Pihenő

Kötelezők kötelezője

A legismertebb magyar házi olvasmányt nemcsak akkor érdemes elővenni, ha épp van a közelünkben egy diák, akihez hazaköltözött az iskola.
Rizsányi Attila

2020. április 29. 00:27

vár

Bezártság, kilátástalannak tűnő helyzet, áldozatvállalás, remény – ha ilyen címszavak mentén, ilyen szempontból olvassuk, rendkívül aktuálisnak is hathat Gárdonyi Géza legszélesebb körben ismert, mondhatni kultikus műve, az Egri csillagok. De nem kell feltétlenül így közelíteni hozzá: mint általában bármelyik könyv, lehet ez is menekülőút a jelen valóságából.

A házigazda

A házi olvasmányokhoz most hazaköltözött az egész iskola, házigazdaként helyet kell engedniük a többi tananyagnak maguk mellett. Bármennyire főként otthoni olvasmányok voltak eddig is, a körülöttük zajló átrendeződés nyilván rájuk is kihatással van: értelmezésükhöz csak távolról tud támpontokat adni a tanár, és bár a fő segítőtársnak, a szülőnek, gondozónak, testvérnek valószínűleg van egy korábbi olvasata, mikor eleveníti fel, ha nem most (már ha ideje engedi). Az oktatástól már eltávolodottaknak is biztos pont lehet az Egri csillagok, mert nem véletlenül számít már évtizedek óta az első számú magyar kötelező olvasmánynak – ha netán nincs jó emlékünk róla akkorról, amikor muszáj volt, talán még ez is leküzdhető (a mostani járvánnyal párhuzamosan). És ez nemcsak erre a kötelezőre lehet igaz.

Több mint olvasás

Gárdonyi monumentális műve a 19. század utolsó évében folytatásokban jelent meg a Pesti Hírlapban, több mint 120 év távlatából tekinthetünk vissza rá: az elbeszélés mikéntjére, arra, hogy a nyelvezete, némelyik szófordulata miként hat ilyen távolról – ha jó kiadáshoz van szerencsénk, lábjegyzetben magyarázatokat is kaphatunk. Kalandregényszerű könyv ez, és bár az alcím Bornemissza Gergely életének leírását ígéri, sokkal több: a védők, Dobó István főkapitány hőssé válása mellett életszagú betekintést kapunk egy ostrom mikéntjeibe. Erről pedig történelmi források is tanúskodnak, az igazán eltökélt olvasók tehát utólag össze is vethetik a hiteles leírásokkal Gárdonyi meséjét. És ha már a könyvön kívül vagyunk, jöhet az 1968-as film, vagy akár a legfrissebb kezdeményezés: színészek olvassák fel videón a kötelezőket, köztük az Egri csillagokat is (www.motto.suli.hu).

Még aktuálisabbak

Annak sem lesz olvasmányhiánya, aki kötelezők és klasszikusok között keresi a járványidőben fokozottan időszerű műveket. Boccaccio Dekameronja, Thomas Mann A varázshegye, Albert Camus-től A pestis mind lekívánkozik most a polcról – főleg azok számára, akiknek a jelenkor hírein és eseményein túl is van igényük betegségnarratívákra. Bodor Ádám Sinistra-körzete is izgalmas újraolvasási lehetőségeket kínál a mában, és persze akár egészen másfelé húzó művek egy-egy mondata is értelmeződhet egészen újszerűen. Indulhatunk ezek felkeresésére is!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/17. számában jelent meg❗️!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.