Pihenő

Egész életen át függők, mégis szerethetők!

Sárával nagyon nehéz időpontot egyeztetnünk, sok év telt el a történtek óta, mégis fél, aggódik, nem szívesen nyilatkozik. Megjárta a poklok poklát, és ami ennél is szomorúbb, hogy évek óta nagyon jól ismerte a párját, mégis akkor döbbent rá a függőségére, amikor alig néhány hónapos csecsemőjükkel kénytelen volt otthon maradni, és nem folytathatta a hivatását.
Száz Ildikó

2021. november 10. 07:45

Vasárnap
Kép Unsplash

Először igent mond, aztán felhív, magyarázkodni kezd, hogy nem teheti. Egyeztetünk, kitalálunk neki egy másik keresztnevet, mégis nehezen áll kötélnek, mert hátha valamiből ráismernek. Végül mégis enged az unszolásnak, és egyetértünk abban, hogy a történetét érdemes közzétenni, mert sokan jajdulnak fel, érzik majd azt, hogy végre valaki ki merte mondani azt a kimondhatatlan fájdalmat, hogy milyen szeretni valakit, aki rabjává vált a függőségének, de a szeretet ereje átemelte őket a szakadékon.

A doboz teljesen üres volt!”

Néhány hónapja született meg a kisfiunk, veszélyeztetett terhes voltam, hónapokig feküdtem, hogy egyáltalán kihordjam a magzatot. A párommal öt évig jártunk együtt, befejeztem közben a tanulmányaimat, mindenben lelkesen támogatott. Soha, legrémesebb álmomban sem jutott volna eszembe, hogy ami ezek után következik, azt nem mesélhetem el sem a legközelebbi barátaimnak, de a szüleimnek sem, mert annyira szürreális! A diplomaosztó előtt estem teherbe, már a záró munkámon is úgy dolgoztam, hogy hamarosan eggyel többen leszünk, de teljes biztonságban éreztem magamat. A férjemnek biztos munkahelye volt egy önkormányzati cégnél, igaz, nem abban a városban, ahol éltünk, hanem több kilométerrel arrébb. Nem tudtam, hogy a közeli étteremben, ahová jár, játékterem is van. Volt a családjában alkoholfüggő, mint ahogy ez oly sok rokonságban megesik, de emiatt nem volt veszélyérzetem, mert a kedvesem bele se kóstolt az alkoholba. Józan, okos, megfontolt ember volt. Sőt, folyton hangsúlyozta, ő már annyit szenvedett mások függősége miatt, hogy ő sosem válna azzá” – kezdte Sára a történetét. A városi cégnél kisebb részleget vezető férj rendre haza adta keresetét. Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha Sára egy szép napon nem nyúl fel a konyhaszekrény felső részében rejtegetett dobozba, hogy boltba menjen, mert a párja nem ért haza időben. „Nem volt telefonunk, akkoriban még nem voltak mobiltelefonok sem, és mivel nem érkezett meg időben, úgy gondoltam, elindulok a boltba. Kellett a pótpelenka, a vacsorának való, amit egyébként rendre ő szerzett be, hozott haza érkezéskor, amiért nagyon hálás voltam neki. Ismétlem, mindig számíthattam rá. Tudom, némileg elkényeztetett ezzel, mert a bevásárlásokat is rendre ő intézte, hogy ne kelljen sehol szerencsétlenkednem a babakocsival” – magyarázza Sára. A dobozka, ahol a gyermekgondozási segélyből kapott pénz és a férje bevétele szokott lenni, azonban teljesen üres volt! A kicsi legénykének sebtében bekevert a maradék banánból, zabpehelyből némi eleséget, de ő éhesen tért nyugovóra. A később érkező párja már az egymáshoz bújó, békésen szuszogó családtagokat találta a kis lakásban.

Magyarázkodás, bocsánatkérés

A hétvége feszülten telt, mert a férj elmondta, váratlan kiadásai voltak, rendeznie kellett a számlákat, de ekkor megjelent a nővére. Azt mondta, beszélniük kell, mert van egy közös családi számlájuk, ahol az utóbbi időben gyanúsan megcsappant a pénz, és ehhez a számlához csak a két testvérnek volt hozzáférhetősége. Hosszas rimánkodás, könyörgés után vallotta be a fiatal édesapa, hogy a kis szekrényből és a testvéri számláról is levette a pénzt, mert szerencsejátékon próbált nagyobb összeget nyerni, amiből mindent rendezni kívánt. Talán titkon egy jobb életet remélt mindenkinek, ha nagyobb összeget nyert volna. „Aztán bevágta az ajtót, és elment. Nem értettünk semmit. Csak azt láttuk, rendkívül zilált, nem talál kellő szavakat a magyarázkodáshoz. Nehéz most erről beszélni, de az akkori lakóházunk zárt lépcsőfeljárójában találtam rá, amit alig használtak az emberek, mert mindenki lifttel közlekedett. Bele se merek gondolni, mi járhatott a fejében, amikor a lépcsőházi karfán kihajolva órákon át nézte az alatta tátongó mélységet. Azt mondta, nem tud szabadulni a játékfüggőségétől, mindenkit kifosztott, nem tudja, mi történik vele. Elmagyaráztam neki, hogy ezt kezelni lehet, hallottam, olvastam róla nem egy alkalommal. Végtelenül szeretem, és a nővére is meg fogja érteni a helyzetet!” – mondja Sára, miközben nagyokat kortyol a pohár vízből, remeg a keze. Már bánom, hogy megkértem, meséljen az esetükről, mert úgy érzem, ugyanolyan intenzitással él meg minden akkori pillanatot. Sírást, szűkölést, kilátástalanságot, eladósodottságot és a szégyent. Kölcsönökből, másoktól kapott pénzből, élelemből éltek, és nagyon sok erőfeszítésükbe került, mire törlesztették a rengeteg adósságot.

