Így számítsd ki a kutyád életkorát emberi években!

Így számítsd ki a kutyád életkorát emberi években!

Sokunk még mindig úgy gondolja, hogy a kutyaévek egész egyszerűen hét emberi évnek felelnek meg. Egy újabb kutatás azonban megcáfolni látszik ezt az elméletet.

A tudósok szerint a legtöbb kutya sokkal „öregebb”, mint gondolnánk, és a népszerű elmélet, miszerint egy kutyaév hét emberi évnek felel meg, megdőlni látszik. A közelmúlt egyik érdekesebb kutatását a témában a Californiai Egyetem végezte. Mivel napjainkban, legalábbis a nyugati világban a kutyák hasonló kényelemben és törődésben élnek, mint az emberek, így háborítatalnul vizsgálható, hogy hogyan öregednek természetesen az idők során. A kutatás során a tudósok megállapították, hogy az ebek rendkívül érdekesen, kezdetben gyorsan, majd az évek múlásával fokozatosan egyre lassabban öregednek. Trey Ideker, a kutatás vezetője szerint egy kilenc hónapos kutya már képes a szülésre, így nem állíthatjuk, hogy egy egyéves jószág egyenértékű egy hétéves emberrel. Sokkal inkább úgy véli, hogy egy egyéves kutya már egy 31 éves ember szintjén van. Bár a DNS az emberéhez hasonlóan a kutyáknál sem változik az évek során, a rajta levő, kémiai nyomok változnak. Ideker úgy írja le ezt a jelenséget, mint afféle ráncokat vagy ősz hajat a génállományon.

Ideker kutatói 104, eltérő életkorú labradort hasonlítottak össze néhány kutyatenyésztő segítségével. A jószágok között akadt párhetes, de 16 éves is. A megfigyelés során sikerült felállítani egy új képletet, amely alapján kiszámíthatjuk a kutyánk életkorát emberi években mérve.

A képlet a következő: 16 x ln(a kutya életkora) + 31 = (a kutya életkora emberi években)

A kutatók a továbbiakban szeretnének megvizsgálni több kutyafajtát is, valamint kideríteni, van-e bármi eltérés az öregedési folyamataik között, és ha igen, melyikekre jellemzőbbek az idős korral járó betegségek és egészségügyi problémák.

(magazín.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!