Pihenő

Élet a gyászon túl

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2020. november 10. 09:37

Álló

A halál mindig tragédia. Amikor a házastársunkról van szó, talán még szomorúbb. Sokan úgy érzik, hogy ezzel az ő életüknek is vége szakadt. Valóban így van ez? Van esély egy ilyen hatalmas trauma után új életre, netalán egy új kapcsolatra?

A gyász lépcsőfokait végig kell járnia mindenkinek, aki szerettet veszített. Először sokkot kap, letaglózza a veszteség: ürességet, bénultságot, tehetetlenséget érez. Gyakori a tagadás, elutasítás. A kezdeti trauma csillapodásával a gyászoló kénytelen szembenézni a megváltozott helyzettel: ráébred, hogy a halálesettel kapcsolatban sok tennivalója van, és ezután a párja nélkül kell boldogulnia. Kis idő múltán felszínre törnek az elfojtott érzések: a düh és a harag. Harag a helyzettel, az elhunyttal, sőt akár önmagukkal szemben is. A zűrzavaros érzések mellett a gondolkodás is kuszává válhat. A gyászoló gondolatait uralja az elhunyt, sokszor elmerül a vele kapcsolatos emlékekben, ugyanakkor fél rá gondolni, mert felidéződik az óriási veszteség is. Ezek az érzelmek hullámokban érkeznek. A gyászoló kapcsolatai is megváltoznak: visszahúzódóvá, társaságkerülővé válik. Lassan azonban lecsillapodnak a kontrollálhatatlan érzelmek, és teret adnak a tudatos emlékezésnek: a fájdalmas emlékek helyett már a szépek is előkerülnek, a gyász tüneteinek intenzitása csökkenni kezd, megkezdődik a gyakorlatias elfogadás. Így a leválás is elindulhat, ami alapvető fontosságú az új párkapcsolat kialakítása szempontjából. A gyász feldolgozása során a gyászoló újra bűntudat nélkül örülhet az élet szépségeinek, már érzi, hogy képes az életének folytatására, céljainak megvalósítására. Gondolatait és magatartását már inkább a kifelé fordulás jellemzi. Csak miután ezt a szintet elérte, tud új utakat kipróbálni, új kapcsolatokat kialakítani, újra szerelembe esni. Sokan azonban megrekednek a gyász valamelyik szakaszában, és emiatt nem tudnak tovább lépni.

Mit jelent ez a párkapcsolat szempontjából? Honnan tudhatj0uk, hogy már készen állunk az új kapcsolatra? Ha mostani kedvesünket már nem hasonlítgatjuk elvesztett párunkhoz, megtörtént a gyászfeldolgozás. Ha idealizáljuk az elhunytat, akkor még nem engedtük el őt. Ha özvegyemberrel kötjük össze az életünket, számítani kell a nehézségekre. Az elhunytat nem lehet kiradírozni. Közös emlékek, fotók a lakásban, évfordulók, ünnepek. Fontos, hogy elfogadjuk párunk múltjának ezt a részét, és ne kezdjünk versengésbe a halottal. Fontos ilyenkor észben tartani, hogy a közös jövőt csak nagyon óvatosan, kis lépésekben lehet alakítani. Ha gyerekek is vannak a történetben, még óvatosabbnak kell lenni. Ha az özvegy még nem áll készen a közös életre, semmiképpen nem szabad erőltetni, a gyász folyamata akár több évig is eltarthat. Tapintat, szeretet és rengeteg erő – erre van szükség, ha olyan valakibe szeretünk bele, aki már korábban elvesztette a társát.

Boldog novemberi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

benzin

Így nyúlják le a pénzünket a szlovák töltőállomások

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.