Nem volt mit ennünk!”

Sára keresi a szavakat, időnként sírásba fullad a beszélgetésünk. „Találtam egy boltot, ahol akkoriban elkezdték darabra árulni a papírpelenkát. Az elrejtegetett pénzecskémen, névnapokra, születésnapokra kapott összegeken gyümölcsöt, zöldséget, bébiételt vettem a gyereknek. Ruhát kaptunk más családoktól, játékot magam készítettem neki mindenféle dobozból, anyagdarabból. Valahányszor ellátogattunk a szülőkhöz, igyekeztem azt a látszatot kelteni, hogy remekül vagyunk. Miközben beleremegtem, amikor rendes, meleg ételt tettek elénk, és amikor némi háztájit csomagoltak, már nem szabódtam annyit, mint korábban. Én kértem, hogy adjanak, amennyit módjukban áll. A történtekről nem nagyon tudtunk beszélgetni a párommal. Egyedül kerestem a válaszokat arra, mi játszódhatott le benne. Az is eszembe jutott, hogy túl fiatalon találtunk egymásra, túl sok lett hirtelen a felelősség. Lehetséges, hogy így próbált mesés összeghez jutni, többet adni a családjának. Ruháinkat annak idején a turkálóban vettük, közös őszi kabátunk volt. Tudta, hogy ha szerény körülmények között élünk is, nagyon szeretem! Meg sem fordult a fejemben, hogy elhagyjam” – hangsúlyozta Sára.

Gyógykezelés, visszatalálás

Beszélgetőpartnerem végül elmondta, nem volt más kiút, mint hogy felajánlja a férjének, vegyen részt a gyógykezelésen. Első alkalommal egyedül kereste fel az ismerős pszichiátert, akiről köztudott volt, hogy játékszenvedély-függőkkel is foglalkozik. Végül kettesben látogattak el hozzá. A szakorvos figyelmeztette Sárát, hogy hosszú küzdelem vár rájuk. „Azt mondta a szakorvos, hogy teljesen mindegy, milyen függőségről van szó. Legyen az alkoholizmus vagy játékfüggőség, a háttérben álló személyiségzavarral, frusztrációval kell valamit kezdeni. Amíg a beteg nem tanulja meg kezelni a benne vibráló feszültséget, amíg nem válik ellenállóbbá a külső ingerekkel, elvárásokkal, kritikával szemben, addig a függőségbe menekül. Még azt is hozzátette, nagy szerencsém van, ha a férjem esetleg munkafüggővé válik. De számoljak azzal, hogy akkor majd ott keresi és kapja meg a sikerélményt, és teljesen beburkolózik, elzárkózik a dolgozásba. Azt érezhetem majd, hogy minden gondolata a dolgozásról, a problémamegoldásról szól, és másra már nincs, nem marad energiája” – néz maga elé Sára.

Nem úgy van, mint a mesékben

Sára kiállt a férje mellett, mindenben támogatta, de valóban az történt, amit a szakorvos megjósolt. Az egyik függőség váltotta a másikat, maradt a belső feszültség, a megfelelési kényszer. Sára családja ebből egy jó ideig nem érzett semmit. Az alapprobléma azonban nem változott. A beteg ember másokat is beteggé tesz, amiről ő maga nem tehet. Van, aki kilép az ilyen kapcsolatból, de akad, aki elhiszi, hogy a megértésével, szeretetével segíteni tud másokon.

Utolsó jelenet

Sára áll a nappaliban, valamit keresgél a polcon, férje az ablakpárkányt támasztja. Verőfényes reggel van, odakint csivitelnek a madarak, fény kúszik fel a vadszőlőn, rózsák illatoznak. A férj azt mondja: szürke és örömtelen nap ez is, mint a többi. Nincs semmi jó az életben, nem jó élni. Felfoghatatlan számára, hogy másoknak van energiájuk ahhoz, hogy minden napnak megkeressék az ajándékát. Nincs itt semmiféle ajándék.

Sára érezte, hogy nem lesz könnyű, és ma már ő sem tartja magát mindenhatónak, csak még nem tudja, mit tegyen. Féltem Sárát, mert ilyen helyzetben nagyon nehéz dönteni! Ha elmegy, lehet, hogy felszabadul. Ha marad, lehet, hogy végül belenyomorodik a helyzetbe, és maga is beteggé válik. A másik iránti szeretet és felelősségérzet sok társat nem enged elindulni. Talán mert tudják, hogy maga az elindulás is feldolgozhatatlan kudarcélménnyé válhat.

Száz Ildikó

a szerző az Új Szó munkatársa

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/44. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.