Pihenő

Kisállatok karanténban? És utána?

A bezártság lendületet adott a kisállatok örökbefogadásának, de attól még, hogy most épp többet vagyunk otthon, nem biztos, hogy kell egy élő és lélegző nyuszi húsvétkor.
author
Rizsányi Attila

2021. április 14. 08:20

Vasárnap
- TASR/AP-felvétel

Húsvétkor egy aranyos nyuszikával bővül a család, karácsonykor egy becsomagolt kiskutyának örülnek a gyerekek – efféle idill árad felénk egy sor filmből vagy fotóról, de talán eleget szajkózták már a szakemberek a felelősség fontosságát ahhoz, hogy kevesebben akarják ezt megvalósítani. Hiszen nagy felelősség egy házi kedvenc: amellett, hogy rendkívül helyes, okos, örömadó, számos feladattal is jár, tanítani, esős napokon is sétáltatni, piszkát összeszedni, betegen ápolni, rossz szokásait eltűrni vagy nagy kitartással átnevelni. A járvány miatt bevezetett lezárások, a bezártság miatt világszerte, így Szlovákiában is megugrott azoknak a száma, akik úgy érzik, képesek teljesíteni ezt a kihívást, és egy bundás vagy tollas élőlénnyel bővítik a családot. Ez egyrészt nagyszerű hír, főleg a jó kezekbe kerülő állatoknak, ám most még egy újabb szemponttal is számolni kell, és jobb előbb, mint később: mi lesz a kedvencünkkel akkor, ha majd visszarendeződik az élet az otthonról eljárós mederbe?

 

Nem egynapos kaland

Megkíméljük az olvasókat azoktól a horrorisztikus történetektől, amelyek arról szólnak, mi történik a felelőtlen örökbefogadás és a ráeszmélés után. Legyen elég annyi, hogy a húsvét örömére hirtelen felindulásból beszerzett nyúl vagy csibe szabadon eresztve nem képes önálló életre, így aki szélnek ereszti az ünnepi öröm elmúlása után, szinte biztosan a vesztébe küldi. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos tájékozódni az örökbe fogadás előtt arról, az öröm mellett mit hoz majd magával otthonunkba a kisállat (szőrt, ürüléket, szagokat, hangzavart), és ennek fényében dönteni. Aki mindezt vállalja, és komolyan gondolja az ügyet, hajlandó hosszú távon időt, energiát, pénzt áldozni erre, az persze egy csomó pozitívumra is számíthat a kis kedvenctől. Különösen igaz ez a szociális távolságtartás idején: a legújabb kutatások is megerősítették azt a korábbról hozott ismeretet, hogy a magány és az elszigeteltség érzésének könnyebb elviselését is segítik a házi kedvencek. Karanténidőkben tehát különösen fontossá válik, hogy érzelmi és mentális támaszként tekinthetünk rájuk.

 

Sétatársnál azért több

Hallani olyan híreket a nagyvilágból, hogy vannak, akik azért fogadtak örökbe mostanság egy kutyát, hogy a sétáltatásra hivatkozva elhagyhassák a lakásukat, de szerencsére ez nem egy elterjedt jelenség, és a könyékünkön nem is hallani ilyesmiről. Arról viszont egyértelműen igen, hogy jócskán megnőtt az érdeklődés az örökbefogadás iránt, a kisállatoknak tehát a korlátozások több jót hoztak, mint rosszat. A menhelyekkel is rendelkező Sloboda zvierat (Állatok Szabadsága) állatvédő csoport ugyan tartott attól, hogy az első járványhullámmal járó első örökbefogadási hullám után majd lesznek olyanok, akik meggondolják magukat, és visszaviszik az állatokat, ám ez szerencsére nem így történt, de legalábbis nem nagyobb mértékben, mint általában. A tavalyi évben rekordot döntött az örökbefogadások száma náluk és például a Tuláčik (Csavargó) menhelyen is, és a lendület még nem ért véget: általában egyébként nyáron, a melegebb időben érkeznek inkább a potenciális gazdik, most azonban a hűvösebb idő sem állja az útjukat. Hovatovább elég nagy a nyitottság az olyan állatkák iránt, akik már hosszabb ideje a menhelyen időztek, de a legfokozottabb érdeklődés továbbra is a kisebb testű és fiatalabb kutyák felé irányul, mert sokukat lakásokba viszik haza. Mindenesetre, ha valaki az ünnep alkalmából pluszfelelősség nélkül szeretne segíteni, megteheti virtuális örökbe fogadás útján: így egy adott összeggel támogathat egy kiválasztott menhelylakót, de más kötelezettséggel ez nem jár. A menhelyek egyébként ezen a téren is pozitív élményekkel gazdagodtak a járvány egy éve alatt, az emberek ugyanis fokozottan érdeklődtek az iránt, miként és mivel segíthetik a működésüket.

