Hogyan neveljünk boldogabb gyerekeket?

vasarnap

Korunk jellemzője a sebesség. Minél több dolgot szeretnénk minél rövidebb idő alatt elintézni, megszerezni, birtokolni. Mi ennek az oka? Kim John Payne amerikai pszichológus szerint a szorongás.

A félelem attól, nehogy valamiről lemaradjunk, nehogy kevesebbek legyünk másoknál. Ezért rohanunk. Kialvatlanok és zaklatottak vagyunk, mert a munka mindenhol elér bennünket, ahol megcsörrenhet a telefonunk, vagy ahol lehetőségünk van e-mailt olvasni.

S hogy mindez ne legyen elég, még a gyermekeink napirendjét is igyekszünk maximálisan betáblázni. Leterheljük őket különórákkal, korrepetálással, edzésekkel, hogy „felkészítsük” őket az életre.

De mit látunk a gyerekeken, ha a nagy hajsza közepette időnként levegőhöz jutnak? Azt, hogy nem tudják, mihez kezdjenek magukkal. Ilyenkor jövünk mi, és kötelességünknek érezzük, hogy tárgyakkal, szórakoztató programokkal és vizuális ingerekkel bombázzuk őket, nehogy egy pillanatig is unatkozzanak. Kim John Payne szerint ez hiba. Mert ezzel fosztjuk meg őket a gyermekkortól. A pihenéstől. A regenerálódás képességétől. Az elmélyült, önfeledt, kreatív játéktól.

A szerző szerint a legtöbb család élete a „négy túlzás” oszlopaira épül: felgyorsult életritmus, túl sok információ, túl sok holmi és túl sok választási lehetőség. Ezek azonban nem a szabadságot jelentik, éppen ellenkezőleg: megkeserítik az életünket. Ha bennünket is elborít a túl sok tárgy, és nyomasztóan hat ránk a választási lehetőségek labirintusa, akkor képzeljük csak el, ilyen helyzetben hogyan érezhetik magukat a gyermekeink.

Mindennapi életünk tempója egyre kevésbé van összhangban a gyerekkor tempójával.”

Az ő idegrendszerük ugyanis ezt a túl sok ingert és túl sok izgató lehetőséget stresszként éli meg. A stresszre pedig minden gyerek másként reagál. Az egyik túlpörög, és semmiben sem tud elmélyedni, a másik beteges rituálékat alakít ki, és ezekbe kapaszkodik (például csak egyféle ételt hajlandó megenni). Máshogy nem képesek kordában tartani az érzelmeiket. Nem véletlen, hogy egyre több gyereket diagnosztizálnak hiperaktivitással, figyelem- vagy viselkedészavarral.

Hogyan szállhatunk ki a mókuskerékből? Hogyan egyszerűsíthetjük a gyermekek világát? Mit tehetünk azért, hogy ne legyen betáblázva a szabadidejük, és saját ritmusukban fedezzék fel külső és belső világukat? Erről szól Kim John Payne könyve.

Mert a gyerekkornak is megvan a saját tempója. Semmit sem kell siettetni. A gyermeknek az a dolga, hogy játsszon. A fantáziája segítségével, szabad játékokon keresztül fedezi fel önmagát és a világot. Ha biztonságos környezetet teremtünk számára, hatalmas ugrásokkal fog fejlődni, számtalan felfedezésben és sikerélményben lesz része. Magától. Akkor, ha nem noszogatjuk és nem sürgetjük. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy gyermekeink visszakapják-e gondtalan gyermekkorukat. Kim John Payne szerint megéri, mert kiegyensúlyozottabb, boldogabb gyermeket kapunk vissza, s a mi életünk is nyugodtabbá és harmonikusabbá válik.

Érdekes

Tudta?

A gyerekkort a megszűnés veszélye fenyegeti – állítja David Elkind fejlődéspszichológus a Hajszolt gyerekek című könyvében. Különórák, korrepetálás, edzések, okos kütyük – ezek együtt heti átlagban több mint 12 óra szabadidőtől fosztották meg a gyerekeket az elmúlt két évtizedben. Pedig ezt az időt játszással is tölthették volna, hiszen az elmélyült, szabad játék a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődésének elengedhetetlen feltétele.

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor. Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket? Fordította: Király Juli és Hűvös András, Kulcslyuk Kiadó, 2013

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/36. számában jelent meg a Lélek mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?