Értelek. De, hogy dolgozzunk együtt?

Vasárnap

Generációk múlnak, évszázadok telnek ebben az örökös várakozásban; és soha nem lesz vége, sosem érkezik el a pillanat, amikor mindenki mindent és mindenkit felismert.

(Kertész Imre)

Teljesen természetes, hogy az új generáció intelligensebb. A „bedrótozott nemzedékként” is ismert fiataloknak már a vérükben van a technológia ismerete, hihetetlen gyorsasággal szívják magukba a tudást. Az evolúciónak ez a rendje. Hogy minden újabb nemzedék jobb legyen az előzőnél. A gyerekeid intelligensebbek lesznek nálad, és a gyerekeid gyerekei még náluk is intelligensebbek lesznek. Valahogy így is mondhatnánk – mindig van egy lépéssel tovább. A kérdés, ami ennek ellenére mégis foglalkoztat bennünket, hogy vajon korábban is létezett ez a fene nagy távolság? Vagy egész egyszerűen arról van szó, hogy egy jelenségnek nevet adtunk, és így az egyből jelentőségteljesebbnek tűnik a szemünk előtt?

Ha körülnézünk a világban, önnön bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy egy változatos és befogadó környezet megteremtése fontosabb, mint valaha. Ugyanakkor az, hogy az idő előrehaladásával négy, esetenként öt generáció működjön együtt teljes egyetértésben, új kihívások elé is állít bennünket. Egyrészt a különböző szakmai háttérrel rendelkező, eltérően gondolkodó emberek versenyelőnyt jelenthetnek. Másrészt azonban, a generációs különbségekből adódó értékrendbeli különbségek, az eltérő kommunikációs tónusok nagyban megnehezíthetik a közös munkát, és veszélyeztethetik az eredményességét.

A „Bezzeg az én időmben!” és a „Fiatalság, bolondság” szófordulat kellőképp bizonyítja, hogy már korábban is létezett a generációk közti szakadék, amikor az idősebb nemzedék (egészében véve) határokat feszegetőnek látta a serdülőket, akiknek már nemcsak a csapatmunka volt a fontos, de legalább ekkora szerepet játszott amunkahelyválasztásukban az is, hogy a pozíció betöltésével miképp tudják megtartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

A Z generáció tagjainak egyáltalán nem probléma továbbállni, ha valamiért nem tetszik számukra a munkahely. És mielőtt még magunkban pufognánk, hogy ez az ifjúság akkor követelőzzön, ha letett valamit az asztalra, tudni kell, hogy a jól képzett fiatalokért bizony óriási verseny folyik a munkaerőpiacon, vagyis nem mindegy, hogy egy cég képes-e fogadni, befogadni őket. Hogy mi képesek vagyunk-e velük megbarátkozni. És ugyanígy azoknak, akik a rugalmatlan és lassú öregek miatt húzzák a szájukat, nem árt tudni, hogy a tapasztalat bizony még mindig óriási előnyt jelent. Tény, hogy a különböző kompetenciákban, készségekben lehetnek eltérések fiatalok és idősebbek között, de ez nem jelenti azt, hogy egyik vagy másik generáció értékesebb munkaerő lenne.

Minderre reflektálva a Vasárnap legfrissebb Lélek mellékletében csodás szerzőink ezúttal olyan tartalmat hoztak el Önöknek, melyek segíthetnek jobban megismerni a generációs konfliktusokat, és (talán) nyitottabbá varázsolnak bennünket.

Érdekes

Tudta?

Egy felmérés szerint a 18–25 év közöttiek mindössze 16%-a igényli, hogy irodában dolgozzon – ennek egyik oka, hogy sokkal közvetlenebbül kommunikálnak online, egy virtuális team tagjaként, mintsem személyesen.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/14. számában jelent meg, a Lélek mellékletben!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?