyon büszke vagyok rájuk, de nem ebben az összefüggésben próbálom értelmezni magam.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/5. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

30 év alatt hétszeresére nőtt az átlagfizetés Szlovákiában

rendelő

Kiürülhetnek az orvosi rendelők

4200 eurót dobott ki az ablakon egy kelet-szlovákiai nyugdíjas – csalók áldozata lett

Hatalmas összegekkel húzták le idén a csalók a szlovák nyugdíjasokat

A megfigyelések leállítását, Snowden védelmét követelik Hongkongban

Hűséget fogadott Putyinnak Edward Snowden

sör k

Elképesztő mértékben drágult a sör

Az Európai Unió a Nobel-békedíj idei kitüntetettje

Az EU szerint fel kell gyorsítani az orosz gázfüggőségtől való elszakadást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.