Hogyan alkalmazkodjunk a munkahelyen(?)

Vasárnap

A koronavírus-járványra való tekintettel a home office (vagy épp a hibrid munkahely) kényelmesebb élethelyzetet teremtett sokunk számára, hiszen nem pusztán időt, de energiát is spóroltunk azzal, hogy a kora reggeli közúti közlekedés biztonságát és folyamatosságát befolyásoló események figyelése helyett (ha épp valamelyik nagyváros felé igyekeztünk) otthon kortyolgattuk el reggeli kávénkat.

Az éremnek azonban rendszerint két oldala van, amely idővel fel is fedte magát. Beszűkült a spontaneitás tere, csökkent a kollégákkal való kapcsolattartás lehetősége, és ezzel egyidejűleg hosszadalmas levelezésekbe fogtunk egy-egy problémát megoldandó. Hogy honnan szerezzünk és merítsünk pozitív energiát egy ilyen élethelyzetben, az bizony trilliódolláros kérdés… De nem lehetetlen!

Keressük a motivációt!

Nem elítélendő, ha egy adott szakmában eltöltött 10-12 év után már nem tudjuk ugyanolyan lelkesedéssel végezni a munkánkat, mint pályakezdő zöldfülűként. Ez azonban nem szegheti kedvünket! Tűzzünk ki magunk elé új célt, keressük az újabb motivációt, akár egy régóta áhított új készség elsajátítására vonatkozóan, akár egy új projektbe való bekapcsolódással, amely eltér a jól megszokott feladatainktól.

Eddzük tükör előtt az önbizalmunkat!

Két munkahelyváltás között és az évnek ebben a szakában elég gyakoriak azok a reggelek, mikor nehezen lehelünk lelket magunkba, a klasszikus (ön)tanítási módszer azonban sosem megy ki a divatból. Függetlenül attól, hogy mennyire csüggedtünk el, veszítettük el belső energiánkat, van egy módszer, mely segíthet megfordítani a dolgot: álljunk a tükör elé, és beszéljünk a saját fejünkkel! Szerethető vagyok, csodálatos vagyok, menni fog, mert talpraesett vagyok… Ismételjük ezt párszor! A legtöbb belső bizonytalanságunk abban gyökerezik, hogy attól félünk, mások értéktelennek találnak bennünket.

Tartsunk rendet magunk körül!

Számos olyan tényező van a környezetünkben, amely hatással van az egészségünkre, és befolyásolja a közérzetünket a munkahelyen. Munkahelyi íróasztalunk és a rajta elhelyezett tárgyak például többet elárulnak rólunk, mintsem azt gondolnánk. Van, akit kifejezetten zavar a szabályos geometriai formák kialakítása, másokat épp ellenkezőleg, az hoz alkotási lázba. A szakértő szerint a megfelelő környezet kialakításánál érdemes elgondolkodni azon, hogy ha váratlanul alig 5 perc alatt kellene elhagyni a munkahelyet úgy, hogy többé nem térhetünk vissza, vajon mit vinnénk magunkkal, és mit áldoznánk fel? Ez az értékpreferencia segíthet újjászervezni a munkahelyi környezetünket.

Jelöljük ki a határt!

Kár tagadni, a legtöbben mind az idő foglyai vagyunk. Szorít a határidő, a családi teendők, a legtöbb embernek terhet jelent, hogy otthon és a munkahelyen egyaránt, maximálisan helytálljon. Néha a dolgok óhatatlanul is összecsúsznak, mint egy rosszul sikerült dominójáték. Ha mégis haza kell vinnünk a munkát, ne a vasárnapi ebéd közben próbáljuk meg befejezni, és ne is a hálószobában lefekvés előtt! Jelöljünk ki egy erre alkalmas helyet a lakásban.

