Kis község, messzire nyúló múlt

Vasárnap

Kismácséd a Kisalföldön, annak is a Mátyusföldnek nevezett tájegységén, a Galántai járásban fekszik. A szlovák–magyar nyelvhatáron található községet 1986-ban Diószeghez csatolták, a helyiek állhatatos kitartásának köszönhetően azonban 2002-től ismét önálló településként tartják számon.

Országos jelentőségű műemlékét már messziről látni. A szántóföld közepén álló, Szent Margitnak szentelt római katolikus temploma a 13. században épült. Írott források híján a templom falai, építészeti részletei vallanak az épület nem mindennapi múltjáról. Vagyunk olyan bátrak, hogy ottjártunkkor Hontvári Ferenc polgármester szíves engedélyét kérjük, és meglessük magunknak az építményt. A templom tornyát valamikor a 15. századi átalakításakor emelhették, ekkor készült kőkeretes, vállköves kapuja is, egy időben a déli oldal csúcsíves ablakpárjával és gótikus hajóboltozatával. A déli oldalán látható, nemrégiben feltárt román stílusú ablaknyílások és freskók ellenben még megfejtésre várnak – tudjuk meg már a hűvös templomtérben, miközben a falakat szemrevételezzük. Valami bizony a történészek dolga.

Kismácséd a 15. századig voltaképp nem különíthető el Nagymácsédtól. A középkor végén a Csúzy, Erdőhegyi, Szalay, Kapróczy és Zomor családoknak volt itt birtoka. Később, ahogy sok más környékbeli község, úgy ez is az Esterházyak tulajdonába került. Az 1945 utáni lakosságcsere keretében 53 magyar családot telepítettek ki, ezzel megváltoztatva a település etnikai arculatát. 2021-ben 582 lakosból 325 vallotta magát szlovák nemzetiségűnek, magyarnak csupán 242. Magyar alapiskoláját 1976-ban megszüntették, szlovák tannyelvű óvodája azonban maximális létszámmal mind a mai napig működik. Ez persze nem is meglepő. Az intézmény amellett, hogy egész napos minőségi ellátást biztosít, szeretetteljes, biztonságérzetet adó közegként is funkcionál, ahol minden gyermek a saját képességei szerint nevelhető, fejleszthető. Nem mellesleg pedig az óvoda környezetét tágas, mászókákkal, hintákkal ellátott, zöldterületben bővelkedő udvar alkotja, ahol öröm a játék. A magyar gyerekek is ide járnak, adok-kapok alapon folyik a nyelvtanulás.

A mindennapok margójára

Kismácséd nyugodt, családias község, ahol kellemes élni. Nem áll sokáig lakatlanul egy-egy megüresedett ház erre. Hamarosan új utcát is nyithatnak, hogy azoknak, akiknek itteni gyökereik vannak, legyen hova visszatérni. A községben ráadásul több vállalkozást is találni, mezőgazdasági szövetkezete például mind a mai napig működik, bár korántsem foglalkoztat annyi embert, mint egykor, de még mindig a község egyik legjobb adófizetője.

Az elmúlt évek folyamán több fejlesztést is sikeresen véghez tudtunk vinni. Sikerült felújítanunk az óvodát, az épület új hőszigetelést kapott, új fűtési rendszert, új megvilágítást – erre 100 ezer euró dotációt fordítottunk. Az óvoda melletti épületünk szintén teljes mértékben megújult, ez ma evangélikus imateremként és nyugdíjasklubként funkcionál, de asztaliteniszezőink számára is nyitott. Színpadot és új buszmegállót építettünk, az óvoda új játszótérrel bővült. Felújítottuk a ravatalozót, tetőszerkezetet építettünk elé, rendbe tettük a községháza homlokzatát. Emellett Nagyszombat Megye Önkormányzatának segítségével még a Covid idején sikerült beszereznünk olyan segédeszközöket, melyek elengedhetetlenek baj esetén, és egy másik kérvényben a koronavírussal kapcsolatos segédeszközöket sikerült ugyanígy biztosítanunk. Fertőtlenítőszereket, szájmaszkokat vásároltunk, de gondunk volt a mozgásra is. Mivel a pandémia idején az emberek nem tudtak annyit és úgy mozogni, így a falu központjában egészségmegőrző eszközöket helyeztünk el. Ezeken a gépeken kisebbek és nagyobbak egyaránt edzhetik magukat. Az apróbb javításokat természetesen önerőből próbáltuk oldani” – összegzi az elmúlt évek történéseit a polgármester.

Kismácséd egyik legnagyobb gondja ma, hogy nincs csatornahálózata. Annak idején, még a diószegi években tervben volt a megépítése, de valamiért az élet közbeszólt. Az önkormányzat azóta igyekszik forrást találni a rendszer kiépítésére, hiszen ekkora beruházást támogatás nélkül képtelenség megvalósítani. Csatornarendszer hiányában pedig a lakosok maguk kénytelenek megbirkózni a szennyvízproblémával.

Galéria

Kulturális élet

Bár a községnek nincs művelődési háza – fedett színpadja akad, a nyári hónapokban több rendezvény váltja egymást folyamatosan. A polgármester javaslatára alakult Mached Polgári Társulás mellett a civil szervezetek – azaz a Csemadok helyi alapszervezete, a klubosok, az asztaliteniszezők, a sportszervezet és a nyugdíjasok klubja – közötti együttműködés folyamatos, lehetőség szerint segítik egymás munkáját. Minden csoport aktív, tesz azért, hogy élhető környezetet teremtsen.

A sajátosságokhoz tartozik, hogy a falunak van egy viszonylag elhagyott parasztháza is, amely átfogó felújítással szociális központként is szolgálhatna – mondja a polgármester, de ehhez mindenekelőtt pénzbeli forrás szükségeltetik, amit a falu, kis község lévén, önerőből nem tud előteremteni.

Emlékezvén a múltra

Kismácsédon nem hagyják veszni a múltat. A helyi Hősök terén rendszeresen leróják kegyeletüket az 56-os harcosok előtt, valamint méltóképpen megemlékeznek az 1848–49-es szabadságharcról. Nemrégiben ünnepélyes emléktábla-avatást is tartottak az iskolai oktatás megkezdésének 180. és a magyar oktatás újraindításának 70. évfordulója alkalmából.

A falu első írásos említése 1236-ból származik, templomunk a 13. századból való. 1986-ban azonban Diószeg városához csatolták a települést. Bár kétségtelen, hogy ennek megvoltak a maga előnyei, a fejlesztések terén nem tudtunk előbbre lépni. Ez oda vezetett, hogy a község 2002-ben ismét önállóvá vált. Azóta ha nem is rohamléptekben, de fokozatosan fejlődünk. A falunk hosszú múltra tekinthet vissza, úgy gondoljuk, hogy ezt a történelmi értéket nem szabad a feledés homályába veszni hagyni” – mondja a polgármester, és egyet kell vele értenünk.

Érdekes

A Nagyszombati kerülethez tartozó község 1920-ig kisközségként Pozsony vármegye Galántai járásához tartozott. 1986-ban Diószeghez csatolták, népszavazással azonban sikerült visszaszereznie régi önállóságát. A 13. században épült Szent Margitnak szentelt római katolikus temploma mellett a község központjában, az óvoda mellett álló, a 19. és 20. század fordulóján (egyes feltételezések szerint korábban) állított fa harangláb igazi kuriózum, védett műemlék. A harangtoronyban ma három harang található, Szent Márknak szentelve 1798-ból, Szent József-harang 1927-ből és Szűz Mária harangja 1924-ből.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/25. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?