Pihenő

Hová rakodjon a gyerek? Iskolakezdés gyerekszobával vagy anélkül

Hamarosan kezdődik az új tanév, ismét előkerülnek a füzetek, tolltartók, munkafüzetek, vonalzók és egyéb iskolai eszközök, amelyek rendben tartására nemcsak a gyereknek, a szülőnek is figyelnie kell
Vasárnap

2021. augusztus 16. 06:25

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Legyen szó jelenléti vagy online oktatásról, az iskolásnak biztosítani kell a lakásban egy helyet, ahol a saját dolgait tarthatja, és ahol végezheti a tanulással kapcsolatos teendőit. Ez ideális esetben egy gyerekszoba, nem biztos azonban, hogy egy tágas gyerekszobával a szülő letudta az összes ezzel kapcsolatos feladatot. Sokszor gyerekszoba helyett elég egy asztal és egy szekrény vagy polcrendszer, a cél ugyanis, hogy a tanulás és a másnapi tanításra való felkészülés a megszokott rutin szerint tudjon működni.

Legyen saját tere

Bár tanulni a konyhaasztalon is lehet, a legtöbb szülő igyekszik saját íróasztalt biztosítani iskolás korú gyerekének, amelyen a saját dolgait tartja, és amelynek rendben tartásáért elsősorban ő felel. Kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy egy általános íróasztal esetén 75 cm magasság az ideális 45 cm magas székkel, tehát 30 cm magasságkülönbség a megfelelő. Iskolakezdés idején azonban a gyerekek törzsmagassága még alacsonyabb, így a 30 cm különbség inkább kisebb legyen. Léteznek változtatható magasságú asztalok, és persze a székek esetében is van mód a változtatható ülésmagasságra.

Legyen áttekinthető

A saját szekrény, ideális esetben nyitott polcrendszer tartalmazzon többféle rakodóteret: fiókokat, nyitott és lezárható dobozokat, mappákat és irattartókat, lehetőleg többféle színben, az áttekinthetőség kedvéért. Ezeket a szülő és a gyerek közösen dekorálhatják is az iskolakezdésre való felkészülés során, például festéssel vagy matricákkal. Minden könyvnek, munkafüzetnek és ceruzának legyen saját helye: a tanulás ne azzal kezdődjön, hogy először rendet kell rakni az íróasztalon.

A cetlik, képek és egyéb papírdarabok számára, amelyek nehezítik a rend megtartását, érdemes egy faliújságot akasztani az asztal melletti falra, hiszen itt áttekinthető módon tárolhatóak, és mégis szem előtt maradnak.

Legyen világos

Félhomályban tanulni nem lehet, ezért a gyerekszobának, illetve az íróasztalnak ma is elengedhetetlen tartozéka a tanulólámpa. Még jobb viszont a természetes fény, amelynek előnyeit az íróasztal elhelyezésével aknázhatjuk ki leghatékonyabban. Egyesek szerint a legjobb, ha az asztal szemben van az ablakkal, mások szerint a kisiskolások még nem képesek stabilan koncentrálni, így elvonhatják a figyelmüket a tanulásról azok a dolgok, amelyeket az ablakon keresztül látnak. Utóbbiak szerint észszerűbb, ha egy fal felé néz az íróasztal, és a gyerkőc jobb- vagy balkezessége függvényében választjuk ki, hogy melyik falra forgatjuk át. Tehát ha jobbkezes, akkor úgy helyezzük el, hogy bal oldalról jöjjön a fény, mert így nem zavarja a saját kezének árnyéka, például írás közben.

Végezetül pedig szintén fontos, hogy a szülő ne ragaszkodjon görcsösen saját elképzeléseihez a gyerekszobát vagy a gyereke tanulási szokásait illetően, hanem figyelje meg, jellemzően milyen környezetben szeret tanulni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a szakértelemmel kiválasztott és elhelyezett íróasztal helyett talál magának a lakásban egy csendes zugot, ahol a legszívesebben tanul vagy olvas.

Križanovič Melinda

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/32. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ECB

A Heger-kormányt az elemzők óva intik a populista árszabályozástól

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

sport a tévében

Képernyőn az Inter és a Manchester United

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

Madách

Programajánló: Online színház-tippünk a hétre

disznooles

KVÍZ: Mennyire jártas a disznóvágásban?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.