Itt van az ősz, itt van újra!

eko

Szeptember utolsó, október első napjaiban van részünk. Menthetetlenül ősz lett, forró nyári napokra csak jövőre számíthatunk.

A természet is felkészült a változásra, az átalakulásra. Az őszi hagyományos tennivalók mellett érdemes újragondolnunk a házunkon, lakásunkon kívül eső zöldterületet. Az őszi kerti tennivalók közt szerepel a hagymás és gumós növények, a fák, cserjék és rózsák elültetése. Mutatjuk, mit érdemes tennünk, ha igényes kert benyomását szeretnénk elérni!

1. Ültessünk gyümölcsfákat!

Azt mondja a szakirodalom, hogy a gyümölcsfacsemeték ültetésének legideálisabb periódusa októberre tehető, hiszen ebben az időszakban megindul a gyökérképződés, ami tavaszra már elhozhatja az erőteljes lombfakadást is. Mielőtt új gyümölcsfákat szeretnénk ültetni kertünkbe, érdemes arról is tájékozódni, hogy tájainkon milyen gyümölcsfajok vannak. Ez azért is fontos, hogy tudjuk, környékünkön mely gyümölcsfafajtáknak kedvez az éghajlat. Következő fontos szempont lehet a idénygyümölcsök biztosítása egész évben. Érdemes úgy válogatni, hogy tavasztól őszig mindig legyen valami friss a kertben. A sort kezdhetjük akár a szamócával, ezt követhetik a bogyós gyümölcsök, a málna, ribizli, majd jöhetnek a fás növények.

2. Takarítsuk be és tároljuk gonddal!

Fontos, hogy a körtét és az almát nyomás és sérülés nélkül szedjük le a fáról. A nagyobb méretű fák esetében alulról haladjunk felfelé. Ez azért is fontos, mert a lehulló gyümölcsök nem fognak kárt tenni az alacsonyabban fekvőkben. A betakarított termést azonnal árnyékba kell tenni, legjobb minél előbb a tárolás helyére szállítani. Fontos, hogy a leszedett gyümölcsöt egy-két hetente válogassuk át, így biztosak lehetünk abban, hogy a romlani kezdő darabok nem fertőzik meg a szomszédjaikat is.

3. Ültessünk hagymás növényeket!

Az ősszel elültetett hagymás növényekben majd tavasszal gyönyörködhetünk. Mivel a hagymákat műanyag zacskóban tárolják, ezért könnyen meg tudjuk nézni, le tudjuk ellenőrizni, egészségesek-e. A sötét, penészes és gombás foltok árulkodó jelek lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy tapintásra egy-egy hagyma kemény legyen. Következő lépés mindenképp a kerttervezés legyen: gondoljuk át, hova ültetjük majd a hagymás növényeinket. Néhány percet szenteljünk a színek összhatására, valamint egy-egy növény magasságára. Éppen ezért érdemes akár papírra vetnünk a gondolatainkat, így kisebb hibalehetőséggel dolgozunk. Könnyítésképp érdemes beszereznünk egy rugós hagymaültetőt is, amely jelentősen megkönnyíti az ültetést, és garantálja a hagymáknak a megfelelő mélységet.

4. Gondozzuk a pázsitunkat is!

Az ősz beköszöntével ne feledkezzünk meg a pázsitunkról sem. A folyamatosan öntözött és nyírt gyepszőnyeg rengeteg tápanyagot használt fel, semmiképp sem felejtsük el pótolni. A tápanyaghiány pótlása és a föld fellazítása lehet a megoldás. A kizárólag erre a célra kialakított eszközökkel könnyedén ki tudjuk húzni a gyomokat, a mohát, s meg tudjuk lazítani a földet is. A munka végeztével trágyázzuk meg a gyepszőnyeget, bátran kérjük ki szakember tanácsát, javaslatát!

Mit gondol Fekete István az őszről?

A házak és az emberek elmúlnak, de az őszi mezők egyformák maradnak, akárhogy öröklik, mérik, művelik is őket az emberek. Ebből pedig nyilvánvaló, hogy nem az emberek bírják a földet, hanem a föld szolgái az emberek.

balintgazda.hu | kertvarazsmagazin.hu

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?