Pihenő

Fegyelmezett, de szabad: Digitális vándorok közt

A koronavírus előtti időszakban még csak néhány közeli barátról, ismerősömről derült ki, hogy a digitális vándorok csapatát erősíti. Valamennyien egybehangzóan állították, jóval több fegyelemmel jár az ilyen dolgozás, mintha naponta beutaznának a munkahelyükre, és felettük állna a főnök, diktálva a munkatempót.
Száz Ildikó

2021. augusztus 5. 09:24

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

A főnök én vagyok

Az utóbbi két évben még többen vállaltak a környezetemben úgynevezett szerződéses távmunkát. Ha jól szervezetten működtetik, jóval több szabadidőhöz jutnak. Ha nincs kellő gyakorlatuk a munka logisztikai részének megoldásában, előfordulhat, hogy éjjel-nappal és csaknem minden hétvégén oda lesznek láncolva a számítógéphez. Ilyet is ismerek, ám ez az ismerősöm inkább visszatért a jól bevált nyolc-kilenc órás munkához, s ha leteszi a lantot, hazavonul és mindenről megfeledkezhet. Lívia, az okleveles tolmács és fordító például József Attilát idézi, amikor digitális vándor voltát próbálja megfogalmazni. „Jöjj el, szabadságTe szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” A beteg szüleit ápoló Lívia folyton ingázik szülővárosa és jelenlegi lakhelye között, igyekszik helytállni otthon és itthon is, bár itthonról már a gyerekei kirepültek, de a férjét mégsem hagyhatja magára. A hét első három napját a szülőknél tölti, éjszakánként szövegszerkesztő, fordító, szerencsére mindig akad megrendelése bőven. A hét másik felét rendszerint a párja mellett tölti, örül, ha ilyenkor akad tolmácsi munka. „Eleinte nem tudtam magamra parancsolni, hogy legalább a nyári hónapokban lazítsak. Úgy éreztem, folyton dolgozom, és a szüleimhez már nem volt türelmem, ingerült voltam és nyúzott! Később rájöttem, hogy ezen a területen is a piac diktál. Elég, ha alkalmazkodom. Év végén és az új év kezdetén kevesebb felkérést kaptam, ilyenkor lazíthattam, feltöltődhettem, nyáron ugyanez volt a helyzet, így amikor tavasszal és ősszel napi 12-13 órákat is fordítottam, szerkesztettem, békésebben viseltem a sorsomat. Ma már nem cserélnék senkivel, a magam ura vagyok, és nincs okom panaszra” – nyugtázta Lívia.


 

Kozmetikus, fodrász, masszőr…

Bármilyen különös, egyre több olyan ismerősöm van, aki házhoz megy masszőrként, fodrászként, műkörmösként, étrend- vagy életmód-tanácsadóként. Olyan pénzügyi tanácsadót is ismerek, aki a koronavírus alatt kezdett online-konzultációkat adni, és végül visszaadta bérelt irodáját, mert már nem volt szüksége rá. Fruzsina sem nyitott fodrászműhelyt, egy ideig a barátnője alkalmazta, később egy másik bérelt fodrászatban dolgozott többedmagával kezdő vállalkozóként, majd idős, beteg embereket látogatva házhoz járt. Különféle vitamintermékeket is árusít, étrend-kiegészítőket, és néhány tanfolyam sikeres elvégzését követően műkörmösként is fel tudta kínálni szolgáltatásait. „Szerencsésnek érzem magam. Korábban azt hittem, csak azok dolgozhatnak távúton, akik valamilyen számítógépes munkát végeznek, de kiderült, hogy ha hiánypótló szolgáltatásokat nyújtok, és az elégedett ügyfelek másoknak is ajánlanak engem, szépen kiépíthetem a klienshálózatomat, és úgy gazdálkodhatok az időmmel, ahogy nekem jólesik. Vannak csendesebb, kevésbé eseménydús időszakok is, de az év nagy része pörgősen telik, és élvezem a munkát!” – mondta Fruzsina.


 

Ebédszünet helyett estebéd

Ahol van internet, ott tanyát verhetek, és le tudom adni a munkámat” – mondja Frici, aki szerződéses munkaviszonyban dolgozik egy magyarországi és egy osztrák szállítási cégnél. A konferenciák online zajlanak, bárhol felütheti a gépet, ahol Skype-on elérhető. A leosztott feladatokat a megadott határidőn belül elvégzi, akkor is, ha három-négy éjszakát nem alszik. Olyat, hogy ebédszünet nem ismer, és ezt vallják a barátai is. Rendszerint munka végeztével harapnak valamit a család, a barátok társaságában. Van, amikor a távolabbi ügyfelekkel a hajnali órákban, vagy éjfél táján tárgyal, néha ünnepnapokon, hétvégeken zajlik a munka java, mert a kollégák egy része is digitális vándor, és egyeztetik az időpontokat. „Érdemes így dolgozni, mert egy ilyen sűrűbb időszak után időnként három-négy napot is pihenhetek, ilyenkor felülök a barátokkal a motorra, és nagyokat kirándulunk. Háromfős motoros csapatunk van, mindannyian így dolgozunk. Pali például reklámmenedzser, az online felületen népszerűsíti a kertészeti termékeket, közben fordít, reklámszövegeket szerkeszt. Nem szeret otthon dolgozni, mert zavarná a család, ő pedig a családot” – mondja Frici. Barátja a fővárosban rövid időre bérelhető, úgynevezett virtuális irodai szolgáltatásokat vesz igénybe. Ha kell, itt rendel üléstermet, amikor találkoznak az üzleti partnerekkel. A harmadik motoros virtuális asszisztensként dolgozik egy utazási irodánál. Józsi nem teljesen elégedett, mert a munkája kissé monoton, az ezernyi név- és számadat táblázatba rendezése nem éppen lelkesítő feladat, a számlázás sem, de csak így tudta megoldani, hogy ne kelljen fix munkaidőben helyhez kötötten dolgoznia. Szeretné, ha jutna idő a családra, de a motorozásról sem hajlandó lemondani.


 

Hej, élet, hajós élet

Nem hagyhatom ki, már csak a poén kedvéért sem, hogy az újságíróból és programozóból álló háztartásunkban is jócskán adódtak helyzetek, amikor a Duna kellős közepén zajlott a munkafolyamat. A már felvett anyag feldolgozása, fordítása, vagy a hanganyag átírása. A kajüt megfelelő volt arra is, hogy a nemrég elkészült program új próbaverzióit éjszaka lefuttassák. Rövid, de izgalmas nyári szakaszai ezek az életnek. Mégis azt bizonyítják, hogy manapság minden lehetséges, ha a hajózászló mellett jut hely egy jó erős internetbekötő rendszernek, mert ilyenkor megszűnnek a távolságok.

A digitális nomádok közösségi oldal tagjaként megtudtam, hamarosan könyv jelenik meg az álláslehetőségekről, eddigi tapasztalatokról. Akinek nem inge, ne vegye magára, de aki ilyen laza ingre vágyik, kapcsolja ki a fojtogató legfelső gombot, és vegyen egy mély lélegzetet!

A szerző az Új Szó munkatársa


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.