(Fantázia)ősz: Sorozatok az őszi estékre

Vasárnap

A töklámpásoktól a gyertyákig, a friss bortól a forralt borig, a sült libától a sült almáig, a lehullott levelektől a fehér hótakaróig. Az ősz telítve van végletekkel, tégy valamit annak érdekében, hogy újra megteljen fantáziával!

Hűséges olvasóink már megszokhatták, hogy időről időre újabb és újabb sorozatajánlókkal jelentkezünk, amelyekben kísérletet teszünk arra, hogy szemlézzük az érdeklődésre számot tartó, ígéretesnek tűnő sorozatokat. Volt szó szerelmetes és fiatal felnőtteknek szóló tartalmakról, néztünk együtt dokumentumfilmeket és gyerekműsorokat, most itt az ideje, hogy egy újabb csomagot tegyünk le az asztalra. És ha már ősz, akkor fantázia. A legújabb szériákkal és pár klasszikus darabbal készítünk fel titeket a következő hónapokra.

 

Mindenki tiniboszorkánya

A kilencvenes évek gyermekeként van az a rossz szokásom, hogy imádok mindent, ami retró. Ezért is örültem annyira, amikor 2018-ban a Netflixre megérkezett mindenki tiniboszorkánya, a csodálatosan szőke Sabrina.

Sabrinát, az 1970-ben indult televíziós műsorból ismerhetik a legtöbben, de mint karakter már 1962-ben napvilágot látott az Archie Comics-nál. Ez volt az a sorozat, amelyet kötelezően meg kellett nézni, és ha mégsem jutott volna rá idő, akkor a VHS kazetták tettek jó szolgálatot. A 163 epizódot megélt, alapvetően kamaszokat megszólító szituációs komédia azonban 2003. április 24-én véget ért, visszatéréséig pedig majd húsz évet kellett várnunk. De határozottan megérte! Az új Sabrina alkotói ugyanis boszorkányos ügyességgel modernizálták a régi, 90-es évekbeli sorozatot. Valószínűleg ezért sem tűnik fel elsőre, hogy Sabrina és temetkezési vállalkozással foglalkozó családja a város szélén lakik egy kisállat temető mellett. Vagy, hogy az éj leple alatt kecskefejű, patás alakok tűnnek fel a kertvárosban. A címszereplő tinilány, Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) és a titokban boszorkánymágiát űző nagynénjei (Miranda Otto, Lucy Davis) köré egy olyan magával ragadó környezetet kanyarítottak, ami valahol félúton van a Stranger Things sorozatból ismert álmos kisváros és a Stephen King regényeiben látott sötét misztikum között. A környezet, a folklór boszorkányvilág, a babonák kavalkádja és a színészi játék mind-mind nagyszerű adalékai a műsornak. Sabrina és Harvey szerelme magában hordozza a fiatal tinédzserek boldogságának naivitását. Zelda az erős matriarcha, aki ügyesen egyensúlyoz méltóság és törődés között. Ambrose, aki egy személyben testesíti meg a léha művészlelket. Faustus és Lilith alakjában pedig a konspiráló, manipulációkban jártas gonosz hatalom archetípusa... Imádjuk! A Chilling Adventures of Sabrina az egyik legstílusosabb és legélvezetesebb fantázia sorozat, amelyet csak ajánlani tudunk.

 

Ha adhatok neked egy tanácsot, akkor az a következő: ne félj attól, hogy nem vagy elég. Ez az egy félelem ugyanis képes megállítani.”

 

Mint halottnak a csók

A tiszavirág-életű sorozat, a Pushing Daisies az elmúlt évek egyik legeredetibb sorozata. A 2007 és 2009 között futott, két évadot és 22 részt megért, különleges látványvilágú, romantikus fekete komédia Bryan Fuller forgatókönyvíró egyik legfurcsább alkotása, ugyanakkor az amerikai televíziózás egyik csúcspontja. Egy intelligens és összetett műsor, egy szépre színezett mesekönyv a felnőtteknek, ahol a világ legkedvesebb bűntényeivel lehet dolgunk.

