Pihenő

Kevés a karanténbaba

Egy éve, amikor kitört a koronavírus-járvány, és elrendelték az első országos karantént, sokan jósolták, hogy 2020 végén, ʼ21 elején babyboom lesz Szlovákiában.
author
Vrabec Mária

2021. március 29. 09:00

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Igor Matovič kormányfő még egy várandós nőket ábrázoló fotót is posztolt a Facebook-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy ebben bízik, amikor a demográfiai válság réme kísérti éjszakánként. Mostanra kiderült, hogy a jóslatok és remények nem váltak valóra. Sőt, Szlovákiában kezdetét vette a folyamatos és radikális népességfogyás.

Az első világháború óta minden évben többen születtek, mint amennyien meghaltak – egészen 2001-ig. Akkor volt először nagyobb a természetes fogyás a szaporulatnál, de még mindig nem radikális, mert nem a halálesetek száma volt több más évekhez képest, hanem a gyermekvállalást tolták ki a fiatalok későbbi életkorba. A 2000-es években a húszas éveik végére, 2010 után pedig már a harmincas éveik elejére, közepére. Ez a tervezett és előrelátható népességfogyás természetesen magával hozta, hogy megváltozott a lakosság összetétele, több az időskorú, és mivel a családok egyre kevesebb gyermeket vállalnak, számolni lehetett azzal is, hogy nemsokára bekövetkezik a folyamatos fogyás időszaka.

Sokkal többen haltak meg

A demográfusok mostanáig úgy számoltak, hogy valamikor 2023–24 tájékán veszi kezdetét ez a tartós és visszafordíthatatlan folyamat, de most minden jel arra mutat, hogy a Covid–19 jelentősen sietteti. Az előzetes számítások szerint már 2020-ban is körülbelül 3000 fővel csökkent Szlovákia lakossága, és nemcsak az elhalasztott gyermekvállalások, hanem elsősorban a sokkal több elhalálozás miatt. A több haláleset mögött pedig mindenképp a koronavírus keresendő, függetlenül attól, hogy közvetlenül a fertőzés okozta a beteg halálát, vagy „csak” rontott az amúgy is rossz állapotán. Demográfia és emberi szempontból is mindegy, hogy valaki a Covid-fertőzésbe hal bele, vagy Covid-fertőzéssel hal meg, a lényeg az, hogy a tavaly március óta, a járvány miatt elhunytak között rengetegen voltak olyanok, fiatalok és idősek is – akik még évekig élhettek volna.

Az idősek ugyan betegen, csökkent életminőséggel, de a fiatalok erejük teljében, akár gyermekeket is vállalva. Azt a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján már most lehet tudni, hogy ennyi fiatal, egészséges ember évtizedek óta nem halt meg Szlovákiában, és ez a tény, valamint a vírusfertőzés utóhatásai befolyással lesznek a várható élettartam kiszámítására is.

Elmaradt esküvők és keresztelők

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja szerint a kórházakban 20–25 százalékkal volt alacsonyabb a szülések száma, mint az előző években. A kényszerű együttlét, az otthonainkba való bezártság ugyanis nem feltétlenül jelentett harmóniát és romantikát, inkább sok stresszt és feszültséget „Mindenki az egészségéért és a hozzátartozói egészségéért aggódott, ehhez jött a pénzügyi bizonytalanság és a munkahelyek elvesztésétől való félelem, de sokakat visszatartott a gyermekvállalástól az is, hogy a túlzsúfolt, fertőzésveszélyes kórházak valamelyikében kellene szülniük. Sokan nem engedhetik meg maguknak a magánklinikát, és elhiszem, hogy a krízis üzemmódban működő kórházakról szóló hírek nem épp bizalomgerjesztők. Tavaly kismama-felkészítésre is jóval kevesebben jártak hozzám, még akkor sem ugrott meg az érdeklődök száma, amikor nem volt kijárási tilalom, és csoportosan is találkozhattunk volna” – mondja Daniela Jahnátková szülésznő.