 

Bezárva, karanténban

Ha most fogadtunk örökbe, ha a járvány előtti idők óta élvezzük a jelenlétét, érdemes odafigyelni arra, hogy a bezártság ne hasson negatívan a házi kedvenc életére. Elsősorban persze gondolni kell arra, mi lesz például egy örökmozgó kutyussal, ha egyik pillanatról a másikra pozitívat jelez a gazdi tesztje, és emiatt házi karantén, rosszabb esetben kórházi kezelés vár rá. Arra a jogszabályok is kötelezik a tulajdonosokat, hogy felelősek legyenek, és ez most abban is meg kell, hogy nyilvánuljon, hogy előre megbeszélik, elintézik szomszédokkal, családtagokkal, ismerősökkel, legyen majd valaki, aki a kedvencük gondját viseli egy esetleges betegség idején.

De akkor is van ám tennivaló, ha a legrosszabb forgatókönyvet szerencsésen elkerüljük, már csak azért is, mert a kedvencünknek furcsa lehet, hogy egész nap otthon maradunk, holott korábban hosszabb időszakokra el-elmentünk. A szakemberek elsősorban arra figyelmeztetnek, hogy lehetőleg tartani kell a megszokott rutinjukat attól még, hogy otthon tartózkodva bármikor etethetjük vagy sétáltathatjuk őket, ha pedig a korábbi szokásokon változtatnánk (pl. elég lesz később is reggeliznie), akkor fokozatos legyen az átállás. Ha a jelenlétünkben különösen aktív, akkor igyekezzünk neki napközben pihenőidőt (divatos kifejezéssel: énidőt) biztosítani, ne hangoskodjunk mellette naphosszat, ha pedig a munkánkra vagy az iskolára kell koncentrálnunk, és nem szeretnénk, hogy zavarjon, kössük le megfelelően, játékkal, hosszan tartó rágcsával, ne a büntetés érzetét keltő elzárás legyen az első lépés. Jó megoldás lehet, ha kialakítunk a számára egy félreeső pihenőhelyet, odaszoktatjuk, és így igény szerint félrevonulhat megpihenni tőlünk, a gazdától. Macskáknál érdemes lehet korlátozni, milyen messzire és hova kóborolhatnak el, ne kelljen járványidőkben keresgélni, ám ezt szintén trauma okozása nélkül tegyük.

 

És utána?

Bármennyire úgy tűnik, hogy a járvány elleni küzdelemben mindig újabb és újabb két kritikus hét épül egymásra, és soha nem akar véget érni, nem korai azon gondolkodni, mi lesz kedvenceinkkel akkor, ha egyszer újra el kell majd mennünk otthonról hosszabb időszakokra. És itt nemcsak arról van szó, hogy valóban felelősen fogadtunk-e örökbe, elég evidens, hogy járvány ide vagy oda, időt kell rá szakítanunk. A kisállatok lelki világával foglalkozó pszichológusok arra figyelmeztetnek, különösen a jobban kötődő kedvencek esetében, hogy szorongást, félelmet okozhat majd, ha egyszer csak eltűnünk napközben, és magukra maradnak. Ha most ránézünk a vidám kutyánkra vagy elégedett macskánkra, és úgy gondoljuk, ez vele nem fordulhat elő – hát, van egy rossz hírünk. Ezt a szorongást a gazdi kevéssé fogja tapasztalni, hiszen akkor lesz a leghevesebb, amikor eltűnünk, és jelenlétünkben visszaáll a rend, esetleg egy szétrágott párna vagy szőnyegvég jelezheti majd, hogy valami nem volt rendben.

A szakértők ennek elkerülése érdekében néhány már most megtehető lépést javasolnak. Elsősorban: járjunk sétálni a kedvencünk nélkül is, így lesz egy rövidebb időszak, amikor elkezdhet ismét megbarátkozni a magánnyal, és nem kell majd attól rettegnie, hogy örökre eltűntünk. Kezdhetünk 15 perccel, de ha így is nagy aggodalmat tapasztalunk, otthon hagyhatjuk rövidebb időre, és fokozatosan hosszabbíthatunk. Jó módszer lehet még, hogy megfelelő kiegészítőket és játékokat szerzünk vagy készítünk, hogy ezzel lekössék magukat, vagy kötődést alakítsanak ki hozzájuk, így otthonosan érezhetik magukat nélkülünk is. Ha pedig végre egyszer majd feloldódnak a szigorítások, vendégek fogadása segíthet abban, hogy ne csak a gazdáját vagy a gazdáit lássa a kedvenc nap mint nap. Természetesen szélsőséges szorongás esetén szakemberre is szükség lehet, ilyenkor érdemes nemcsak az állatorvos, hanem akár cica- vagy kutyapszichológus szakember segítségét is kérni, hogy még könnyebb legyen az átállás karanténból normálisba.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/13-14. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.