Kistermetű fák apró kertekbe

z

Fa nélkül nem igazi a kert! A fák árnyékot adnak, védik a kényesebb növényeket a széltől, felfogják a zajt, a port, tisztítják a levegőt.

Lombozatukban sok apró rovar él, melyek táplálékként szolgálnak a kertet látogató madaraknak. A lombkorona kellemes árnyat tart a kerti tó, a madáritató, az árnyékkedvelő növények vagy éppen az udvarban parkoló autó felett. Már egy kisebb fa is megváltoztatja a tér jellegét és hangulatát, lombjával, virágaival, terméseivel díszíti a környezetünket, javítja hangulatunkat, közérzetünket.

Ha csupán egy falatnyi kerttel vagy udvarral rendelkezünk, nézzünk körül a kistermetű egzotikus díszfák kínálatában, melyek közül mi is bemutatunk néhányat.

Amerikai júdásfa

Az egyik legcsodálatosabb növény, kis vagy közepes növésű, különleges szépségű fa. Levelei is mutatósak, kerekdedek, vese alakúak. Apró, pirosas vagy lilás virágai tavaszonként, főleg májusban, tömegesen jelennek meg az ágakon, sőt a törzsön is. A nyár folyamán hüvelyterméssé alakulnak, s őszre, éretten, megbarnulnak. Nem túl száraz, napos helyre ültessük.

Japán juhar

Lenyűgöző megjelenésű, lassú növekedésű díszfa, amely az udvart igazi tündérkertté varázsolja. Több fajtája is van, Japánban előszeretettel nevelik bonszajként. Lombkoronája kerekded vagy szabálytalan ernyő, de igazi értékét káprázatos őszi lombszíne adja. A kert előkelő növénye, sok változata létezik. Levelei öt-, hét- vagy kilencujjúak, s vannak sárga, halványzöld, bordó szélű és teljesen sötétbordó levelűek is; színüket évszakonként és fajtától függően változtathatják. Még a legnagyobb habitusú típusok sem nőnek 3–5 méternél magasabbra. A tűző napot nem igazán szereti, nagy melegben sok vizet igényel.

Japán szentfa

Piros bogyóterméseivel és változó színű, fényes leveleivel az egyik legdekoratívabb örökzöld, melyet Japánban szent növényként tisztelnek. Lombozata egyszerre több színben pompázik: az új hajtások rózsaszínűek, a zöld levelek fiatalon és ősszel bíbor, majd télen vörös színt öltenek. Bugás, fehér virágai júniustól szeptemberig nyílnak, késő őszre piros terméssé fejlődnek, melyek télen is a növényen maradnak – így ez a fácska a téli időszakban a kert kiemelkedő dísze. A bogyós hajtásokat karácsonyi, újévi dekorációkba is használhatjuk. (A bogyók mérgezők!)

Piros virágú díszgalagonya

A kisebb díszkertek rendkívül népszerű díszfája, amely legfeljebb 3–5 méteres magasságot ér el. Koronája gömbölyded vagy kúp alakú, gyönyörű, kárminpiros, telt virágai májusban nyílnak. Termése apró és piros, a többi galagonyáéhoz képest jelentéktelen. Ideális fa egy szűk udvarba, vagy pl. olyan kertbe, amely felett vezetékek haladnak át. Kora tavasztól késő őszig ültethető, ha viszont nyáron ültetjük, bőségesen öntözni kell. Védett helyre ajánlott telepíteni, mert fiatal korában a fagyok károsíthatják.

Csüngő borsófa

Kanadából származó, csüngő ágú kis fa, melynek ágai, hajtásai – mint a neve is jelzi – a földig hajlanak. Levelei élénkzöldek, szárnyaltak, tövüknél apró tövisekkel. Virágzata rendkívül mutatós, termése hüvelytermés, kevés maggal. Jól tűri a szárazságot, de hosszú, forró nyarakon érdemes megöntözni. Sárga, a borsóéhoz vagy az akácéhoz hasonló pillangós virágai illatosak, májusban-júniusban nyílnak, vonzzák a méheket. Lecsüngő ágai miatt nagyon mutatós, temetőkbe is előszeretettel ültetik. Sövénynek is nevelhető.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?