Pihenő

Furcsa játékok, üres lelátók

A járvány miatti halasztás, és az azt követő sok bonyodalom és bizonytalanság után most úgy tűnik, fellobbanhat a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok lángja. Igaz azonban, hogy furcsán, nézők nélkül. S hogy ez a megcsonkult rendezvény milyen élményekkel zárul majd, arra az augusztus 8-át megelőző napok adnak választ.
Urbán Klára

2021. július 28. 08:44

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Egy valami volt biztos a rajt előtt: az, hogy minden bizonytalan. Ahogy változott a járványhelyzet, úgy változott a játékok sorsa. A külföldi szurkolók részvételét már tavasszal megtiltották. Jó két héttel a rajt előtt, amikor már több sportoló és kísérő megérkezett a helyszínre, a szervezőbizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való egyeztetés, valamint az Japánban tapasztalható emelkedő esetszámok miatt úgy döntött, hogy japán nézők sem látogathatják az olimpia és az utána következő paralimpia versenyeit. A városban egyre több a fertőzött, ráadásul a rendkívül erős delta variáns is terjed. „Nem volt más választás” – mondta a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko, és elnézést kért azoktól az emberektől, akik már jegyet váltottak az ötkarikás versenyekre. Van köztük egy olyan rekorder, aki 30 ezer euró értékben! Bizonyos kivételek állítólag (?) lesznek, Marukava Tamajo olimpiai miniszter tájékoztatása szerint a 33-34 milliós nagy tokiói agglomeráción kívül eső olimpiai helyszíneken, például Fukusimában vagy Mijagiban az adott létesítmény befogadóképességének ötven százalékáig, maximum tízezer szurkoló foglalhat helyet a lelátókon. Persze, még ez is változhat. Másnap már tiltakoztak az érintett prefektúrák is...


 

Ismétlés bonyodalmakkal

A Kantó régióban, a legnagyobb japán szigeten, Honsún fekvő, csaknem 14 milliós japán főváros, amelyben az ország lakosságának több mint 10 százaléka él, eredetileg 2020. július 24-e és augusztus 9-e között látta volna vendégül a világ sportját, 1964 után másodszor. Athén, Párizs, London és Los Angeles mellett Tokiót ötödikként érte a megtiszteltetés, hogy újra ötkarikás lehet. Megkésve és megtépázva bár, de a tokiói olimpián idén 203 ország sportolói versengenek 33 sportág 339 versenyszámában (165 férfi, 156 női, 12 vegyes és 6 nyílt). Rióban 5 sportággal és 9 versenyszámmal volt kevesebb. A veszélyeztetett birkózás maradt a műsorban, a NOB 2016-os augusztusi ülésének döntése értelmében öt új sport – a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball került fel új sportágként az olimpia programjába, s így az 15 versenyszámmal bővül. A NOB vezető testületének döntése nyomán a magyarok sikersportjában, a vívásban mindegyik szakágban lesz csapatverseny. Atlétikában a 4x400, úszásban a 4x100 méteres vegyesváltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás is bekerül a műsorba. Kajak-kenuban, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a verseny- és a létszámok, hogy a női és férfi egyensúly jobban érvényesüljön.

A versenyeket részben az 1964-es játékok felújított, valamint a jelenlegi olimpiára épült 33 létesítményében rendezik. A NOB két évvel ezelőtti határozata értelmében a maratoni futást és a gyaloglást a nagy hőségtől félve Hokkaidó szigetén, az ország ötödik legnépesebb városában, Szapporóban bonyolítják le.


 

Népes magyar csapat

Az elmúlt pénteken kelt útra a 176 sportolót (169 plusz 7 tartalék) számláló magyar olimpiai csapat legnagyobb küldöttsége Japánba. Elsőként a férfi és női vízilabda-, a női kézilabda-válogatott, valamint a birkózók és a cselgáncsozók utaztak. A világjárvány miatt bevezetett szigorú előírások szerint a csapat több turnusban indul Tokióba, és hasonló módon érkezik haza. Az elfogadott szabályok szerint a sportolók legfeljebb öt nappal a versenyük előtt érkezhetnek meg az olimpia színhelyére, és a szereplést követően legkésőbb két nap múlva el kell hagyniuk az olimpiai falut.

A magyarok 23 sportágban és 28 szakágban 169 magyar versenyzőt indítanak, de minden eshetőségre számítva hét tartalék is ott lesz a helyszínen. A küldöttség legnépesebb gárdáját az úszók alkotják, 34 fővel. Közöttük van az a Cseh László, aki ötödször éli meg az olimpiák légkörét. Mégsem övé a magyar résztvevői rekord, a tőröző Mohamed Aida már a hetedik olimpiáján vehet részt, ezért is illeti őt a szerep, hogy az egyik zászlóvivő lehet.

A magyar csapat Tokióban népesebb lesz, mint az előző három játékokon Pekingben (2008), Londonban (2012) és Rióban (2016) volt. Rióban 20 sportágban 156 sportoló képviselte a magyar színeket, ők összesen 15 érmet (8 arany, 3 ezüst, 4 bronz) szereztek. Előzőleg Londonban 21 sportágban 157 sportoló indult, ők 18 (8-4-6) éremmel tértek haza, egy évvel előtte Pekingből, ahol 20 sportágban 174 volt a magyar résztvevő, pedig 10-zel (3-5-2).


