Háztartás: Ajtó- és ablakszigetelés házilag

ablakszigetelés

A közelgő fűtési idény miatt egyre több házban válik aktuálissá a nyílászárók állapotának ellenőrzése. Ha cserére még nem érett meg a helyzet, sokat segíthet, ha leszigeteljük a problémás helyeket, mert ezzel a fűtésszámlát is csökkenthetjük.

Az ajtók és ablakok szigetelése nem feltétlenül igényel szakembert, némi kézügyességgel bárki elvégezheti. Ha meg akarunk győződni róla, hol szökik el a meleg, vezessünk végig egy meggyújtott öngyújtót vagy egy gyertyalángot az ablakkeret mentén. Ahol rés van, ott a láng biztosan megmozdul.

Tömítés, habszalag, akril
A barkácsáruházakban a szigetelőanyagok széles skáláját kínálják. Nyomhatunk a résekbe akrilt, csökkenthetjük a rések méretét öntapadó habszalaggal.
Hatékonyabbak a tömítőcsíkok, amelyek néhány háztartási boltban folyóméterben is kaphatók. Háromféle profil ismert, az E, a P és a D profil, a szalagok keresztmetszete ugyanis ezeknek a betűknek az alakját idézi. A legvékonyabb résekre alkalmazzuk az E, a 2,5–5 mm-es résekre a P, az ennél vastagabb résekre pedig a D profilú tömítőcsíkokat.
A tömítőcsíkok felhelyezése után az ajtó vagy ablak nehezebben záródik majd, ez viszont természetes, és idővel javul, mert a szigetelés felveszi a rések alakját. A terheléstől függően a tömítőcsíkok 8–10 évet is kibírhatnak az ajtókon, ablakokon.

Új ablak is szelelhet
Műanyag és alumínium nyílászárók esetén megvizsgáljuk, nincs-e valahol megsérülve a keret belső peremén a tömítőgumi. Ha ez mindenhol ép, alkalmazhatjuk a papírtesztet. Egy A4-es papírlapra rácsukjuk az ablakszárnyat, és azon a részen, ahol könnyedén ki tudjuk húzni alóla a papírt, ott biztosan nem zár jól az ablak. Nagy valószínűséggel a zsanérokat kell majd megfelelően beállítani. Ez teljesen újonnan beszerelt ablakoknál is előfordulhat, ugyanis bár a gyárban megfelelően beállítják a zsanérokat, a szállítás közben is elmozdulhatnak. Az évek során szintén érik az ablakot hatások (épület mozgása, hideg-meleg, ütések), amelyek szükségessé tehetik a zsanérok beállítását.
Ezt legtöbb esetben imbuszkulccsal végezhetjük el, az alsó és a felső zsanérokon is (miután a műanyag zsanérfedőket eltávolítottuk).

Ablakszigetelő fóliák
Kevésbé elterjedt, viszont hatékony megoldás az ablakszigetelő fólia. Egy öntapadó és átlátszó fóliarétegről van szó, amelyet az ablakkeret belső felére ragasztanak fel, így az egy plusz légkamrát hoz létre az ablaktáblán, javítva az üveg hőszigetelő képességét.

Ablakpárnák, huzatfogók
Akár szigetelünk, akár nem, az ablakpárnák mindenképpen jó szolgálatot tesznek a tél folyamán. Legtöbb esetben valamilyen textillel bevont lapszivacsról van szó, amely az ablakkeretbe helyezve elállja a huzat útját, ezáltal csökkenti. Bár hatékonyságuk a hőszigetelés tekintetében nem említhető egy lapon a fenti megoldásokkal, esztétikai szempontok miatt is alkalmazzák őket, mert sokféle alakban és színben kaphatók.

A nyílászárók hatékony szigetelésével sokat spórolhatunk a fűtésen. Ügyeljünk azonban arra is, hogy ne zárjuk le az összes nyílászárót hermetikusan, mert minimális légmozgásra minden épületben szükség van, anélkül ugyanis megnő a veszélye a penész kialakulásának.

Kovács Ferdinánd

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/37. számában jelent meg a Háztartás mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?