Kalapot fel! – Az Egyesült Államok ma ünnepli a fejfedők napját

Kalapot fel! – Az Egyesült Államok ma ünnepli a fejfedők napját

A fejfedők elengedhetetlen részét képezik az öltözködésnek, és mind stílusban, mind funkcionalitásban számtalan válfajukat ismerjük.

Az Egyesült Államokban ma ünneplik a sapkák nemzeti napját! Legyen az akár egy vadnyugati pisztolyforgató kalapja, egy stílusos fiatal gyapjúsapkája vagy egy izgatott gyermek baseballsapkája, a fejfedők meghatározó szerepet játszanak a kultúránkban, és már időszámításunk előtt több ezer évvel is viselték őket. Bár hivatalos írásos emlékek nem nyilatkoznak róluk ebből az időből, a történészek mégis feltételezik, hogy már jóval az ókor előtt léteztek. Bizonyos műkedvelők szerint például a willendorfi vénuszszobor is sapkát visel, ráadásul a legendás, bronzkori emberi leletet, Ötzit is sapkával a fején találták meg.

A középkorban a fejfedők a szociális státuszt közvetítették, és társadalmi csoportonként eltértek. A történelem során a sapkák számtalan szerepben feltűntek. A sisakok például a hadviselés világában is szerephez juttatták a fejfedőket, majd később, nyugodtabb időkben és társadalmi közegekben díszes divatcikkekké váltak. A 19. században például a nők meghatározó fejfedője az úgynevezett főkötő volt, mely az évek múlásával egyre nagyobbá és dekoráltabbá vált. Január 15-e az Egyesült Államokban a sapkák napja, és bár a téli hónapokban valószínűleg senkit nem kell kétszer kérni, hogy húzzon fejfedőt, nem árt egy pillanatra köszönetet mondani ezen esztétikus és praktikus ruhadarabokért!

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?