Pihenő

KÖNYVTÁR. Utolsó látogatás

Rovatunkban Benyovszky Adél olyan klasszikusokat vesz sorra, amelyeket nem csak kamaszok olvashatnak
author
Vasárnap

2022. február 18. 08:40

Vasárnap
Kép Archívum

(…) ahogy a kocsi elhajtott velem, s még visszanéztem a ház felé, hogy egy utolsónak ígérkező pillantást vessek rá, úgy éreztem, magamból hagytam itt egy részt, s örökké hiányozni fog, bármerre járjak ezután, s kereshetem kétségbeesetten, ahogyan a kísértetekről mondják, akik felkutatnak minden zugot az elásott földi kincseik után, hogy átválthassák magukat vele az alvilági réven.”

A negyvenes éveit taposó Charles Ryder már nem vár az élettől semmit, az utolsó számára fontos eszméből, a katonaságból is kiábrándult. Váratlanul mégis nem mindennapi élményben lesz része, mivel századával együtt a Brideshead kastélyhoz vezénylik – ez szolgál majd táborhelyükként. Bár az impozáns ház szépsége már megkopott, az egykor gyönyörűen ápolt kertet felveti a gaz, Charles mégis ugyanolyan csodálattal néz rá, mint azon a 20 évvel ezelőtti, verőfényes nyári napon, mikor legelőször járt ott. A látvány rengeteg rég eltemetett emléket bolygat meg benne…

1923-ba ugrunk vissza. Charles éli az oxfordi diákok átlagos életét, szorgalmasan látogatja az előadásokat, és még néhány barátra is szert tesz, akik leginkább abban lelik örömüket, ha a saját okoskodásukat hallgathatják. Annak ellenére, hogy ott bujkál benne a vágy valami jobb, több, izgalmasabb iránt, talán minden maradna a régiben, ha Sebastian Flyte fel nem tűnne a színen. Marchmain márkijának fia gyakorlatilag mindent megtestesít, amitől Charlest fontoskodó unokatestvére, Jasper óva intette. Közismert alak a kollégiumban, nem lehet nem észrevenni – egyrészt lehengerlő szépsége, másrészt excentrikus viselkedése és furcsa társasága miatt –, Aloysius nevű játékmackója például mindenhová elkíséri. Egy nem éppen szokványos találkozás után a két fiú között hamar szoros barátság alakul ki, ahogy Charles írja, olyan, mintha visszakapta volna az elveszett gyerekkorát – mohón hajszolják az élvezeteket és szépségeket, napról napra élnek, minden különösebb felelősségtudat nélkül.

Sebastian lesz az is, aki gondoskodik Charles esztétikai neveléséről. Ehhez pedig mi sem szolgálhatna nagyszerűbb helyszínül, mint a pompás barokk Brideshead kastély, a Flyte-ok otthona. Charlesban itt ébred újra az építészet iránti rajongás, ami későbbi hivatásában is visszaköszön. A szerző elképesztően precízen írja le mind a ház belső tereit, mind a birtok elrendezését, így Bridesheadet valóban a szereplők sorába emeli, szinte életet lehel belé.

Akármennyire próbálja is megakadályozni Sebastian, barátja és a többi Flyte találkozása elkerülhetetlen, Charles nemsokára a saját bőrén tapasztalja meg a család építő és romboló erejét. Az agnosztikus fiatalember megrökönyödéssel veszi tudomásul, milyen központi szerepet játszik a vallás, a katolicizmus a család életében – és milyen elviselhetetlen teher lehet. Arra is ráébred, hogy nem ismeri Sebastiant annyira, mint hitte – a mindig elbűvölő, kedves, naivan optimista felszín valami nyomasztót takar.

Örök vita tárgya, hogy az Utolsó látogatás a katolikus vallást dicsőítő vagy inkább azt bíráló mű – szerintem mindkettő. A szerző a harmincas éveiben katolizált, a megtérés és a szent szenvedés motívuma többször megjelenik a regényben, ugyanakkor a különböző doktrínákat, erkölcsi szabályzatokat kritikusan szemléli.

Waugh ugyanolyan érzékenyen rajzolja meg a mellékszereplőket, mint a főalakokat – szerves részét képezik a történetnek akkor is, ha ritkábban tűnnek fel – különösen igaz ez szerintem Charles bogaras apjára és Sebastian karót nyelt bátyjára, Bridesheadre (a „valódi” neve sosem derül ki), akiknek minden jelenetén kínunkban nevetünk, nem utolsósorban pedig a regény két bölcsére, fontos igazságok megfogalmazóira: a legfiatalabb Flyte-ra, az élénk, talpraesett Cordeliára, és Charlesék jó beszélőkével megáldott oxfordi ismerősére, Anthony Blanche-ra. Az utóbbit azért is érdekes megemlíteni, mert ő az egyetlen nyíltan queer karakter a regényben. Az író sokszor utal arra, hogy Sebastiant és Charlest nemcsak barátság köti össze, kapcsolatuk azonban sosincsen pontosan definiálva, és bár Sebastian semmilyen érdeklődést nem mutat a nők iránt, szexuális irányultságát homály fedi – nem meglepő, hiszen 1945-ben adták ki a regényt.

Az Utolsó látogatás rengeteg izgalmas, szerteágazó témát érint, azonban akár pusztán a stílusa miatt is érdemes a kezünkbe venni. Gyönyörűen van megírva, Ottlik Géza fordítása pedig igazán méltón visszaadja az eredeti szöveg stilisztikai erősségeit, nyelvi szépségeit.

Az első rész címe, az Et in Arcadia Ego (= én is Árkádiában voltam/vagyok) a görög pásztorélet idillikus hazájára utal – nem véletlenül. Az eszményi kezdetből haladunk a hanyatlás felé, ami lassan eléri nemcsak a könyv szereplőit, hanem az angol arisztokráciát is. Az embereket és a házakat egyaránt meggyászoljuk, a végén mi is szomorú nosztalgiával emlékezünk vissza a „régi szép időkre”.

Evelyn Waugh: Utolsó látogatás (Brideshead Revisited), fordította Ottlik Géza, Lazi Kiadó, 2009

A regényből eddig két filmfeldolgozás készült: a Granada Television 1981-es sorozata, melyben Charlest Jeremy Irons, Sebastiant Anthony Andrews alakítja, és amely Nagy-Britanniában igazi klasszikusnak számít. Kétségtelenül az egyik leghűbb könyvadaptáció, amit valaha láttam, tökéletesen tolmácsolja a regény hangulatát és mondanivalóját, a színészek pedig mind remekelnek. A másik a 2008-as Matthew Goode-dal, Ben Whishaw-val, Hayley Atwell-lel és Emma Thompsonnal, amely rendkívül látványos, ám nagyon – talán kissé túlságosan is – szabadon kezeli az alapművet. Ha minden igaz, nemsokára újra vászonra kerül az Utolsó látogatás, olyan nagy nevek közreműködésével, mint Ralph Fiennes és Cate Blanchett, valamint Andrew Garfield, Rooney Mara és Joe Alwyn, a produkció rendezője és forgatókönyvírója pedig nem más lesz, mint a Szólíts a nevedenről ismert Luca Guadagnino.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.