Pihenő

Esküvő a vírus idején

Egy esküvő szervezése, az előkészületek tele vannak optimizmussal, boldogsággal, a nagy napra való készülődés igazi, felhőtlen öröm. Legtöbbször. De a mostani helyzetben meg lehet-e élni teljes örömmel a szervezést? Egyáltalán, lehet-e most esküvőket tartani?
Mayer-Ázsoth Réka

2021. március 29. 08:25

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban jelentősen visszaestek a szlovákiai házasságkötések, 2019-hez képest ötödével. Az első lezárások hónapjaiban, márciustól júniusig fele annyi esküvő volt, mint az előző évben. Ahogy jött a lazítás, és szigorú feltételek mellett, de megengedetté vált a lakodalom szervezése, a jegyespárok az elmaradt házasságkötéseket is igyekeztek bepótolni: többen házasodtak 2020 augusztusában és szeptemberében, mint 2019-ben ugyanezekben a hónapokban. Majd elérkezett a házasodni készülők legnagyobb rémálma. Lehet ugyan esküdni, de hatnál több személy nem vehet részt a szertartáson. Csökkent is a házasságkötési kedv, aki csak tehette, átszervezésbe kezdett, előre hozatta vagy elhalasztotta a nagy napot.

Elmaradt szertartások

Hogy miként néz ki ez a gyakorlatban, arról Valovičová Emíliát, a párkányi Anyakönyvi Hivatal anyakönyvvezetőjét kérdeztük: „Jelenleg azt tanácsoljuk a jegyespároknak, hogy halasszák el a szertartásokat, ha nincs rá különösebb egészségügyi okuk, vagy más, nyomós indokuk – gondolok itt várandósságra, műtét előtti állapotra, családi okokra, külföldre tervezett költözésre. Nem is kell nagyon győzködni őket, az előírások, hogy csak hatan vehetnek részt a szertartáson, hogy kell a maszk, elveszik kedvet. Például, idén eddig egy esküvő volt, januárban, ez is jól mutatja, hogy a párok is inkább várnak az enyhítésekre. Ha valaki mégis az esküvő mellett dönt, az intézkedéseket természetesen betartjuk, kötelező a szájmaszk, fertőtlenítünk, amikor kell. De gondoljunk csak bele, milyen nehéz lehet nekik kiválasztani azt a két embert, aki részt vehet az esküvőn? A másik, ami visszatartja őket, hogy nem tudnak hol ünnepelni, hiszen az éttermek zárva vannak. A nyári enyhítések alatt viszont több volt a házasságkötés. A tavasszal elmaradt esküvőket igyekeztek bepótolni, sokszor nemcsak szombaton, hanem hétköznap is. De újakat már nem nagyon szerveztek. Hogy mire lehet idén számítani, azt nagyon nehéz megjósolni. Minden attól függ, milyen korlátozások mellett lehet majd megtartani az esküvőket, hogy lesz-e létszámlimit, hogy megnyitnak-e az éttermek. Valószínű, hogy egy napra több esküvői szertartást kell tervezni, és a hétköznap tartott esküvők száma is megnő.”

A jövő esküvői

A különleges helyzet ellenére idén is vannak esküvői trendek. Ahogy azt Bőhm Pathó Anikó, a PBAweddings esküvőszervező cég tulajdonosától megtudtuk, 2021-ben a két véglet a divatos. A Hollywoodot idéző csillogás és az egyszerűbb, természetközelibb, letisztultabb stílus. De hogy lesz-e lehetőségük a jegyespároknak arra, hogy az idei trendeket alkalmazzák, arra nem egyszerű a válasz. „Mindez leginkább attól függ, hogy lesznek-e enyhítések. Ha a Covid-automatát vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, hogy a legenyhébb zöld zónában is maximum ötven fő vehet részt a lakodalmon. Bízom abban, hogy a nyár végi, őszi esküvők már megvalósulhatnak, de mindez a járványhelyzet alakulásától függ. Igyekszünk minden módozatra felkészülni.”

A párok és esküvőszervezők azonban nagyon kreatívak, és még a nehéz helyzetekben is találnak megoldást. Mint minden szektorban, az esküvők szervezésében is hoz változást, megújulást a járvány. Ilyenek lesznek például a miniesküvők és a streamingesküvők. „A miniesküvők azért praktikusak, mert könnyen át lehet őket szervezni. Akár a kertbe vagy a nappaliba, a résztvevők nincsenek annak kitéve, hogy egy étterem bezár, és át kell ütemezni mindent. Hasonlóan, otthon zajlanak a streamingesküvők is. Ezek még nem gyakoriak, de találkoztam már olyannal, hogy otthon csak a legszűkebb család vett részt a szertartáson, a többi rokon online követhette, a menüt kiszállíttatták mindenkinek, a vendégek a saját lakásukban mulattak. Ez egy járvány szülte kényszerhelyzet, de azt gondolom, kreatívan fel lehet oldani a legtöbb szituációt. Ehhez azonban kell egyfajta nyitottság is a pár részéről.” Anikó szerint egyes szokások megmaradnak a jövőben is, kisebb, bensőségesebb lakodalmakra lehet majd számítani. Míg az előző években szinte mindent külső helyszínen valósítottak meg a jegyespárok, az elkövetkező években jó eséllyel visszatér ismét a régi hagyomány, és többen a meghittebb, otthoni lagzit választják majd. Új trend lett még a dupla esküvő. Vagyis, amikor két időpontra szervezik meg a lakodalmat, ezzel biztosítva védőhálót arra az esetre, ha az első dátumot törölni kell a korlátozások miatt. „Ezt leginkább azok a párok választják, akik külföldön élnek, ám itthon házasodnának. A hazautazás miatt nekik még rosszabb, ha változik az időpont, és az utolsó pillanatban át kell szervezni az egészet. Ilyen esetben sokkal stresszmentesebb tud lenni a készülődés.”

