Királlyá koronázták III. Károlyt

Vasárnap

70 év után ismét koronázási ünnepséget tartottak a londoni Westminsteri Apátságban. Május 6-án szombaton a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet elsőszülött fia, III. Károly ülhetett a brit királyi trónra, a kivételes alkalmat pedig kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelték.

Május 8-án a britek sem dolgoztak, a koronázás apropóján ugyanis megkapták szabadnapnak a hétfőt, hogy az új király beiktatását kísérő ünneplést kipihenhessék. Volt is mit, mert becslések szerint vagy 50 ezer helyszínen tartottak utcabált a hétvégén Nagy-Britanniában.

Formalitás rekordokkal

A május 6-i koronázás lényegében egy formalitás volt, Károly de facto abban a pillanatban király lett, amikor édesanyja, II. Erzsébet halálhírét tavaly szeptember 8-án bejelentették. Ez a formalitás mégis a brit monarchia történetének legfontosabb formalitása, kiváltképp hogy legutóbb 1953-ban tartottak ilyet. Ez rekordhosszú idő, II. Erzsébet a leghosszabb ideig regnáló államfő volt Nagy-Britannia történetében.

Károly szintén rekorder, hiszen hetvenöt évesen került a fejére a korona – eddig ő a legidősebb korban koronázott brit király.

Károly és hitvese, Kamilla a koronázás napján helyi idő szerint délelőtt 10 óra húsz perckor indultak a Buckingham-palotából a Westminsteri Apátság felé. A mintegy két és fél kilométeres utat a hat ló vontatta gyémántjubileumi állami hintóval tették meg, amelyet egy ausztrál mesterember készített II. Erzsébet 2012-es uralkodói gyémántjubileumára (nyolc évig dolgozott rajta). A király 10.53-kor lépett be az apátságra, a koronázási ceremónia 11 órakor vette kezdetét (közép-európai idő szerint éppen délben).

Isten óvja a királyt!

Az új királyt a koronázási szertartás első lépéseként Justin Welby canterbury érsek bemutatta a jelenlevőknek, ő pedig a négy égtáj felé fordult. Miután Károly a ceremónia második lépéseként letette a királyi esküt, szent olajjal kenték fel. Itt kapott szerepet a koronázási ékszerek közül a legrégebbinek tartott aranykanál, amely a 12. században készült, II. Henrik vagy Oroszlánszívű Richárd koronázására. A felkenés a ceremónia egyetlen része, amely nem nyilvános, ezért ezt a televíziós kamerák sem rögzíthették. Az olaj mindenesetre a jeruzsálemi Olajfák Hegyéről való, és pontos receptje titkos.

A felkenés után Károly ráült a trónra, és átvette a koronaékszereket. Ezután a canterbury érsek az új király fejére helyezte Hitvalló Szent Eduárd kétkilós koronáját. God save the king! – Isten óvja a királyt – mondta az érsek, a mondatot pedig a jelenlevők is elismételték. Ezután hűségesküt tett a királynak az érsek, őt pedig Vilmos walesi herceg, Károly elsőszülött fia követte. Az eskü közben jobb kezét a királyi koronához érintette.

A királyné koronája

Május 6-án nem csak királyt, királynét is koronáztak Londonban, így Károly megkoronázása után felesége, Kamilla fejére is felkerült a királyi fejdísz, egy egyszerűbb szertartás keretén belül. Ennél a mozzanatnál viszont nem a hagyomány szerint jártak el. A királynék számára ugyanis új koronákat készítettek a koronázáshoz, Károly és Kamilla pedig már tavaly jelezték, hogy a takarékosság jegyében egy már meglévő koronát kívánnak használni erre a célra. II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirályné 1937-ben készült koronája lett volna erre a legalkalmasabb, mégsem emellett döntöttek. Ez tartalmazza ugyanis a Koh-i-noor gyémántot, amelyet még a Brit Kelet-indiai Társaság adományozott Viktória királynőnek 1850-ben. Máig vitatott körülmények közt került a britek birtokába, India pedig magáénak követeli, és több helyen az elnyomás egyik szimbólumát látják benne. Kamillát ezért Teck Mária brit királyné (II. Erzsébet nagyanyja) koronájával koronázták meg, teljesítve egyúttal Teck Mária egykori óhaját is, aki szerette volna, ha koronáját későbbi korokban is használják.

Kamilla megkoronázása után folytatódott az istentisztelet, majd a királyi pár átöltözött, és hintóval indultak vissza a Buckingham-palotába.

Akik ott voltak, és akik nem

Károly koronázási ünnepsége 2300 meghívott vendég jelenlétében zajlott. 90 államfő tett eleget a meghívásnak, köztük Zuzana Čaputová szlovák és Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Bár II. Erzsébet tavaly szeptemberi temetésén ott volt, most nem jött el Joe Biden amerikai elnök, az Amerikai Egyesült Államokat az elnök felesége, Jill Biden képviselte.

Az új király kívánsága volt, hogy a koronázási ünnepség legyen a lehetőségekhez mérten takarékosabb és környezettudatosabb. Ennek csak egyik része a vendégek számának csökkentése. Összehasonlításképp: II. Erzsébet koronázására 1953-ban vagy 8000 meghívott vendég érkezett, maga a ceremónia pedig három óráig tartott. Ehhez képest Károly koronázása egy óra alatt lezajlott. Figyeltek az újrahasznosításra is: a szertartásra készült száz darab, angol tölgyből készült széket elárverezik, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

Az ünnepi rendezvénysorozat vasárnap egy éjszakába nyúló szuperkoncerttel zárult. Olyan előadók léptek fel, mint Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli vagy a Take That.

Kitudódott, hogy megszólítottak olyan világsztárokat is, mint Kylie Minogue, Adele és Ed Sheeran, ők viszont egyéb elfoglaltságukra hivatkozva nem fogadták el a felkérést.

A sajtó hónapokig találgatta, milyen formában lesz jelen Károly kisebbik fia, az uralkodói családdal kapcsolatos rangjaitól megfosztott Harry herceg és családja. Harry végül egyedül érkezett a szertartásra, felesége a hivatalos közlés szerint születésnapi gyerekzsúron vett részt Californiában.

London utcáin az eső ellenére is több százezer ember figyelte a koronázás eseményeit. A monarchiát éltetők mellett a monarchia ellenzői is kivonultak, és „NOT MY KING!” (nem az én királyom) feliratú transzparensekkel jelezték, hogy mi a véleményük az új királyról és az egész felhajtásról. Kifogásolták azt is, hogy az energiaválság idején 50–100 millió fontot költenek a koronázási ünnepségekre. Erzsébet tavaly júniusi platinajubileumára sajtóértesülések szerint 28 millió fontot költöttek, a szeptemberi temetésen pedig csak a biztonsági kiadások elvittek 7,5 milliót. A királyi családdal kapcsolatos események viszont az idegenforgalom tekintetében óriási bevételt jelentenek a szigetországnak.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?