Pihenő

Körön kívül Thirring Viola

Németország thüringiai tartományához kapcsolja családnevét Thirring Viola. Édesapja Iglón született, német nyelven végezte el a prágai orvosi egyetemet, majd szülész-nőgyógyász és sebész lett. Édesanyja érsekújvári volt, és általános iskolai tanítónő. Lányuk Pozsonyban szerzett színészi diplomát, Thüringiát pedig sokáig menedékhelyként tartotta a fejében, hogy ha egyszer rosszra fordul a világ sorsa, ott fog majd megbújni.
author
Szabó G. László

2021. július 12. 07:14

Vasárnap
- Talabér Tamás felvétele

Élete végül úgy alakult, hogy 1963 és 1969 között Komáromban játszott, majd Budapestre került, ahol Gosztonyi János színész, rendező, író és dramaturg felesége lett, fia született, férje oldalán bejárta a fél világot. Még Kínába és Amerikába is eljutott, Thüringiának viszont még csak a határát sem látta. Komáromban legutóbb tizenhárom évvel ezelőtt vendégként szerepelt Noel Coward Forgószínpad című darabjában, a budapesti székhelyű, szlovák nyelvű Vertigo Színház díjazott színésznőjeként viszont itthoni tájakon, Szlovákia-szerte is láthatja a közönség.

Antik bútorokkal ékesített lakásában, kőhajításnyira a Parlamenttől, élete fontos évszámait vesszük sorra, miközben pályája legjelentősebb mérföldkövei is kirajzolódnak.

 

Isteni színjáték, 1968

A Rómeó és Júlia komáromi bemutatója előtt Budapesten, a Körszínházban vendégszerepeltem Dante Isteni színjátékában. Ott, az első próbán ismertem meg a férjemet. Énekórára is jártam Budapestre egy fiatal tanárnőhöz, Ónodi Kiss Mártához. Ő énekelte lemezre, hogy Szállnak a darvak, vége a nyárnak. Nyáron jártam hozzá, amikor nem voltak órái a színművészeti főiskolán, évad közben pedig hétfőnként. Jó színházhoz tartoztam, szerelmes voltam, énekeltem. Augusztus végén hazautaztam Komáromba, hogy megnézzem, mikor kezdek, milyen darabokban fogok játszani. Emlékszem, fel volt dúlva a város. Tele volt trutymóval az út, mintha tehéncsorda vonult volna végig rajta. Rádióm nem volt, híreket nem hallgattam, csak azt láttam, hogy hosszú sorok állnak az üzletek előtt. Bementem a színházba, az igazgató irodájában hangosan szólt a rádió. Nem értettem, miért bömbölteti. Te nem tudod?, nézett rám csodálkozva. Bejöttek az oroszok! Nagyon odavoltam. Már csak pár hét volt az évadkezdésig. Néhány napig nem lehetett mozdulni, aztán az első vonattal visszautaztam Budapestre, hiszen énekórám volt, és várt a leendő férjem. Egyszerre lobbantunk szerelemre. Beléptem a próbaterembe, és abban a pillanatban megszólalt egy kolléga, amolyan népies figura, hogy: Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Ennyi év után ki merem mondani, ez a mondat később meg is határozta a magyarországi színészi sorsomat. De az első próba után, a színház mögötti parkolóból kifele jövet megállt mellettem egy autó. Jánosom nézett ki belőle. Hova megy? Elviszem!, mondta. Másnap már mint ismerősök beszélgettünk. Meghívott egy előadásra, a saját rendezésére. Aztán haza kellett utaznom. Kéthetes turné várt rám. Akkor kaptuk meg a Rómeó és Júlia szövegkönyvét. Galán Gézára osztották Rómeó szerepét. A turné egyik állomásán, egy erdő szélén olvastuk a szöveget. Sírtunk, nevettünk, annyira beleéltük magunkat a történetbe.”