Előre tervezni

2022 lehet az az év, amikor felrobban az esküvőipar. Maga a dátum is vonzó, akik szeretik a különleges számsorokat, azok szinte biztos, hogy bolondulnak egy ilyen esküvői dátumért. Akik pedig halogatták a lakodalmat, azok is valószínűleg 2022-re terveznek nagyobb esküvőt. „A jövő évvel kapcsolatban nagyon optimista mindenki. Aki nem akar lecsúszni a 2022-es szombati időpontokról, az jó, ha igyekszik, hiszen a legkeresettebb helyekre, szolgáltatókra már alig találni szabad időpontot – mondja Bőhm Pathó Anikó. – Nagyon sok esküvő tolódott, átszerveződött, ezért azt javaslom azoknak a pároknak, akiknek eljegyzése idén van, hogy gyorsan foglalják le az alap szolgáltatásokat, mint a helyszín, a vőfély, a zenekar, a fotós és videós, az esküvőszervező. Ne várjanak. Most még távolinak tűnhet, de egykettőre itt van a következő év. A jelenlegi helyzet miatt azt is elképzelhetőnek tartom, hogy többen azt fogják választani, összeházasodnak a szűk család körében, majd tartanak egy nagyobb lakodalmat fél-egy év múlva, amikor már nem lesznek ilyen szigorú korlátozások, amikor szabadabban válogathatnak az időpontok közül.”

A 2020-as évet szívesen hagyja mindenki maga mögött, nagyon nehéz volt az esküvőszervezés szempontjából is. Anikónak volt olyan esküvőszervezése, amelynek három időpontja volt, a tavaszi lakodalmat áttették nyárra, végül mégis szeptemberben valósult meg. „Ez szervezőként háromszoros munkát jelent, de talán még nehezebb a jegyespárnak. A harmadik időpontnál azt mondták, ha törik, ha szakad, az esküvőt nem halasztják el. Szerencsére minden gond nélkül megvalósult. A tavalyi esküvők egyébként nagyon sok lemondással, alkalmazkodással jártak. A vendégek közül sokan, főleg a külföldről érkezők nem tudtak részt venni a lakodalmon, mások egészségügyi okok miatt, a fertőzéstől félve maradtak otthon. Figyelni kellett az asztalok elhelyezésére, a folyamatos fertőtlenítésre, maszkviselésre vonatkozó szabályok betartására.”

Átszervezés az utolsó pillanatban

A nemeskosúti Hrotko Betti és férje 2020 októberére terveztek egy nagyobb esküvőt. Néhány héttel a nagy nap előtt azonban megtudták: októbertől szigorú korlátozások lesznek, és nem tarthatják meg olyan formában a lakodalmat, ahogyan eltervezték. „Az eljegyzés után azonnal belevágtunk a szervezésbe. Minden a tervek szerint haladt. Aztán amikor megtudtuk, hogy a tervezett időpontban nem lehet esküvő, anyukám azt ajánlotta, próbáljuk meg az egészet átszervezni egy héttel korábbi időpontra, péntekre – a szombat már foglalt volt. Semmiképp nem szerettük volna lemondani az esküvőt, sok időt fektettünk bele, már minden el volt készítve. Azonnal hozzáláttam az átszervezéshez, rengeteget telefonáltam. Nagyon nehéz napok voltak, sokat aggódtam, alig aludtam. Amit egy évig terveztünk, azt újra kellett csinálni pár nap alatt. A férjem végig támogatott, főleg lelkileg, amikor már nagyon el voltam keseredve, mindig biztatott, hogy sikerülni fog. Nagyon hálás vagyok neki, és azoknak is, akik segítettek. Szerencsére mindenki rugalmas volt, sikerült az összes szolgáltatóval megegyezni, kivéve a zenekart. Találtunk másikat, de velük meg nem tudtunk találkozni, csak reméltük, hogy minden jó lesz, és örültünk, hogy legalább valaki elvállalta az utolsó pillanatban. A vendégek is nagyon megértőek voltak, körülbelül 10-15-en nem tudtak csak eljönni, ami egy 85 fős esküvőnél nem sok. Az esküvőn aztán felszabadultan szórakoztunk, minden percét élveztük. A vendégek is, mi is reggelig mulattunk, talán éreztük, hogy sokáig ez lesz az utolsó nagy családi, baráti összejövetel. A menyasszonyoknak és vőlegényeknek pedig azt üzenem, hogy ne aggódjanak. Előbb-utóbb lehet majd esküvőket tartani, és akkor ők is megkapják a megérdemelt nagy napot. Addig pedig tervezzék meg, hogy mit hogyan szeretnének.”

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger
Frissítve

Véget ér a veszélyhelyzet!

heti tallozo

Kilövés előtt a Szputnyik V vakcina, ezer színben pompázik a Covid-automata, új áldozat Matovič célkeresztjében – Heti tallózó

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.

Máriás nővérek: elárasztotta a lélek a kastélyt

Horvátország k

Európa újranyit – a legfrissebb nyitási hírek

Komárom

Jövő héttől újra lehetséges a beteglátogatás a komáromi kórházban

koronavírus

Több lesz az elsős

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.