Pihenő

Fejlesztések több szálon

Diósförgepatonyt egy 1246-os oklevél, majd II. Lajos királynak 1524-ben a gellei székhez intézett rendelete említi először. A Nagyszombati kerülethez és a Dunaszerdahelyi járáshoz tartozó község a Csallóköz szívében terül el, a környező megyék településeivel a jó összeköttetést a rajta áthaladó vasútvonal, elsőrendű főút és másodrendű utak biztosítják. A falu földjei viszonylag nagy területen helyezkednek el, olyannyira, hogy kataszterének északi határát már a Kis-Duna zárja.
author
Horváth Bianka

2022. augusztus 1. 10:20

Vasárnap
Kép Somogyi Tibor

Diósförgepatony fejlettségi szintje kimagaslik a környező települések közül, a beruházások többsége, a falu szakadatlan csinosítása a járvány alatt és ellenére sem állt le. Kiemelhetjük közülük az iskola és az óvoda felújítását, a sportpálya körüli fejlesztéseket, a községháza felújítását, a hulladékgyűjtő udvar és az ingyenes wifihálózat kiépítését. A község jól láthatóan igyekszik kellemes környezetet, kikapcsolódási lehetőséget biztosítani valamennyi lakosa számára.

Szerencsére a járvány alatt a beruházások kivitelezése nem vált kétségesebbé. Megújult többek között a helyi iskola és az óvoda épülete, korszerűsödött a fűtésrendszer, sor került a külső burkolat felújítására, kicseréltük az ablakokat, a tornaterem hőszigetelése azonban még várat magára. Átadtuk a felújított tűzoltószertárunkat, ahol új felszerelést biztosítottunk az önkéntes tűzoltóink számára. A községháza szintén megújult, az átalakított tánctermünkben rendszeresen kerülnek megrendezésre különböző programok, kiállítások. A tervek persze folyamatosan készülnek, ide tartozik szennyvízcsatorna-hálózatunk bővítése is, ami egy állandó feladat a községben. A bérlakások építése is terítéken van, a közeljövőben folytatni szeretnénk a lakásépítést, és még a nyár folyamán megvalósul a közvilágítás korszerűsítése. A folyamatosan emelkedő energiaárak és a fenntartható jövő megteremtése miatt fontosnak tartjuk, hogy alternatív energiatermelési módokban is gondolkozzunk, még akkor is, ha ezek az innovatív megoldások magasabb befektetést igényelnek, hosszútávon viszont gazdaságosabbak. A döntő kérdés, hogy maradnak-e a mostani magas energiaárak, és ha igen, akkor meddig – mondja Gálffy Szilárd polgármester.

Vasárnap

Jól működő oktatási intézmények

Nem csak a fejlesztések terén lehet büszke magára azonban a község, a diósförgepatonyi óvoda és a vele közös igazgatású alapiskola szép és nem mellesleg nyugodt környezetben található, szívesen járnak ide a gyerekek a környező településekről is. A tanulókat több pedagógus, nevelőnő és pedagógiai asszisztens segíti, akik emberileg és szakmailag folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtanak. A gyerekek fellépnek a község fontosabb rendezvényein. Az óvodapedagógusok elhivatottsága és magas színvonalú szakmai tudása garancia arra, hogy minden kicsi egyéni, megfelelő fejlesztésben részesül – a gyermeki igényekhez alkalmazkodva próbálnak nem pusztán biztonságot nyújtani, de megerősítéssel, dicsérettel fejleszteni a személyiségüket is.

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+8

Élet a községben

Diósförgepatony jellegzetességei megmutatkoznak a község kulturális, társadalmi életében és hagyományaiban egyaránt. A helyiek méltán büszkék a kulturális csoportjaikra, valamint a rendszeresen megrendezésre kerülő sporteseményekre. A falu önkéntes tűzoltói a nagyszámú bevetés mellett kiemelkedő eredményeket érnek el a tűzoltósportban is.

A koronavírus-járvány ellenére is sikerült megtartanunk több sport- és kulturális rendezvényt, például a népszerű Barátság Futóversenyt, melyet a pandémia idején virtuálisan bonyolítottunk le. A futókat és kocogókat előzetesen arra kértük, hogy egyénileg, lakhelyükön, kedvenc futóútvonalukon teljesítsék az előírt távot. Nem klasszikus versenyt szerveztünk, győzteseket nem hirdettünk, de azt hiszem, mindenki jól érezte magát, a cél az volt, hogy a résztvevők kikapcsolódjanak, mozogjanak. Idén pedig már újra a régi formájában rendeztük meg a versenyt. A község szerencsés helyzetben van, magas a sportolni vágyók száma, a sportpályán színvonalas sportélet zajlik. Elsősorban a labdarúgás dominál, minden korosztályban működik csapat, amire nagyon büszkék vagyunk. A célunk az, hogy a fiatal labdarúgóink motiváltak legyenek, hogy élvezzék és szeressék a focit. Emellett vannak asztaliteniszezőink is, akik szintén aktívan versenyeznek, valamint jól működik a turistaszervezet is, akik sok túrát kezdeményeznek. Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden önkéntesnek, aki bármi módon hozzájárul falunk életéhez” – mondja a polgármester.

A 2011 és 2021 közötti időszakban Diósförgepatony népessége nem változott, jelenleg az 1705 lakos döntő többsége magyar nemzetiségű. Modernista szemléletű, skandináv típusú református temploma a korábbi neoklasszicista templom helyén épült, katolikus templomát 1998-ban szentelték fel. 1944-ig zsidó közösség is élt a faluban, ma a lakosság többsége római katolikus vallású. A község határában 2009-ben adták át a Slovakiaring autó- és motorversenypályát, mely azóta is nagy látogatottságnak örvend. Itt található még a Malkia Park névre keresztelt állatkert is, mely érdekes és ritka állatokkal, szórakozási lehetőségekkel várja a látogatókat.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/30. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

fűtés k

A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek – néhány iskola már megkezdte a spórolást a fűtéssel

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

fagy k

Hideg lesz az éjszaka – talajmenti fagy miatt adtak ki figyelmeztetést!

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.