Pihenő

Kosztümös régenskori (tini)dráma

London, 1813. A befolyásos Bridgerton család tagja, a bájos Daphne megkezdi első bálszezonját, miközben a titokzatos Lady Whistledown szaftos írásai tartják lázban a pletykára éhes városiakat.
Vasárnap

2021. február 26. 08:50

netflix
Fotó: Netflix

A Netflix új sorozata Julia Quinn közkedvelt romantikus regényei alapján készült, kosztümös Gossip Girlként (A pletykafészek; tiniknek szóló amerikai drámasorozat) is emlegetik, amely meghatározás nemcsak azért találó, mert maga Julie Andrews a narrátor, ahogy a Gossip Girlben is. Mint arra már többször volt példa, A Bridgerton család készítői felhasználták az időszak kínálta izgalmasnak tartott elemeket – fényűző bálok és ruhák, titkok, erkölcsi botrányok, párbajok stb. –, és figyelmen kívül hagyták azokat az életmód- és társadalomtörténeti mozzanatokat, amelyeket nem találtak elég érdekesnek.

Fekete brit nemesség

A sorozatban több, a felső osztályhoz tartozó fekete karakter szerepel – ha már a valóságban ilyesmi szinte egyáltalán nem volt lehetséges, legalább egy alternatív valóságban megélhettük. A változatosság frissen hatott, azonban a lépés magyarázata, az ok annyira illogikus, összecsapott, banális, hogy szerintem még az is jobban sült volna el, hogyha a néző semmilyen felvilágosítást nem kap. A Bridgerton tehát történelmileg szinte egyáltalán nem hiteles, viszont mivel hangsúlyozottan nem is ez a cél, általában nem zavaró; színes fantáziavilága magával ragad.

Ami az öltözékeket illeti, a tervezők az igazi régenskori divatból merítettek, de nem ragaszkodtak hozzá messzemenőkig. Sok más nézővel együtt nekem is tetszett, hogy a középpontba állított két családnak, a Bridgertonoknak és a Featheringtonoknak is megvolt a maguk színpalettája – míg az előbbiek hidegebb és világosabb árnyalatú ruhákat viseltek, a Featheringtonok élénk, rikító színekben pompáztak; ez egyesek szerint a figyeleméhségükre utal. Bár én mint a régi divat nagy rajongója előnyben részesítem a történelmileg hiteles kosztümöket, mégis a szép kivitelezést, az esztétikai funkciót tartom a legfontosabbnak, így néhány kimondottan igénytelen és/vagy ízléstelen ékszert, frizurát kivéve nem voltak ellenvetéseim.

Fekete királyné? Valóban?

Fekete királyné? Valóban?

A Bridgerton család című sorozat nagy érdekessége, hogy története szerint a brit nemesség tagjai között voltak feketék is – például a főszereplő herceg is. A sorozat elmondása szerint erre úgy adódott lehetőség, hogy a király színesbőrű feleséget választott magának – és ezen a ponton kimutatnak a valós történelembe is. És valóban, még ha a nemességben való jelenlétük fikció is, a színesbőrű királynő nem teljesen az: III. György brit király felesége, az 1744-ben született Zsófia Sarolta mecklenburg-strelitzi hercegnő tényleg az lehetett. És ezzel ő volt az első és máig egyetlen fekete királyné a brit történelemben, aki egyébként felmenője a most uralkodó II. Erzsébetnek is.

Klisék nélkül sehova!

Nem meglepő módon a sorozat bővelkedik klisékben, ennek ellenére az első felét nagyon élveztem, izgalmas, könnyed és szórakoztató volt. Sajnos aztán lohadni kezdett az érdeklődésem, egyrészt, mert a cselekmény egyre kuszább és zavarosabb lett. Az sem segített, hogy a készítők túlteljesítettek a sorozat erotikus vonalán, ettől már kezdtem kellemetlenül érezni magam (pár jelenet állítólag pornócsatornákra is felkerült). Mintha ez nem lenne elég, egyre problémásabb dolgok történtek. Jó pár cikk kering már a témáról az interneten, de nem szeretnék spoilerezni, szóval legyen elég ennyi: a készítők gyakorlatilag manipulálják a közönséget, azt akarják elérni, hogy egy bizonyos szereplő oldalára álljunk, holott objektíven nézve egyáltalán nem ő az áldozat, és teljesen eltorzult nézőpontot képvisel.

Több helyen is olvastam, hogy a sorozat főszereplői meglehetősen unalmasak, és attól tartok, egyet kell értenem. Daphne személyiségtelen és kifejezetten ellenszenves (holott „jónak” van beállítva), a herceg pedig a titokzatos, nehéz sorsú szívtipró megtestesítője. Igaz, az utóbbit kedveltem, és megérintett a története, viszont a sorozat több sokkal érdekesebb karaktert felvonultat, akikre sajnos nem jut annyi idő – gondolok itt például Penelope Featheringtonra vagy Eloise és Benedict Bridgertonra.

Habkönnyű gondűző

A kosztümös film(utánzatok) egyik legnagyobb toposza sem maradhatott ki, amely, hölgyeim és uraim, nem más, mint a „lázadó lány”. Az ifjú hölgy, aki nem hajlandó meghajolni a társadalom elvárásainak. Sajnos valóban kevés szabadságuk és lehetőségük volt akkoriban a nőknek, mégis: csak unalmas halandzsának éreztem az erre vonatkozó kirohanásokat. Egyfolytában ugyanannak a közhelyes mondanivalójú szövegnek a különféle változatait ismételgették, nem volt hatásos és hihető.

Összességében a Bridgerton remek választás, ha valami habkönnyű romantikus gondűzőre vágyunk, mindenképpen megpróbálkozom majd a második évaddal is, valóban sikerült felkelteniük az érdeklődésem. Tudatosítani kell azonban, hogy sok problémás aspektusa van, emellett nem lehet a hagyományos kosztümös filmekkel (az angol kifejezés, a period drama találóbb) egy lapon említeni, a kettő célközönsége és felépítése meglehetősen eltérő. Csak abban reménykedem, hogy a sorozat sikerének köszönhetően a figyelem ráirányul majd sokkalta érdemesebb alkotásokra is.

Benyovszky Adél

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/8. számában jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő sikerként könyvelte el, hogy a magyarországi tárgyaláson nem volt képviselve a szlovák diplomácia ⋌(TASR-felvétel)

A koalícióban is betelt a pohár Gyimesi miatt

Zuzana Čaputová

Čaputová a Szputnyik-szerződés nyilvánosságra hozását kéri

tüdő illusztráció

Poszt-Covid szindróma: Mik a tünetei, és mi a teendő?

puskas

Foci-Eb: telt ház lehet a Puskásban, három helyszín veszélyben

dd

A bőség kosara a könnyűzenében

Fülöp herceg Vilmos

Vilmos herceg: "nagypapám évszázadnyi életét a szolgálat határozta meg"

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.