 

A forradalom szele, 1989

Nem igazán emlékszem az otthoni eseményekre. Akkor már Budapesten éltem, ebben a lakásban, a Garibaldi utcában. Azt éreztem, lazulnak a ronda kötelékek, hogy már nevetni lehet azon, hogy Örök időkre a Szovjetunióval. És megnyitották a magyar–osztrák határt az endékások előtt. Az frenetikus élmény volt. Hitetlenül fogadtam a hírt. Azt sem tudtam elképzelni, hogy az oroszok kimennek egyetlen csepp vér nélkül. Óriási esemény volt ez! De csak ott kezdtem eszmélni, amikor a magyarok átvágták az osztrák határ szögesdrótját, és a keletnémetek után itt maradt a sok Trabant. A közlekedés nem mindig volt egyszerű Budapest és Komárom között, de érdekes mód, valahogy mindig megoldódott. Akkor is jól alakultak a dolgok, amikor anyukám beteg volt Érsekújvárban. Haza tudtam utazni hozzá. Hálás is vagyok még mindig a sorsnak.”

 

A kettévált ország híre, 1992

Számomra nem volt drámai az esemény. Nem folytak a könnyeim, csak egy óriási kérdőjel volt bennem. A kisemmizéstől féltettem Szlovákiát. Csehország nagyobb területen fekszik, erősebb is, fejlettebb is iparilag. Szlovákia szerencsére nem roppant bele a szétválásba. Én ezt a kérdést gyorsan eleresztettem. Megszoktam az új helyzetet. Nem rögzítek bizonyos történéseket. Hagyom, hogy a dolgok elsuhanjanak mögöttem. A kettészakadás sem érintett olyan mélyen. Túlléptem rajta. Az emlékeimben viszont még ma is él Csehszlovákia.”

 

Thirring Viola színészi pályája három szakaszra osztható. Hat évig szlovákiai magyar színésznő volt. Tizenkét évig két színházhoz kötötte szerződés Budapesten. Hat évig a Tháliához, hat évig a Radnóti Színpadhoz. A harmadik szakasz a Vertigo Színház. Ott kap szerepeket még ma is.

Eltekintve az önálló estjeitől Budapesten magyarul húsz éve játszott utoljára. Ez a legnagyobb fájdalma. Hogy nem volt mihez megtapadnia. Tudja az okát, miért alakult ez így. Ki is mondja: „Engem itt úgy igazán soha nem fogadtak be.” Pedig nyitott volt, állítja, és készen állt a szoros barátságokra. A Thália Színházban kedvesek voltak hozzá, ott volt Hámori Ildikó, Drahota Andrea, Esztergályos Cecília, Sáfár Anikó, de erősebb szállal senkihez sem kötődhetett. Egyszerűen körön kívül maradt. „Szép is voltam, ügyes is voltam, táncolni és énekelni is tudtam, mégsem számoltak velem. Talán éppen ezért. Ha botlábú lettem volna, akkor bizonyára megesik rajtam a szívük, és bevesznek maguk közé.” A Radnóti Színpadon kisebb társulat tagja volt. Ott sem lelt igazán otthonra. „Szerettem volna, hogy barátom legyen a kolléganőm. Nem lett az.”

Mélyre ásott fájdalmak, felülemelkedés, méltóság, királynői tartás. Nincsenek elfojtott könnyek, megkövesedett indulatok, visszatartott jajszavak. Kiegyensúlyozottság, a legteljesebb belső harmónia, mindent beterítő nyugalom. Ez most Thirring Viola. Egy sorsával megbékélt, nyugalmazott színésznő, akit még mindig a szépség motivál. Talán mert épp egy olyan időszakban indult a pályán, amikor a bizarr, a disszonancia, az elrajzolt arc volt divatban. Nem is merte bevallani akkoriban, hogy nála a szépség a nyerő, hogy mindenben azt keresi. „Még a csúnyaság is csak a szépség ellenében tud érvényesülni – mondja –, ha művészileg van megfogalmazva.” Épp ezért már el is fogadja, sőt értékelni is tudja.