 

Mennyi az annyi?

Elemzők szerint 7 arany, 8 ezüst és 13 bronzérem lehetséges Tokióban, ennyi az 1992-es barcelonai játékok óta nem volt. Ott ráadásul 11 aranyat nyertek a magyarok. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint szerény 13 érem reális. A Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég legfrissebb jelentése ennél jóval derűlátóbb, 28 medált jósol, számításaik szerint Magyarország az éremtáblázaton a 11. helyen végez majd, ezzel pedig azok közé a nemzetek közé kerülhet, amelyek a legtöbbet javítanak a riói teljesítményükhöz képest. Ami az éllovasokat illeti: az Egyesült Államok végez az élen Kína előtt, az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt induló sportolók lesznek a harmadikok. Ehhez még annyit: a cég Rióval kapcsolatban nem tévedett, jóslatai beváltak.

Ami a sportokat illeti, a vívás, a kajak-kenu, az úszás és a vízilabda sok szép magyar sikert hozott a múltban és a közelmúltban. Tokióban is e sportágakban várható a legjobb eredmény. Persze, másutt is születhet meglepetés. A négy éve Rióban bronzérmes súlylökő Márton Anita például a szülés után visszatérve most jó formában van.

Az úszók sokszor elkápráztatták a szurkolókat. A kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok Hosszú Katinkához nem kell külön kommentár, ő valamennyiszer győzni ugrik be a medencébe. Rióban 3 arany- és 1 ezüstéremmel az olimpia legeredményesebb úszója volt az egyéni számokban. Az egyik legfőbb magyar aranyesélyes, a világ- és háromszoros Európa-bajnok, valamint háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Milák Kristóf a 200 és 100 méter pillangón indul (előbbiben ő a világcsúcstartó), és a váltókban is komoly szerepe lesz. A pillangózó Kapás Boglárka a vb- és Eb-arany után olimpiai győzelemre vágyik, a csapat legfiatalabb tagja, az Eb-ezüstérmes Késely Ajna, aki a sportlövő Péni Istvánnal a magyar csapat nevében letette az olimpiai esküt, 400, 800 és 1500 méter gyorson szerezhet kellemes meglepetést.

Kajak-kenuban remélhetőleg szerencsés a tizenhármas szám: ennyi magyar indul a versenyeken. Kajak egyesben Kozák Danuta az abszolút favorit, de a sorozatban két olimpiát nyerő női kajak négyesnek is komoly esélyei lehetnek. Vívásban a férfi kardcsapat és Szilágyi Áron is éremeséllyel utazik Japánba. A magyar média sokat emlegeti Érdi Mária nevét, aki vitorlázásban lehet jó.

A magyar színeket három csapat is képviseli: vízilabdában a nők és a férfiak is medencébe szállnak. De megmérettetik a női kézilabda is, amely az ezredfordulós Sydney-ben dobogóra állhatott.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Helsinkiben 42 magyar érem

Magyar szempontból a legeredményesebb olimpia az 1952-es helsinki XV. nyári játékok voltak, ezen a magyar sportolók 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel a nemzetek közötti nem hivatalos pontversenyben a 3. helyet szerezték meg.

Vlček Erik hatodszor

Szlovákia 13 sportágban 41 versenyzőt küld Tokióba. Ez a legkevesebb az eddigi részvételeket tekintve, ami csöppet sem dicséretes, s hűen tükrözi a hazai sport helyzetét. A legtöbben (9) az atléták vannak, élükön a riói 50 km-es gyaloglás bajnokával, Matej Tóthtal, akinek ez lesz az ötkarikás búcsúja, ez a táv ugyanis utoljára szerepel a műsorban. Ezt a számot egyébként Szapporóban rendezik. A leggyorsabb szlovák, Ján Volko 100 és 200 méteren is próbálkozik, s mindenképp döntős reményei lehetnek az U23-as Európa-bajnokságon pár napja kitűnő idővel aranyat nyert 400 gátas Emma Zapletalovának.

A sportlövő hölgyek és férfiak is esélyesek az éremre, így a sportdiplomácia terén is sikeres Danka Barteková, valamint Zuzana Rehák Štefečeková. Utóbbi a diószegi négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok trapplövő Varga Erikkel csapatban is dobogóesélyes. Erik minden vágya, hogy negyedik nekifutásra egyéniben végre olimpiai babért szerezzen.

A vizesektől, legyen az kajak-kenu vagy vízi szlalom, a szurkolók újabb érme(ke)t várnak. Ezt várja magától és társaitól (Samuel Baláž, Denis Myšák és Botek Ádám) a hatodik olimpiáján induló, idén 40 éves Vlček Erik is, aki az eddigi öt rajtja során három medált gyűjtött (2 ezüst és 1 bronz) a királyi négyesben. Baláž és Botek a K2-ben is szerencsét próbál. Gelle Péter, aki egyesben kvótát szerzett, sokáig izgult, hogy ott lehet-e a harmadik olimpiáján, s most, hogy teljesült, nagyon szeretne bizonyítani.

Negyedszázad után a szlovákiai ökölvívás is szerepel az olimpiai szorítóban: Kovács Tomi „Kid” tanítványa, az alsószeli származású 23 éves Csemez András a 75 kg-os kategóriában.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

koronavírus

Koronavírus – 742 újabb fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel Szlovákiában

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

01

Sorozatdaráló – Lelki élveboncolás

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.