Éberhárd: Magyar gyökerek a fővároshoz közel

vasarnap

Éberhárd nevét ne is keressük a szlovák térképeken, a települést 1946 februárjában az akkori közigazgatási biztos kezdeményezésére Malinovszkij marsall tiszteletére Malinovóra nevezték át. Persze, ettől Éberhárd még Éberhárd marad, a Kisalföldön, Pozsonytól alig húsz kilométerre fekvő község mindmáig őrzi hagyományait, magyar gyökereit.

A Kis-Duna jobb partján elnyújtózó, napjainkban 4020 lakost számláló település ma leginkább egy hangyabolyra hasonlít. A gyors fejlődés nagyrészt a 2001 és 2011 között lezajló tömeges beköltözéseknek köszönhető, illetve hogy alig 20 kilométerre fekszik Pozsonytól. Aki némiképp nyugodt környezetben szeretne élni, mégis közel a fővároshoz, szívesen telepedik meg itt – mondja Valacsai Edit polgármester, aki 2006-tól előbb önkormányzati képviselőként, 2020 decemberétől pedig polgármester-helyettesi pozícióban tevékenykedett, s miután a korábbi polgármester lemondott, a négy induló jelölt közül őt választották a falu élére.

A pandémia idején kerültem erre a posztra, így miután a képviselő-testülettel összerázódtunk, próbáltunk több helyen is helytállni. Előbb útfelújításokat, kisebb karbantartásokat végeztünk el. Ezekre leginkább azért volt szükség, mert némelyik útszakasz már balesetveszélyes állapotban volt. Bővítettük a gyűjtőudvarunkat, ezzel némiképp hatékonyabbá tettük a működését, de még mindig van ott min javítani. A közvetlen környezetünk fejlesztése a kerékpáros, család- és gyermekbarát projektelemek megvalósításával történt. Amellett, hogy bicikliutakat építettünk, játszótereket hoztunk létre, a falu központjában pedig kültéri pingpongasztalokat helyeztünk el. Különös öröm számomra, hogy ez nagy kihasználtságnak örvend, hasonlóan az új, jégkorongozók számára létesített góllövő pályához. Próbáltuk szépíteni a környezetünket is, odafigyelni, hogy a zöldterületeink karban legyenek tartva. Az önkormányzatoknak jelenleg rengeteg szerteágazó és finanszírozási szempontból nehéz feladattal kell megbirkózniuk. A folyamatosan növekedő energiaárak, a bizonytalanság mellett így célszerűbbnek tartottuk, hogy kivitelezhető, hosszútávú befektetésekben gondolkozzunk. A faluban tapasztalható közlekedési helyzet orvoslása mindenképp elsődleges feladatunk, szeretnénk lassítókat, tükröket elhelyezni, folytatni a járdák kiépítését és a közutak javítását. A községháza felújítása szintén várat magára, de ez már egy nagyobb projekt – részletezi a polgármester.

Míg 1939-ben 922, csaknem kizárólag magyar nemzetiségű és római katolikus vallású lakosa volt, a legutóbbi népszámláláskor (2021) már csak 15% a magyarok aránya, a szlovák lakosságé ugyanakkor folyamatosan nő. Ez részben a második világháború utáni lakosságcsere és a 2001–2011 között megindult tömeges beköltözés miatt alakult így, amikor is építkezések kezdődtek a községben, és számos új lakótelep jött létre.

Sportos mindennapok

Éberhárdon a sport szerelmesei igazán nem szenvednek hiányt semmiben. Párját ritkító futballpályájuk van fedett tribünnel, megvilágítható edzőpályával, a jégkorongozók számára góllövő pálya. Aki pedig sportolni annyira nem is kívánkozik, azokat szépen berendezett könyvtár várja, számítógéppel, internettel. A polgármester szeretné összekapcsolni az embereket, mint mondja, az önkormányzat támogatja a kreatív, közösségi megmozdulásokat. A Vöröskereszt, a tűzoltó- és a vadászszervezet aktivitására semmikképp nem lehet panasz, de hasonlóan jól működik a nyugdíjasklub és a Csemadok helyi alapszervezete is, valamint a fiatal anyukák számára indított baba-mama klub, ahol a kisgyermekesek, nagyszülők a közös játék mellett megoszthatják egymással tapasztalataikat, élményeiket.

Nevezetességek

Éberhárdon ma egyre kevesebb a magyar, így annyira nem meglepő, hogy csak szlovák alapiskola és óvoda, valamint egy kertészeti szakközépiskola működik itt. Szent Györgynek szentelt római katolikus temploma 1869–1872 között épült Friedrich von Schmidt báró tervei alapján, aki a bécsi Szent István-székesegyház építésze is volt. A templom kertjében ma a grófi családot szolgáló személyzet sírjai, valamint a világháborúban elesettek nevét megörökítő emlékmű áll. A temetőben található Nepomuki Szent János-szoborcsoport 1739-ből származik. A lakosság többsége mindmáig római katolikus vallású.

Érdekes

Érdekességek a falu életéből

Az első írásos dokumentum 1209-ből származik. A település elsősorban arról volt nevezetes, hogy a Csallóközben egyedül itt állt vár, amelyet feltehetőleg a tatárjárás után a Bazini és Szentgyörgyi család emeltetett. A hagyomány szerint első birtokosai a templáriusok voltak, ugyanakkor a történelem viharos eseményei során a község igen gyakran cserélt birtokost. A 19. század elején Apponyi György gróf mellett Serényi gróf, Jeszenák gróf és Balassa báró voltak az urai. Bár Apponyi Albert gróf 1921-ben a földreform értelmében eladta birtokait az akkor megalakult Csehszlovák Köztársaságnak, a faluban mind a mai napig emlékeznek a nemesi családra. A település neogótikus stílusú római katolikus Szent György-temploma is eredetileg az Apponyiak sírkápolnája, ahol az Apponyi család több tagját, többek között Apponyi Albertet is végső nyugalomra helyezték. Külön érdekesség, hogy Theodor Roosevelt, az Egyesült Államok volt elnöke is járt Éberhárdon. Budapesti és éberhárdi utazásáról a Pesti Hírlap számolt be 1910. április 20-án. A tudósítás szerint az elnököt útja során virágokkal üdvözölték, és kivonultak a helyi és egyházi elöljárók is.

Galéria

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/29. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?