Pihenő

Kalendárium

Napról napra a Vasárnappal
author
Vasárnap

2022. január 19. 10:00

Vasárnap
Kép Unsplash

Január 18.

1882, megszületik Alexander Milne angol író, a Micimackó című gyermekkönyv szerzője.

1926, meghal Blaha Lujza magyar színésznő, a „nemzet csalogánya”. Reindl Ludovika néven született Rimaszombatban. Első férje a fiatalon elhunyt Blaha János cseh származású karmester volt, akinek a nevét – bár még két házasságot kötött – élete végéig viselte.

1955, megszületik Nyilasi Tibor magyar futballista, a Ferencváros és az Austria Wien játékosa, az 1981-es év európai ezüstcipőse.

Január 19.

1809, megszületik Edgar Allan Poe amerikai költő, író, a detektívregény megteremtője. Misztikus, hátborzongató művei máig a világirodalom népszerű alkotásai. Az alkoholfüggőséggel küzdő Poe 40 évesen hunyt el.

1921, megszületik Mészöly Miklós író, a 20. századi magyar prózairodalom egyik legnagyobb hatású alakja. Felesége Polcz Alaine pszichológus volt. 2001-ben hunyt el. Életművével Grendel Lajos és N. Tóth Anikó is külön könyvben foglalkozott. Főbb művei: Jelentés öt egérről (elbeszélés), Az atléta halála, Saulus (regények).

1943, megszületik Janis Joplin amerikai énekesnő. Legnagyobb slágerei: Summertime, Me and Bobby McGee, Cry Baby, Mercedes Benz. Halálát kábítószer-túladagolás okozta 1970-ben.

Január 20.

1823, Alsósztregován megszületik Madách Imre magyar költő, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja. 41 évesen hunyt el. Fő műve: Az ember tragédiája.

1920, megszületik Federico Fellini olasz filmrendező. Legismertebb filmjei: Az édes élet (La dolce vita), 8 és ½.

1993, hatvanhárom évesen meghal Audrey Hepburn angol–holland származású Oscar-díjas színésznő. Legismertebb filmjei: Római vakáció, My fair lady. Filmes karrierje után az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) nagykövete lett. Halálát vastagbélrák okozta.

Január 21.

1924, megszületik Benny Hill angol humorista, komikus. 1992-ben hunyt el.

1941, megszületik Plácido Domingo spanyol operaénekes, a Három Tenor egyike (José Carreras és Luciano Pavarotti mellett).

1950, meghal George Orwell angol író, újságíró. Részt vett a spanyol polgárháborúban. Baloldali elkötelezettségű volt, de a kommunizmusból hamar kiábrándult. Fő művei: 1984, Állatfarm. Tuberkulózisban hunyt el, 46 évesen.

Január 22.

1788, megszületik George Gordon Byron angol romantikus költő. Legismertebb műve: Childe Harold. Mocsárlázban hunyt el, 36 évesen.

1943, megszületik Cseh Tamás zeneszerző, énekes. 2009-ben hunyt el, 66 évesen.

1989, meghal Weöres Sándor magyar költő, műfordító, akit 1970-ben irodalmi Nobel-díjra jelöltek. Felesége Károlyi Amy költő volt. Gyermekversei (Bóbita, Ha a világ rigó lenne) a magyar költészet legtöbbet idézett alkotásai közé tartoznak.

Január 23.

1783, megszületik Marie-Henry Beyle, írói álnevén Stendhal francia író. Legismertebb művei: Vörös és fekete, A pármai kolostor.

1944, megszületik Tahi Tóth László Kossuth-díjas színész. Színdarabok mellett kabaréműsorokban (Szeszélyes évszakok) is szerepelt.

1989, meghal Salvador Dalí katalán-spanyol festőművész, a szürrealizmus kiemelkedő alakja.

Január 24.

1458, Budán – a Duna jegén – magyar királlyá kiáltják ki Hunyadi Mátyást, közkeletű nevén Mátyás királyt (akit Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is emleget az utókor). Hivatalos latin nyelvű uralkodói neve Mathias Rex volt.

1953, megszületik Csengey Dénes író, rendszerváltó politikus, az MDF egyik alapítója. 1991-ben hunyt el.

1959, Kolozsváron megszületik Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/3. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

kánikula k

Vörös hőségriasztást adtak ki péntekre, 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet!

papírsárkány

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: Papírsárkány ölt meg egy hatéves fiút

Motorbiciklisekből is Motorbiciklisekből is gazdag volt a felhozatalgazdag volt a felhozatal

A Csallóközi Flúgos Futam találkozója

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

f

KVÍZ: Meg tudod mondani 3 szereplőből, hogy melyik magyar filmre gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.