Pihenő

Hitélet. Színjáték vagy valóság?

Minden kapcsolat egyedi, de matematikai-logikai egyenletként tekinthetünk olyan folyamatokra, amikor egy házaspár kapcsolata zátonyra fut.
Vasárnap

2020. augusztus 11. 12:21

hitélet

A forgatókönyv a következő: a kevés együtt töltött idő, a sok munka (főleg a férj részéről), a kisgyermekek körüli feladatok (főleg a feleség részéről) és a be nem teljesült vágyak (itt mindkét fél azonos mértékben) következtében el kezd kihűlni a szerelmi láng, ami addig összekapcsolta a párt, és jobban előtérbe kerülnek a különbségek. A másik oldalon könnyen felbukkan egy sokkal kedvesebb, megértőbb és figyelmesebb (a humora meg már csak ráadás) munkatárs, aki egyre több lesz egy jó kollégánál (ha ráadásul még csinos és jóképű is). Első körben csak őszinte érdeklődés és ártatlan önmegosztás zajlik, bármiféle hátsó szándék nélkül. A második kör észrevétlenül nagyobb fordulatokat vesz, és már fel is merül a jogosnak tűnő kérdés, hogy „miért érzem magam jobban egy idegen emberrel, mint a házastársammal?!” A gyanútlan (de jól tudjuk, hogy egyébként mindig gyanakvó) fél pedig magába roskad, hiszen mit tehet az, aki úgy érzi, hogy becsapták, elhagyták, hátba döfték, és még ő legyen megértő? Természetesen kifakad, és harcba száll: ellene és érte egyszerre.

De ahogy az elején is jeleztem, ahhoz nem kell nagy tudomány, hogy megjósoljuk a kapcsolat zátonyra futását. Ahhoz viszont kell a tudatosság, önismeret és tartás, ha át akarjuk írni e forgatókönyvet. Hogy is maradhat a szerelmes házaspár mindvégig szerelmes, miközben kívánatos, hogy a munkahelyi légkör is kellemes és baráti hangulatú legyen? Az mégsem járható út, hogy a házasság egyik összetartó eleme és módja az legyen, hoy minél kiállhatatlanabb és kevésbé vonzó munkatárssal kelljen dolgoznunk. E téren az sem megoldás, ha egy megromlott házastársi kapcsolatban az egyik fél azt követeli a másiktól, hogy bocsássa el a férj a meggyanúsított titkárnőt, vagy hagyja ott a feleség a céget, ahol a főnök kissé rámenős. Mégis sok esetben ennek köszönhetően maradtak egyben a házaspárok.

Van néhány olyan munkahely, ahol nemcsak jó kollegialitás alakulhat ki, hanem egyenest feladatként kapják, hogy egymásba szeressenek. A színészek, a balett-táncosok vagy más művészek, akik a színpadon, a kamerák előtt hihetően el kell, hogy játsszák az érzelmeket. Lehet-e a kettőt különválasztani? Elsőre azt hinnénk, hogy itt is nyilvánvalóan működik a matematika, mivel sokkal több tudatosság fűződik a megélt érzésekhez, az egyenlet mégis más: a művészek sokkal jobban tudnak differenciálni a valós és a megjátszott szerepek között, ráadásul a valós kapcsolatokba is sokkal több érzelmet tudnak bevinni. Olyat is megéltem már, hogy egy színpadon megjátszott szerelmi vallomás alapot adott a valós kapcsolat kialakulásához. És olyan is megesik, hogy a művész elveszítheti a valóság és a színpadi produkció közötti különbséget.

Egy másik munkaterület pedig a különféle támogató szolgáltatások (orvosok, terapeuták, lelki gondozók, tanácsadók, lelkészek, pedagógusok), ahol a kliensekkel, páciensekkel, diákokkal különösen megértő és elfogadó magatartást kell tanúsítania a szolgáltatónak. Ilyenkor a kliensben könnyen felébredhet a kapcsolódási vágy – hiszen végre valaki megérti, elfogadja és szereti. Nem kérdés, hogy itt a szakembernek kell ismernie és megtartania a határokat. Ellenkező esetben nem beszélhetünk természetes folyamatról, inkább a szabályok megszegéséről, a határok megsértéséről, a tekintéllyel való visszaélésről, hiszen egy terapeuta-kliens kapcsolat (tanár-diák, lelkész-lelki gondozott) nem alakulhat át szerelmi viszonnyá – ha mégis, akkor ez szakmaiatlanságára vallana!

Jézus magatartása ebben is irányt adhat: teljes mértékben tudatosította, hogy neki kivel van elsődleges kapcsolata: az ő esetében ez az Atya volt. Minden más kapcsolat ennek volt alárendelve.

Tisztázza ki-ki önmagában, hogy kihez kötődik elsődlegesen, és a másodlagos kapcsolatokban is maradjunk maximálisan tisztelettudóak. Ez az, ami segíthet.

Süll Tamás református lelkész, párkapcsolati tanácsadó, mentálhigiénés szakember, egyetemi tanár

A teljes írás a VasárnapLélek mellékeltben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pered

Alázattal a béke érdekében

koronavírus

Rekorsszámú fertőzött volt kedden, mutatjuk, hol

selye gimi

Újabb koronavírusos eset a Selye Gimnáziumban

Vágsellye

Rövidesen felújítják a vasútállomás környékét Vágsellyén

Dunakiliti

Harminc év után felújítják a hajózsilipet

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A rászoruló kisebbségi művészeknek a Kisebbségi Kulturális Alap ír ki ösztöndíjpályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.