A sorozat főszereplője Ned (Lee Pace), aki gyermekkorában egy különös képesség birtokába jutott: ha megérint egy elhunytat, akkor az feltámad, ám ha újra hozzáér, örökre meghal. Ezzel kell Nednek együtt élnie, meg a gyerekkori szerelmével, akivel ugyan nagyon vágynak egymásra, (érthető okok miatt) mégsem érhetnek egymáshoz. Jól látszik, a Csipkerózsika végkifejletét felborítva ugrunk fejest mosolytenger hullámaiba, ahol a gazdag fantáziavilág leginkább Tim Burton álmaira hasonlít. Nem véletlenül! Michael Wylie látványtervező a TV Guide-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy igyekezett minél mesésebb világot ábrázolni, ezért aztán felerősítette a színeket, különösen a piros és narancs árnyalatait. Emellett számos képi mintára is rájátszott, az idő múlását szimbolizáló körmotívum például valamennyi részben feltűnik.

A sorozat a kritikusok és a közönség érdeklődését is felkeltette, az eltelt évek folyamán kultuszszerű státuszt és számos díjat nyert el. Első évadát itthon a Viasat3 sugározta 2008-ban. Mi könnyed őszi estékre ajánljuk!

 

 

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy boldog legyen az ember, de te már belekényelmesedtél a boldogtalanságba. Nem volna csodálatos, ha egyszer felébrednénk reggel és te azt mondanád: ma boldog leszek?”

 

És lőn világosság”

Míg az Amazon rekord mennyiségű pénzből vezet minket vissza Tolkien világába, addig a Netflix sok kicsi szeletre bontva, a fantasztikus műfaj produkcióinak egész garmadáját vonultatja fel. A legsikeresebb nyilván a Vaják című sorozat, melyből hamarosan érkezik a második évad, de készülnek úgynevezett ifjúsági fantasyk is. Ilyen a Shadow and Bone, azaz az Árnyék és csont is.

Leigh Bardugo könyveinek adaptációja a sorozatipar régi adóssága, melyet nagy várakozás övezett, hisz a korábban magyarul is megjelent művek roppant népszerűek. Hogy miért? A kérdésre egyszerre több válasz is adható, de ha a Trónok harcában érdekeseknek találtad George R. R. Martin kitalált világának sajátosságait, akkor az Árnyék és csont talán abból a szempontból még izgalmasabb lehet, hogy Bardugo univerzumának elemeit ha távolról is, de ismerhetjük a történelemórákról. Adott ugyanis egy Ravka nevű, többé-kevésbé a cári Oroszország által inspirált terület, amelyet egy mágikus, fekete ködfal, az úgynevezett Árnyzóna választ ketté, ahol számos szárnyas, az emberre veszélyes szörnyűség él. Ravka lakói azonban időről időre kénytelenek átkelni ezen a zónán. Hős(nőnk), Alina Starkov (Jessie Mei Li) is így tesz, amikor egy baleset következtében (természetesen) felszínre törnek rejtett képességei és kiderül, hogy ő az a napidéző, aki képes a fény erejét irányítani.

Hogy miért ajánljuk? Mert a sorozat bátran továbblép a jó és rossz harcának ősi sablonjain. Belakható és teljességgel berajongható univerzumot tár elénk, amelyben minden lelkes néző megtalálhatja azt, amiben el tud veszni. Például a sorozatban feltűnő és központi szerephez jutó Éjúr karakterében, akit Ben Barnes csodálatos teljességgel alakít. Bár a narratívában motivációi és céljai nem igazán tisztázottak, a tapasztalt színész kitűnően helyezkedik bele a hűvös tekintetű, karizmatikus figurába. Igazi pszichopata, akiről mégis szeretnéd hinni, hogy barát és nem ellenség... Garantált a szórakozás!

 

A remény olyan trükkös dolog, akár a víz. Valahogy mindig utat talál befelé.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/35. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?