Freud szerint minden a szex miatt van

A minket körülölelő dolgok és a bennünk munkálkodó érzések mellett a nyaktól lefelé történteknek is közük van ahhoz, hogy önbizalmunk magasabb fokozaton égjen, hogy boldog emberek módjára tevékenykedjünk a világban. Gila Shapiro pszichoterapeuta például a Huffington Post 2016-os cikkében rámutatott, hogy bár az egészséges szexualitás kulturális, érzelmi, interperszonális és pszichológiai tényezők kombinációjaként alapvetően meghatározza az önbecsülésünk fokozatait, mégis hajlamosak vagyunk minderről megfeledkezni. Shapiro szerint ezért is fontos, hogy elgondolkodjunk önmagunk mindezen szempontjain és az általuk játszott szerepen. Mint mondja, az egészséges szexuális önbecsüléssel örömet és elégedettséget találhatunk az életben, boldogabban pedig a munka is könnyen megy.

Érdekes

4 tipp a (negatív) munkahelyi légkör túlélése érdekében

1. Ne vegyük személyes támadásnak! Ha mások kritikát fogalmaznak meg velünk szemben, kérjünk konkrét példákat. Ugyanígy fejezzük ki saját meglátásainkat anélkül, hogy közben ítélkeznénk a másik felett. Próbáljuk meg érzéseinket és ellenérzéseinket tisztán és egyenesen közölni.

2. Ha tudjuk, mérsékeljük a stresszt! A munkahelyi testi és lelki egyensúly megtalálásában nagy szerep jut annak, hogy miként és hogyan viszonyulunk a feszült, harmónia nélküli helyzetekhez. Meglepő ugyan, de nem a stressz elkerülése a lényeg, inkább az, hogy hogyan tanuljuk meg kezelni. A feszültség egy határig vérpezsdítő is lehet, elvégre az életünk unalmassá válna kihívások nélkül. Jól ismert jelenség, hogy kutya közeledtére a macska felugrik, hátát felgörbíti és dühösen fúj. Azt ugyan nem mondjuk, hogy ugorjunk mindjárt mi is az asztalra, de a tudatos légzés sokat segíthet. Ősi, magunkkal hozott reflex, hogy vészhelyzetben a szervezetünk átáll a felszínes légzésre. A tudatos légzés azonban könnyen megtanulható, segítségével látványosan csökkenthetjük a stresszhelyzetek következményeit. Az izomtónus szabályozása, áthangolása hasonlóan feszültséget old, és nyugalmat teremt. Ne felejtsünk el tartani egy kis aktív szünetet!

3. Kommunikáljunk a vezetőinkkel! Ha előmenetelünkkel elégedetlenek vagyunk, ha úgy érezzük, valami nem jó, nem stimmel, kérjük ki vezetőink véleményét. Néha bizony kell a visszacsatolás! Egy jó vezető mindig szán időt arra, hogy meghallgasson, hogy a munkakörnyezet biztonságos zóna legyen minden dolgozó számára.

4. Vonjuk le a tanulságot, és ne féljünk továbblépni! És ha már minden kötél szakad, ne féljünk elengedni a megszokottat pusztán azért, mert azt ismerjük, és beleszoktunk a problémákba… Ha már mindent megpróbáltunk, és a vágyott változás mégsem jön el, akkor valószínűleg a probléma rajtunk kívül keresendő.

#Olvasnijó

Sue Hadfield – Gill Hasson

Asszertivitás – Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket?

Nincs két olyan ember, aki azonos képet hordozna magában a sikerről, mindannyian külön egyéniségek vagyunk, másképp és más formában jutunk el a kijelölt célig. Ha viszont unjuk már az olyan önfejlesztő könyveket, amelyek tele vannak érthetetlen kifejezésekkel, és a gyakorlatban voltaképpen használhatatlanok, akkor a Scolar Kiadó új könyvsorozatának első kötetében csak egyetlen idegen szót kell megismernünk: asszertivitás (saját magam képviselete olyan módon, hogy közben a másik fél érdekeit is tiszteletben tartom – a szerk. megj.). A több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szerzőpáros végig közérthetően fejti ki a témát, és konkrét élethelyzeteket mutat be az olvasóknak. Rájövünk, ahhoz, hogy ne viselkedjünk agresszívan, behódolóan vagy épp manipulatívan embertársaink között, az egyetlen jó megoldás az asszertivitás. Azok számára, akik nehezen mondanak nemet és még nehezebben tudják meghúzni a saját határaikat, az idei év első, igazán hasznos olvasmánya lehet a könyv.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg a Lélek mellékletben!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?