Lakása kifinomult érzékkel berendezett antik ékszerdoboz, igazi kastélybelső a Duna-part klasszicista épületei mögött. Ha kilép az utcára, átlát Budára, közel a Lánchíd, a Szabadság tér. Mindezt azonban csak az utóbbi tíz évben kezdte el élvezni. Azóta, hogy csendes, nyugodt lett a hely, nem jár arra annyi autó. Szép időben, kellemes estéken szívesen elsétál a Parlamenthez, hogy újra és újra megcsodálhassa ezt az építészeti remekművet. Ha viszont nincs kedve kimozdulni otthonról, akkor azokban a szépségekben gyönyörködik, amelyek évek óta körbeveszik. Itthoni növendékei közül a legszorosabb kapcsolatban az egri színházban játszó Nagy Andrással áll, akit beszédtanárként formált a pozsonyi színművészeti főiskolán. Komáromi pályatársai közül Szentpéteri Arankát említi elsőként, akivel a Forgószínpadban játszott. Szerette az előadást és a partnereit is. „Kedvesek voltak velem mindannyian. Nem éreztem semmiféle neheztelést a részükről, de még csak szakmai féltékenységet sem. Én sem vagyok az a típus, aki megjátssza magát. Lement vagy tízszer az előadás, aztán kezit csókolom, lekerült a műsorról. Nagyon sajnáltam.”

A Vertigóban évek óta számolnak vele. A Női öltöző című darabban is főszerepe volt. Nemzetiségi fesztiválokon díjazták különböző alakításait. Most van egy kis bicsak, mondja, a járványhelyzet a színészeket is erősen sújtotta. Pedig volna még kedve sok mindenhez. Bors nénihez, Csiky Gergely furfangos Nagymamájához vagy akár az Öreg hölgy látogatásához. De soha sehol nem ajánlkozik. Van benne egy fék, ami gátolja ebben. És a félelem, nehogy elvegye mások kenyerét. Hogy az övét hol és hányan vették el, az már egyáltalán nem foglalkoztatja. Sokkal inkább az, hogy tervezhet-e újra közös nyaralást egykori pozsonyi csoporttársával, Emília Vášáryovával, akihez mind a mai napig mély barátság fűzi. Annak idején együtt laktak a kollégiumban, többször járt náluk Selmecbányán, s bár a főiskola elvégzése után szétváltak az útjaik, igazából ma is párhuzamos életet élnek. És azóta is rendszeresen találkoznak, hogy már sem ő, sem szeretett barátnője nem tanítanak a színművészeti főiskolán. „Mintha el sem váltak volna az útjaink, olyan viszonyban vagyunk. Minden évben máshol töltünk el egy hetet. Hol Počúvadlón, hol a Tátrában, hol a Balatonnál.” Legutóbb Stubnyafürdőn, egy gyönyörű, monarchiabeli szállodában pihentek napokon át. „Reggel hétkor már a medencében voltunk. Mint két, hetven fölötti, fiatalos lelkületű vízi tündér. Igen, életre szóló barátság a miénk” – állapítja meg. Majd egy hosszabb hallgatás után hozzáteszi: Jánosával a sors életre szóló szerelemmel is megajándékozta. Lélekben most is ebbe kapaszkodik.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pék k

Figyelmeztetnek a pékek: Gáz nélkül kenyér és tészta sem lesz

Štefan Harabin
Frissítve

A NAKA őrizetbe vette Harabint

Magdalena Andersson
Frissítve

Hivatalos: Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Roman Mikulec

Mikulec: Hagyjanak fel a nyilvánosság félrevezetésével a politikusok

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

f

VIDEÓ: Durván egymásnak esett két nő Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.