Pihenő

Két összeillő ember

59 éve együtt. Jóban, rosszban, egészségben, betegségben, gazdagságban, szegénységben, szeretetben, békességen. Ahogy annak idején, 1962. november 24-én megfogadták a barsbaracskai református templomban. Ilonka néni és Árpi bácsi. Édesanyám és édesapám.
Vasárnap

2021. december 7. 11:45

Vasárnap
Kép Unsplash

Kevés házaspárnak adatik meg ennyi együtt töltött év. Az 50.-et még otthon ünnepeltük, szülőfalunk szép kastélyában. Az 55.-et már a farnadi nyugdíjasotthonban. De akkor is családi körben. Azóta nagyot változott a világ. Nem ölelheti meg nagyiját az unoka. Nem simíthatom meg szüleim ősz fejét. Csak a nyugdíjasotthon kapuján vagy balkonján keresztül látjuk őket, hellyel-közzel már két éve.

Csak egy nap a világ

Régi világunkban meghívtam volna a Vasárnap tisztelt szerkesztőségét, jöjjenek el riportot készíteni az ünneplő párral. És a régi világban talán nem is idén – megvártam volna, míg kerek hatvanast ülünk szüleink gyémántlakodalmán. De most nem lehet tudni, lesz-e még holnapunk. Most nem ajánlott az idős emberek látogatása, most lélegzetünk is gyilkos vírust hordozhat. Ezért hát én ragadtam tollat, és vetem papírra szüleim történetét remélve, méltónak találják arra, hogy helyet kapjon, és szólhasson az olvasókhoz – köztük anyámhoz és apámhoz, akik évtizedek óta az egyik leghűségesebb olvasói és előfizetői ennek a hetilapnak.

Vasárnap

Kis kút, kerekeskút...

van az udvarunkban. Illetve volt. Anyám szülői házának kapujánál ott állt a kút, és bizony az tehetett róla, hogy a két fiatal egymásba szeretett. A kútnál látta meg Árpi Ilonkáját, és ahogy mesélni szokták, első pillantásra beleszeretett. A ʼ60-as évek novemberjei sokkal hidegebbek voltak, mint ma. Vacogott anyukám is a templomba menet, de fűtötte őt az igaz szerelem, melynek egy év és egy hónap múlva meglett az első gyümölcse. A kicsi Szilárdot két év múlva Edit húga követte. Felépült a ház, zajlott a falusi élet. Szüleimnek nem volt idejük unatkozni. Munka után és a két gyerek mellett ott volt a nagy kert, gazdag hátsó udvar, disznók, tyúkok, kacsák, libák, nyulak... Néha utánaszámoltunk. Egy év alatt az udvarunkban ott topogott 500 láb is (mert ugye a nyúlnak négy van, a libának, tyúknak kettő, a malac röfög és a kacsa hápog... ezt a mai gyerek már tankönyvből kell, hogy tanulja). Én még gyermekkoromban a 40 libával és nemtudomhány kacsával a legelőre mentem iskola után. Fogtam a malac lábát pörzsöléskor, és ott ültem anyu mellett a libatömőben. De nagyot ugortam az időben.

Anya, kérlek, meséld el nekem

Sokáig élt a Cziria család Barsbaracskán négyesben. Apa, anya, fiuk és lányuk. Mígnem egy igazán ritka, átmulatott éjszaka után (lagziban voltak anyukámék), ahogy mesélni szokták, apu nem vigyázott, aminek én lettem az eredménye. Testvéreim 17 és 15 évesek voltak, s abban az időben ez még nem volt mindennapos, a 38 éves kismamát talán el is ítélték páran a helyi szövetkezetben. „Ilyenkor? Lassan már a nagyapaságra kellene készülnöd!” – mondogatták 43 éves apámnak. Ahogy nőttem, egyre többen látták be: a kis félrecsúszás lett a család szemefénye.

