Tippek és trükkök. Környezetbarát konyha

Vasárnap háztartás

Bizonyára mindannyian találkoztunk olyan nézetekkel, amelyek azt tükrözik, hogy az egyéni cselekedet mit sem ér klímaváltozás tekintetében. Pedig micsoda tévhitről van szó!

Mitől lesz környezettudatos az otthonunk egyik legfontosabb része, a konyha? A teljesség igénye nélkül álljon itt öt praktika, amelynek betartásával nem csak a lelkiismeretünkön tudunk könnyíteni. Megmutatjuk, hogyan!

1. Számoljuk fel a pazarlást!

  • A konyhai pazarlást legjobban az idénynek megfelelő alapanyagok vásárlásával tudjuk felszámolni, hiszen így elkerülhetjük, hogy az árubehozatal folyamán megromoljon az áru, s emiatt a szemetesben landoljon.
  • Kézenfekvő lehet, hogy a vásárlást követően a felhasználásról is tudatosan döntsünk. A megvásárolt zöldségek és gyümölcsök héját számtalan kreatív módon felhasználhatjuk, ami mindamellett, hogy környezetkímélő, pénztárcabarát és ízletes is.
  • Szárnyashús vásárlása esetén érdemes egész állatot vásárolni, és minden részét felhasználni.
  • Az élelmiszerpazarlás egyik leggyakoribb oka az élelmiszer szervezetlen tárolása. Ételtárolók, címkék segítségével könnyen átláthatóvá tehetjük a hűtőnk és éléskamránk tartalmát, és hermetikus zárásuknak köszönhetően az ételek hosszabb ideig megőrizhetik minőségüket.
  • Tévhit, hogy a környezettudatos életmód drága és körülményes. Minimális odafigyeléssel azonban akár pénztárcánknak is kedvezhetünk, hiszen tudatos vásárlóként csak a szükséges termékeket fogjuk leemelni a polcról, és nem a szemetesnek fogunk vásárolni.

2. Mondjon nemet a zacskókra!

Megdöbbentő a tény, hogy egy hagyományos zacskó teljes lebomlásának ideje 300–400 év, ami azt is jelenti, hogy a most vásárolt és felelőtlenül eldobott zacskókat 2350 körül is látni fogják az utódaink. Ha módunkban áll, cseréljük le őket vászontasakokra, keressünk más megoldást az élelmiszerek becsomagolására. Az ún. csomagolási hulladék körülbelül a harmadát teszi ki szemetesünknek, ráadásul általában addig használjuk, amíg a terméket hazavisszük. Ez az egyik legnagyobb erőforrás-pazarlás, így a legjobb elkerülni!

3. Étkezzünk szezonálisan!

Az ételek otthoni elkészítésének elsődleges aranyszabálya az idény szerinti étrend követése. Amíg őseink az általuk termesztett zöldségekből és gyümölcsökből készítették el a napi menüt, addig teljesen természetes volt, hogy azt fogyasztották, ami éppen termett. A szezonális étkezés pénztárca- és környezetbarát. Vásárlásunkkal a helyi termelőket is támogatjuk, így az új szemléletünk serkenti a hazai termékek iránti regionális érdeklődést.

4. Tartsunk húsmentes napot!

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a globális klímakatasztrófa elkerülésére az egyik leggyorsabb megoldás a húsfogyasztás visszaszorítása lehet. Szakemberek szerint, ha nem csökkentjük, reménytelenül haladunk a klímakatasztrófa felé. Éppen ezért érdemes átgondolni a heti egy húsmentes napot, ami talán még a legnagyobb húsfanatikusoknak is betartható. Ráadásul nincsen ebben semmi újdonság, még nagyszüleink is a húsmentes szerdák és péntekek szerint éltek. Ezzel nemcsak az emésztésünk dolgát könnyítjük meg, hanem hozzájárulunk a Föld vízkészletének, valamint egyéb erőforrásainak megőrzéséhez is.

5. Osszuk meg barátainkkal, családtagjainkkal a környezettudatos élet trükkjeit!

Megnyugtató lehet a tudat, hogy a környezettudatos trükkök segítségével mindannyian a fenntartható életet, háztartást részesítjük előnyben. Mikor a felsorolt pontokat már rutinszerűen műveljük, ideje nagyobb fordulatszámra kapcsolni. Ha teljesen mellőznénk a szeméttermelést, akkor ajánlott az ún. zero-waste háztartásban gondolkodni. A témáról bővebben a Háztartás következő oldalán olvashatnak! Családi és baráti összejövetelek remek témája lehet a környezettudatos életforma. Feltétlenül osszuk meg legközelebbi hozzátartozóinkkal a környezettudatos háztartási praktikákat: győzzük meg őket arról, hogy mennyire megéri a szemléletváltás! 

(otthon.hu | humusz.hu | tudatosvasarlo.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?