Ezt nézzük meg, ha már úgyis ott vagyunk

Vasárnap

Aki tudja, hová nem érdemes mennie, az talán azt is hamarabb eldönti, hogy hová érdemes. Meg az is előfordul, hogy csak arra járunk, és nem tudjuk, mit érdemes a környéken megnézni. Ebben próbálunk ismét segíteni, néhány kevésbé nevezetes hazai nevezetesség bemutatásával. Tartsanak velünk!

A legszebb víztorony

Víztornyoknak nem szokás szépségversenyt hirdetni, de ha egyszer mégis létrejönne egy ilyen, a nagyszombati biztosan dobogós helyre kerülne. Emil Belluš tervei alapján készült, 1954-ben esett át a vízkeresztségen. Azóta tárol. Persze, rengeteg víztornyot találunk országszerte, a legtöbb viszont gömbnyalókára (bizonyos dialektusokban szopókát mondanak), vagy kifordított esernyőre emlékeztet. Ezt a karikás tartószerkezetűt kellemes park veszi körül, úgyhogy ha Nagyszombatban járunk, és nagyon nincs hová mennünk, megközelíthetjük (a Pöstyéni útról, a körforgalom felől kell bemenni). Külön ezért viszont talán nem érdemes odautazni.

Jánošík kampója

Napjainkban is születnek emlékművek, amelyek emlékhellyé teszik a helyet, ahová leteszik őket. Így lesz egy helyből emlékhely. Liptószentmiklós például Juraj Jánošík kivégzésének emlékművével lett gazdagabb a 2021-es év végén, joggal mondhatjuk tehát, hogy az ország egyik legújabb emlékművéről van szó. Jánošíkot egy vaskampóra akasztották fel 1713-ban, a kampót az egyik bordájába akasztva, hogy szenvedjen is, hirdetve a tanulságot, hogy így járnak a rablóvezérek. Előtte persze megkínozták, és az sem lehetett kellemes, amíg elfogásának helyéről, a kishonti Klenócról (Klenovec) Liptószentmiklósra vitték. Talán kevésbé ismert tény, hogy a 25 évesen kivégzett Jánošík huszonegy-két évesen II. Rákóczi Ferenc kuruc seregében is ott volt, és az 1709-es trencséni csata után került a császáriak fogságába. Persze, rablóvezér csak ezután lett. Aki tehát véletlenül erre vetődik, felkeresheti a vasból, betonból és kötélből készült, majdnem négy méter magas emlékművet, Šibeničky városrészben.

A stubnyai viadukt

Idén január közepén nyilvánították műemlékké a stubnyai vasúti völgyhidat, amely Stubnyafürdő (Turčianske Teplice) Alsóstubnya településrészében található, a Besztercebányára vezető vonalon. 1936 és 1940 közt épült, és az egyetlen vasúti viadukt a vonalon, amelyben a második világháború idején nem keletkezett kár. Gyakorlatilag átadása óta folyamatosan működik. Trükkös egy építmény, négy pillére ugyanis úgy néz ki, mintha kőből rakták volna, közben a belsejében acélszerkezet lapul. A neve is trükkös, mert úgy hívják, hogy „Víz felett”. Pedig nincs ám alatta víz. Legizgalmasabb talán vonattal áthaladni rajta, ennek a hátránya viszont, hogy nem látjuk, ahogy a kecses viadukton a szerelvény átszökik. Ha pedig megvesszük a jegyet Besztercebányáról Stubnyára, majd leszállunk a legközelebbi, Felsőstubnya megállón, magából a viaduktból semmit sem látunk, illetve csak hosszú gyaloglás árán. Szóval inkább nézegessük képen, főleg ilyen hideg napokon.

Szobráncfürdő romjai

Szlovákia világrekordernek számít a lepusztult patinás fürdőhelyek szempontjából. Az ukrán határhoz közeli Szobránc (Sobrance) városa szintén rendelkezik gyógyfürdővel. Pontosabban rendelkezett, mert a két világháború során szinte teljesen elpusztult, a szocializmus idején pedig kiegészített századfordulós épületegyüttes az ezredfordulóra olyan állapotba került, hogy bezárták. A furatok persze nem tűntek el, úgyhogy a helyiek hordták haza a kénes vizet, hiszen tudták, tudják, hogy gyógyhatású. A fürdőt tavaly vásárolta meg Kassa megye önkormányzata, és ha hihetünk az ígéreteknek, jövőre már el is kezdik a felújítást. Ezért se menjünk oda mostanában, mert nagyon szomorú látvány. Inkább majd miután elkészült. Az eredeti épületek közül egyébként már csak a Várady-villa tartja magát, remélhetőleg a felújítás után ennek tetejére is visszakerül a régi képeslapokon jól kivehető piros cserép, most ugyanis bádog alkotja a héjazatot. Utóbbi kapcsán jegyezzük is meg, hogy szerencsére, mert más esetben már talán ez az épület sem érte volna meg a 21. századot.

A herencsvölgyi kőkereszt

Herencsvölgy (Hriňová) egy viszonylag ismert hely a Polyána-hegység alatt, 1989. január 1-től város csupán. Ha felmegyünk a faluban a dombra (mert nagyon nem lesz ám olyan érzésünk, mintha városban lennénk), az új templomhoz, nézzünk körül, hiszen jó a kilátás a környező dombokon szétszórt tanyákra (lazy). A lényeg viszont a templom mögötti bokrok mögött található, a pad mellett. Egy ősrégi kőkereszt, a feszület alatt kiszélesedő részén egy érdekes alakkal. De ki fog ennyit utazni egy régi kőkereszt kedvéért? Hisz kőkeresztek szinte minden falu határában vannak. Miért érdekelne valakit pont ez a herencsvölgyi, amely ráadásul dombtetőn áll? Ha viszont nem megyünk oda, nem tudjuk meg, mitől érdekes. Ebből is látszik, hogy néha akkor is el kell indulni, ha úgy érezzük, nincs értelme.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/8. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?