Vasárnap

Az én apám olyan volt

Mint általában a falusi emberek. Bár ennek a nótának pont ellentettje. Csendes. Szerény. Keveset beszélt, de annál többet tett. Otthon a ház körül és a falu majd minden disznótorán. Minden tél majd minden szombat reggelén vette disznóölő táskáját a késeivel. Nálunk a csapból is hurka és kolbász folyt. Bor is folyt persze a pincében, volt szőlőrészünk is a dombon, a régi ember azt itta tán víz helyett is, vagy inkább vízzel keverve, de azért mértékkel. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy látták édesapámat berúgva. Kocsmába se szeretett betérni. Lehet, hogy azért, mert félt, ott találja mindig részeg egyetlen fiát. Az alkoholizmus nagyobb úr tud lenni a szülő vagy testvér iránti szeretetnél is. Mégis így telefonál édesanyám a fiának minden reggel: „Drága fiam, lesz ma mit enned? Nem ittál sokat, kialudtad magad?” Szinte állandóan a gép mellett robotoló másodszülöttjét is ezzel hívja naponta: „Láttad ma? Ugye szépen ment haza?”

Magyarul dobban ez a szív

Amikor már nem tudtam nézni szenvedésüket és egyenlőtlen küzdelmüket fiuk mindennapi démonjával, öregedő és gyengülő szüleim számára megoldást kerestem. Bejártunk együtt több nyugdíjasotthont, míg végül átlépve az épp akkor nyíló farnadi ház küszöbét, apám azt mondta: „Szilvikém, engem itt is hagyhatsz. Itt jók lesznek hozzám, mert magyarul beszélnek.” Azóta is naponta hálát adok a Jóistennek, hogy rátaláltam szüleim új Otthonára.

A régi ház körül öregszik minden

Utat tör a gaz. Benőtte már a régen 500 láb taposta baromfiudvart. Dőlőfélben a disznóólak. Üres a ház, dohosak a szobák. Fáj a látogatás. Minden alkalommal, minden két hétben, mikor bátyánk szennyesét viszem kimosni, belehalok kicsit a látványba. Én már réges-rég nem vádaskodom. Nem kérdezek, nem várok el semmit. Szerencsére van egy csodálatos férjem és két csodaszép, okos, ügyes gyermekem. A nővérem is megtalálta élete értelmét Viktóriájában. Azt jelenti, győzelem. Egyedülálló anyaként sok küzdelmet kellett együtt megvívniuk.

Vasárnap

Kell ott fenn egy ország

Bizony, sokszor volt úgy, hogy csak hite segítette át anyámat a nehézségeken. Hívő család voltunk, ha tehettük, vasárnaponként elmentünk a templomba. Gazdagként adakoztunk mindig a perselybe is. Anyu azt mondogatta, Isten ezt látja, és százszorosan adja vissza. Igyekszem tanításaik szerint élni. Próbálok jó feleség lenni. Igyekszem jó anyának lenni, és jó gyermeknek is. Igyekszem gyakran látogatni és mindennap felhívni őket. Mindennap megköszönöm, hogy még itt lehetnek velünk. És a farnadi otthon nővérkéire kérem Isten áldását. Sokszor mondom, már szinte ők helyettem a lányaik. Most ők azok, akik megsimogathatják, helyettem. Ők kérdezik meg reggelente, hogy aludtak. Ők adják be gyógyszereiket, állítják be a rádióban a magyar adást. Apám gyakran mondja: „Szilvikém, ha nem itt lennénk, én már nem lennék.”

Legyetek hát, drága szüleim,

még néhány évig itt nekünk. Ünnepeljünk együtt, jövőre, Isten áldásával, remélhetőleg újra nyitott ajtók mellett. Addig pedig engedjétek meg, hogy így, kedvenc lapotok hasábjain kívánjak nektek boldog 59. házassági évfordulót, és ez írás minden kedves olvasójának jó egészséget, kitartást és vírusmentes mindennapokat szeretettel:

Korpás Szilvia

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.