Hogyan szerezd meg a jogsit elsőre?

Vasárnap

Az autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez az út elsőre talán hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, ám friss jogsisként mondom, hogy valójában nem az. Fontos az elhatározás, utána pedig az, hogy mindig meglegyen a kellő motiváció.

Tavasszal egyre többször felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mikor kezdhetek autóiskolába járni. Nagyon fontosnak tartottam, hogy minél előbb megszerezzem a vezetői engedélyt. Májusban lettem 17 éves, de az osztálytársaimtól megtudtam, hogy akár már 16 évesen is el lehet kezdeni a jogsiszerzés folyamatát. Szerencsére, a barátaim hasonlóképpen gondolkoztak, így együtt vágtunk neki ennek az új és számunkra akkor még ismeretlen kalandnak.

Út a jogosítvány felé

Az első elméleti óránk pont április elsején volt, egy esős péntek délután, suli után. Fáradtan, de izgatottan, tele kérdésekkel érkeztünk meg az autósiskolához. Akkor még talán nem is gondoltuk, hogy ez a hely, utca maradandó emlékként fog megmaradni bennünk. Alapvetően csak megbeszélésre mentünk volna, ám egyből belevetettük magunkat a KRESZ tanfolyamba. Emlékszem, hogy kicsit megrémülve tértem haza. Sok volt az új információ, és egyáltalán nem tudtam elképzelni magam a volán mögött. Ez a félelem, ami eleinte bennem volt, hamar megszűnt. Minden elméleti óra után egyre magabiztosabb lettem. Szépen lassan egyre közelebb kerültünk a gyakorlati oktatáshoz, azaz a vezetéshez. Kezdtük megfigyelni az oktatókat, megbeszéltük egymás között, hogy szerintünk ki lehet a legszigorúbb, kivel szeretnénk megtanulni vezetni. Június közepén volt az első alkalom, mikor elkezdődött számomra az autóiskolán belül is a legnagyobb kaland. Először csak városon kívül jártam, majd szépen lassan kezdtem megszokni a belvárosi közlekedést is. Az egész nyaram jóformán erről szólt. Eleinte nem örültem neki, féltem, hogy nem tudok majd különböző programokon részt venni miatta. Természetesen mindenhova sikerült eljutnom, ahova szerettem volna, tehát nemhogy nem akadályozott semmiben, sőt, nagyon jó kis elfoglaltság volt. A társaimmal együtt az életünk részévé vált, hogy minden hétfőn pontban egy órakor telefonáltunk a következő heti időpontokért. Minden vezetés előtt nagyon izgultam, de mikor beszálltam az autóba, teljesen megnyugodtam. Szerettem járni a kisvárosom utcáin, új dolgokat megtanulni, napról napra egyre tapasztaltabbnak lenni. Nem elhanyagolható a tény, hogy én fogtam ki a legjobb oktatót, aki nagyon sok mindenre megtanított, ráadásul még nagyon türelmes és kedves is volt velem. Sokszor kaptam dicséretet, ami nagyon boldoggá tett, és egyfajta motivációt is adott: igen, jó úton haladok afelé, hogy profi sofőr legyek.
 

Vasárnap

A vizsga

Amikor a nyár végén felhívtak, és közölték a vizsgám időpontját, megint elkezdtem félni, hiszen elképzelni sem tudtam, hogyan fogok reagálni a rendőr jelenlétére. Sokat készültem. Az utolsó két hétben állandóan a vizsgatesztek felett ültem, kívülről fújtam az összes szabályt, táblát, kereszteződést szlovák nyelven, és előszeretettel ismételgettem is őket útközben. Biztos voltam benne, hogy az elméleti résznél én nem bukhatom meg, hiszen az hatalmas csalódás lett volna ennyi tanulás után. A vizsga gyakorlópályától és a vezetéstől viszont rettegtem. A pályát nagyon jól betanultam, volt egyfajta koncepció, amit mindig követtem, mégis nagy rizikófaktort láttam benne.
Végül elérkezett a „nagy nap”. Öt osztálytársammal együtt indultunk a megmérettetésre, mind az öten elsőre sikeres vizsgát tettünk. Visszagondolva, abszolút pozitív élményként maradt meg bennem ez az öt hónap. Szinte minden nap felelevenítünk az osztályomban egy-két számunkra kedves és vicces jelenetet a „tanyáról” (igen, így hívtuk egymás között a helyszínt).

Érdekes

t tipp, amelyek segítségével te is megszerezheted a jogsit elsőre:

  1. Ne egyedül vágj neki! Próbáld rábeszélni te is a barátaidat, haverjaidat, osztálytársaidat, hogy együtt kezdjetek autósiskolába járni. Sokkal jobb, ha tudjátok egymást támogatni, tanácsokkal ellátni, viccelődni, megalapozni a jó hangulatot.

  2. Mindig pozitívan! Nem úgy sikerült a mai vezetés, ahogy elképzelted? Nyugodj meg, mindenkinek van rosszabb napja, viszont egyre jobb és ügyesebb leszel.

  3. Válassz egy jó oktatót! Tapasztalatból mondom, hogy mindenkinek más a jó, más technika, módszer, stílus válik be. Ha tudsz érte tenni, és megtaláltad a tutit, akkor próbálj meg ragaszkodni, megmaradni egy oktatónál. Neked is jobb lesz, ha nem százféleképp fognak magyarázni.

  4. Ne stresszelj rá semmire! Hidd el, nem éri meg paráznod. Csak rontani tud a teljesítményeden, hát akkor meg minek?

  5. Kérdezz bátran! Merj szólni, ha valami nem világos, hiszen most van igazán lehetőséged kérdezni. Vizsga előtt pláne nagyon ajánlom!

+ 1 Legyél kedves és szerény! Kelts mindenkiben jó benyomást! Biztos vagyok benne, hogy kedvességed értékelni fogják, akár még a vizsgán is.

Vámos Dorka

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/43. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?