Mindennek tetejébe 2020-ban a tervezett lakodalmak és esküvők nagy része is elmaradt – 6700-zal kevesebb volt a házasságkötés, mint 2019-ben, és a fiatalok fele házassághoz köti a gyermekvállalást, csak esküvő után szeretné a keresztelőt. Ezek a gyermekek sem születtek meg, és azok sem, akiknek a megfoganását mesterségesen kellett volna segíteni. Amikor a nem életmentő műtéteket és beavatkozásokat leállították, a magánklinikákon sem végezhettek mesterséges megtermékenyítést. Ha figyelembe vesszük, hogy a párok egyharmada küzd meddőséggel, ez is jelentősen befolyásolhatta, hogy tavaly decemberben és idén januárban már jóval kevesebb gyermek született, mint az előző évek azonos hónapjaiban. A statisztikai hivatal még nem tett közzé országos összesítést, de az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja szerint minden kórházban csökkent a születések száma. Kivétel a zsolnai kórház, de ezt az befolyásolhatta, hogy 2019-ben az itteni szülészetet értékelték a kismamák a legjobbnak az országban.

Vészhelyzetben kikapcsol a vágy

Igaz, hogy gyerekek mindig születtek, még háborúk idején is, de mindig kevesebben, mint békeidőben. „Amikor az emberek az életükért és a megélhetésükért aggódnak, akkor a testi szerelem az utolsó gondolatuk. A szervezetünk is úgy működik, hogy vészhelyzetben lekapcsol minden olyan funkciót, mely nem létfontosságú, és ezek között az első a szexuális vágy, a reprodukciós szervek működése. Az alultápláltság mellett ezért is nem menstruáltak a koncentrációs táborokban a nők, és a túlélők csak a legritkábban számoltak be ott szövődött szerelemről, rabságban fogant gyermekekről. A mostani bizonytalanság, és a megbetegedéstől, az elszegényedéstől való félelem sem ideális alap a gyermeknemzéshez, ezért gondolom, sokaknak azok közül sem sikerült, akik próbálkoztak” – magyarázza Miloš Mlynček nőgyógyász.

A születések számának tekintetében egyáltalán nem mellékes az sem, hogy az elmúlt évben a fiatalok alig találkozhattak, javarészt csak a neten ismerkedtek, szerelmes légyottokra nemigen volt alkalom. Ezért nem foganhattak gyermekek az új szerelmekből és titkos találkák híján a házasságokon kívüli kapcsolatokból sem. Hiába a világháló és a közösségi oldalak, azért az utódok nemzéséhez még mindig elengedhetetlen a személyes jelenlét.

Az igazán sokatmondó számokat majd csak idén fogjuk látni, hiszen a karantén alatt fogant babák nagy része az elkövetkező hónapokban jön a világra. De jó hír, hogy a történelmi tapasztalat szerint minden mélypont után jön a fellendülés, a legtöbb gyerek tájainkon például az első világháború után született. Ha egyszer vége lesz a járványnak, a demográfusok szerint nőni fog a születések száma, és némiképp lassulhat a népességfogyás is. Ezt azonban már sokkal inkább a gazdasági mutatók fogják befolyásolni, mint az eddigi demográfiai csúcsokat. Nemcsak azért, mert a fiatal párok többsége ma már csak biztos anyagi háttérrel mer gyermeket vállalni, hanem azért is, mert egyre többen küzdenek meddőséggel, és nem tudják megfizetni a drága kezeléseket. Egyáltalán nem olyan egyszerű ez, mint ahogy a kormányfő elképzelte…

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István
Frissítve

Hamran: Kollár hagyta, hogy Fico megvezesse

MiG-29

A védelmi minisztérium figyelmeztet: ne ijedjünk meg, ha ma délután robbanásokat hallunk

d

Mi minden drágul a nafta emelkedő árai miatt?

Pavol Vorobjov

Vádalkut kötött, két év börtönre ítélték Pavol Vorobjovot

f

VIDEÓ: Durván egymásnak esett két nő Pozsonyban

ingázók

Félretették a pénzt az ingázóknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.