Fontosak-e a regény kezdő sorai?

vasarnap

Harang csendül,

Ének zendül,

Messze zsong a hálaének,

Az én kedves kis falumban

Karácsonykor

Magába száll minden lélek.

Ady így kezdi Karácsony című versét. A címben feltett kérdés versre is, prózára is érvényes. Ez a nyitány, ennek kell megadnia a mű hangulatát. Ady ezt mesterien teszi, azonnal magunk előtt látunk egy havas dombok között megbúvó kis falut, és érezzük a karácsonyi hangulatot.

Legalább húsz fok hideg van,

Szelek és emberek énekelnek,

A lombok meghaltak, de született egy ember.

Így kezdi József Attila az ő Karácsony című versét.

Idézzünk még egy nyári verset is, mielőtt a prózai művekre térnénk:

Ég a napmelegtől a kopár szik sarja,

Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta.

Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,

Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.

A Toldi kezdő sorai ezek. Ragyogó kezdés. Én, aki minden verset, amit gimnáziumban tanultam, elfelejtettem, erre a négy sorra még mindig emlékszem. Azt hiszem, így van ezzel minden magyar: megjelenik előttünk a forrósággal, szárazsággal megvert Nagyalföld. Arany sorai megteremtették a hangulatot.

Egy másik híres kezdőmondat Knut Hamsund Éhség című regényéből, Hajdú Henrik fordításában (Európa Könyvkiadó, 1965): „Akkor folyton koplaltam Kristiániában, abban a furcsa városban, amely átformál s csak azután ereszt el bennünket.” Milyen sokat elmond ez a mondat. Megtudjuk, hogy az író önmagáról beszél, hogy munka nélkül van és éhezik. Mindez Kristiániában történik, amit az író furcsa, különös városnak tart, amely átformálja lakóit.Körkérdés

Egy norvég lap kerekasztal-beszélgetésre hívta össze a legnépszerűbb norvég írókat. Megkérték őket, hogy a három alábbi kérdésre készüljenek fel:

  •  Fontosak-e egy írásmű kezdősorai?
  •  Milyen a jó bevezetés, mi a célja?
  • Tudnak-e a világirodalomból a jó kezdésre példát választani, amit szívesen magukénak vallanának? 

A válaszokból:

Vigdis Hjort fontosnak tartja a kezdő sorokat. A kezdés csigázzon fel, tegye kíváncsivá az olvasót. Az írónő Knut Hamsuntól, a kezdések mesterétől választott irigylésre méltó jó sorokat. A Mysterier című könyvről van szó, amelyet Rejtelmek címmel fordított magyarra Bálint Lajos (Kultúra Kiadó, 1921). „Tavaly, nyár közepén egy kis norvég partmenti városka rendkívüli események központja lett. Egy idegen bukkant fel, bizonyos Nagel nevezetű, furcsa és különös sarlatán, aki sok szokatlan dolgot tett, aztán éppoly hirtelen eltűnt, mint ahogy felbukkant.”

Levi Henriksen: „A jó nyitány olyan, mint megcsókolni egy szép nőt. Ha első sorról van szó – mondja Henriksen –, akkor szívesen írtam volna én ezeket, Gabriel Garcia Marquez könyvéből”, Szerelem a kolera idején (Fordította Székács Vera, Magvető, 1990): „Ez történt most is: ha keserűmandula-illatot érzett, mindíg az üldözött szerelmek sorsára gondolt.”

Jan Kjærstad szerint nincs szabály a jó kezdésre. „Legtöbb kedvenc könyvem közömbösen kezdődik – mondja. – Amikor elolvasod az utolsó mondatot, akkor tudod megmondani, hogy milyen volt a könyv.” De ha már választani kell, akkor az ő választása is Marquez, Száz év magány (Fordította Székács Vera, Magvető, 1971). „Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendia ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, amikor apja elvitte jeget nézni.”

