Pihenő

Életet az éveknek

Sosem volt hivatalos formája, ám most él és virul a hodosi nyugdíjasszervezet. A jelenleg 97 taggal működő csoport legnagyobb célkitűzése, hogy aktivizálja az embereket, hogy összefogja a nyugdíjasokat a községben. A hivatalos megalakulás számos előnnyel jár, hiszen a belügyminisztérium rendszerébe bekerülve, mint polgári társulás, már anyagi juttatások lehívására is adott a lehetőség.
Vasárnap

2021. december 3. 10:50

Vasárnap
Kép Unsplash

Először 2019 tavaszán találkozott a falu pár nyugdíjasa, hogy megbeszéljék, miként tudnának segíteni egymásnak, közösen hasznossá tenni magukat a hodosi közösség számára. A biztatásnak köszönhetően, és az önkormányzat támogatásával végül az érdeklődők kitöltötték a jelentkezési lapokat, és kézhez kapták az igazolványukat. A szervezet 23 taggal jött létre, az azóta eltelt két év – a világjárvány ellenére is – mondhatni aktív volt. Akciókat szerveztek, kirándulásokon, különböző kulturális rendezvényeken vettek részt, na és persze számuk is gyarapodott, ma már közel 100 tagot számolnak. Pezseg a szervezés, a tenni akarás bennük. Tavaly megtartották tisztújító közgyűlésüket is. Az addig regnáló elnök nem tudta már vállalni a pozícióval járó feladatokat, így a szervezet új vezetőt választott Gáspár Tibor személyében.

Igazi nagycsalád ez, ahol közös élmények, barátságok születnek. A szervezet tagjai számára fontos a közösségi kapcsolatok bővítése, az egészségmegőrző és kulturális programokon való részvétel, a lehetőség a község életében való részvételre, az elesett, rászoruló családok segítése. Programjaikat rendszerint együtt állítják össze, köztük a hagyományőrző klubfoglalkozástól kezdve a börzéig számos dolog szerepel. Erejükhöz mérten együttműködnek más szervezetekkel, megemlékeznek a helyi és a nemzeti ünnepekről is. Nem feledkeznek meg a jubilánsokról sem, minden évben felköszönti őket, apróbb ajándékokkal kedveskednek nekik. A klub munkáját nagy becsben tartja az önkormányzati testület és Balódi László polgármester, összejöveteleikhez nemcsak hogy díjmentesen biztosítanak termet, anyagiakkal is támogatják a szervezet működését. Ennek köszönhető, hogy továbbra is rendszeresen találkozhatnak – tudjuk meg Horváth Magdától, a szervezet alelnökétől, akivel épp az újonnan alakult közösségi könyvtár egyik termében volt lehetőségünk beszélgetni. Mint később megtudjuk, a könyvtár fontos szerepet tölt be a helyi nyugdíjasok életében is.

Galéria
Vasárnap-1
Vasárnap-2
Vasárnap-3
Vasárnap-4
+7

A könyvtárat évek óta csak helyezték egyik helyről a másikra. Nem volt, aki rendbe rakja, foglalkozzon vele. Végül ide került, ahol a nyugdíjasszervezet tagjai is találkoznak. Mondhatni, a könyvtár lett a székhelyünk. Természetesen a könyvtárba való belépésre ingyenesen nyílik lehetőség minden helyi lakos számára. A nyugdíjasszervezet vezetői havonta egyszer, minden első hétfőn találkoznak itt, pénteken pedig klubnapokat tartunk. Beszélgetünk, olvasunk. Ez a könyvtárnak is jót tesz, a betérők óhatatlanul is körbenéznek. Olyan ritkaságokat is megtalálhatnak itt, mint például a Képes Sport 60-as és 70-es évekből ránk maradt bekötött kiadványai. De a látogatók tanácsot is kérhetnek, ajánlhatunk nekik könyvet az ízlésük szerint. Külön öröm számunkra, hogy a szervezet pár tagja a könyvtárral közösen szervezett irodalomterápiás foglalkozásokon vesz részt, amit Bolemant Lilla tart nekünk” – meséli Horváth Magda, akik jelenleg könyvtárvezetőként is helytáll.

A hodosi nyugdíjasszervezet pártsemleges, aktívan segít minden észszerű mozgalmat, rendezvényt, ami Hodos életét előbbre viszi, segíti, gazdagítja és jó hírét más településeken is megismerteti. Így jellemezhetők a hodosi szépkorúak tevékeny napjai.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

emma caputova

FOTÓK: Čaputová lánya a Vouge magazin címlapjára került!

Vágsellye

Vágsellyén és Érsekújvárban is drágul a hőszolgáltatás

Thália

Programajánló: új előadására várja nézőit a Thália

r

Halálra gázoltak egy kivilágítatlan járókelőt Galánta mellett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.