Jostein Gaarder: „A jó kezdés olyan, mint egy zenekari nyitány. Bárhol tartasz a könyvben, ha visszalapozol az első oldal soraira, azt mondod: Igen, erről van szó a regényben.” Választása Mózes első könyve a Bibliából (Szent István társulat, 1976): „Kezdetben teremtette Isten az eget és földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket és Isten lelke lebegett a vizek fölött. Isten szólt: Legyen világosság! És világos lett.” Aki leírta 3600 év előtt ezeket a sorokat, ő aztán értett a drámai első sorokhoz. Isten szólt, hogy legyen világosság. És világos lett. Ilyen egyszerűen történt a teremtés. Mint az ősrobbanás. Erős sorok.

Knut Faldbakken: „Az első mondatok megadják a könyv alaphangulatát, Marquez szerint az első mondat kihat az egész regényre.” Választása Kafkától A per (Szabó Elek fordítása): „Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták.”

Tove Nilsen: „Az első mondat legyen olyan, mint csalétek a horgon. Választása Hemingway Az öreg halász és a tenger (Fordította Ottlik Géza): „A halász már öreg volt, egyedül halászott a tengeren, a Golf-áramlat mentén s immár nyolcvannégy napja nem fogott semmit.”
 

Magyar irodalomból

Ezek után kíváncsi lettem a magyar irodalomra, odaültem könyveim mellé, és jó kezdéseket kerestem. Ajánlom ezt a játékot olvasóimnak, jó irodalmi szórakozás. Nos, miket találtam.

Kosztolányiról mondják, hogy az első két sora után már érezzük a novella hangulatát. Két példa erre: „Fényes délben a napszúrás úgy reszket a levegőben, mint valami hegyes, gonosz aranytű. A kisváros alszik. Házai fehérlenek, ablakai barátságtalanul villognak a fény önkívületében, hasonlóan valamelyes iszákos vagy őrült szeméhez, aki csak bámul a porba és nem lát.” (A kövér bíró) Egy másik: „A komikus hét órakor megvacsorázott a színház épületében lévő vendéglőben. Kispörköltet evett, utána két almát, s fehér bort ivott, sok savanyúvízzel. Arca a vidéki városkában érdekes tanulmány volt. Itt ez az arc képviselte egyedül a kultúrát.” (A pap)

A norvég íróktól hallottuk, a bevezetésnek olyannak kell lennie, hogy kíváncsivá tegye az olvasót, mi van a könyvben. Erre ragyogó példa Moldova György A törvény szolgálja és egyéb történetek című könyvének bevezetője:

Szent Péter idegesen játszott a kulcsaival.

Elegem volt az egész vircsaftból, meg fogom kérni az Öreget, hogy bízza másra a magyar részleget.

Tulajdonképpen mi bajod van a magyarokkal? – kérdezte Gábriel arkangyal.”

Briliáns kezdés, mert mindannyiunkat izgat, hogy tényleg, mi baja van Szent Péternek a magyarokkal? Becsalnak a sorok az olvasásba.

Örkény István Nincs semmi újság, az Egyperces novellákból: „Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás gránitobeliszk. Rögtön utána kettényílt a sír és feltámadt az ott nyugvó halott, név szerint Hajduska Mihályné, született Nobel Stefánia (1827–1848).”

A Háremből: „V. P.-nek nyolc felesége volt. Mindig más kerületben kötötte házasságait, sose csapott látványos esküvőt, így aztán senkinek se szúrt szemet, hogy szerény kertvárosi családi házában háremet tartott.”

Bevallom, mindkét kezdés azonnal kíváncsivá tett. Mi fog itt történni? Mi lesz a feltámadt Stefániával? Mikor fog lebukni V. P.? Azaz a kezdés elérte célját, becsalt a novellába.

Tamási Áron novellája az Ördögváltozás Csíkban: „Valamelyik farsangon Csíkszentmihályon megbicskázták az ördögöt: meghalt azonmódulag, s angyal lett belőle. Így aztán egész Csík ördög nélkül maradt, ami mégis suta állapot egy ilyen híres országban.”

És hogy legyen egy vicces is, kezdő mondatok Stephen Leackock kanadai író és humorista Gertrud, a nevelőnő című humoreszkjéből Karinthy Frigyes fordításában: „Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszik, hanem Irország keleti partjain. De azért ott is elég rossz idő volt.

Legyen ennyi elég… Még sok jó kezdést találtam, de böngésszen a kedves olvasó is.

 

Borka László

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/35. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?