Pihenő

Diákmediátor-képzés a pozsonyi gimnáziumban

A FutuReg Polgári Társulás szeptember elején „Többet joggal, mint erővel!” címmel három helyszínen valósította meg az Iskolai mediátor oktatási projektjét. A projekt érdekessége, hogy a szlovák tannyelvű iskolákban már több éve zajlik, a magyar középiskolákban viszont akár premiernek is számíthat ez a hiánypótló kezdeményezés. Az interaktív képzésen a gyermekjogokról, a konfliktusoldásról, a mediáció eszközeiről, a családon belüli erőszakról és a verbális bántalmazás kivédésének módjairól is szó esett.
author
Vasárnap

2020. szeptember 17. 08:35

duna

A pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban, a jól ismert Duna utcai gimiben szeptember 7-től 9-ig tartó, előadásokkal és workshopokkal színesített program keretén belül ismerkedtek a pedagógusok és a diákok a három téma köré gyűjtött tudásanyaggal. A két előadó, PhDr. Bott Domonkos Lívia és Mgr. Mészáros Krisztina, akik évek óta foglalkoznak e kérdésekkel, gyermekjogi, illetve mediátori szempontból közelítették meg a problémakört, és gyakorlati elemekkel gazdagítva komplex rálátást igyekeztek adni erre a korántsem egyszerű témára.

Az első napon az iskola három évfolyamának tanulói „Többet joggal, mint erővel!” címen interaktív előadást hallgattak meg az emberi, a gyermek- és a kisebbségi jogokról. Az előadók gyakorlati helyzetek és esettanulmányok segítségével mutatták be a diákoknak, hogyan lehet kivédeni a verbális bántalmazást. Sor került a hallgatósággal történő érdekes együttgondolkodásra: a diákok megosztották eddig tapasztalataikat, aktívan és jókedvűen folyamatosan a beszélgetésekbe kapcsolódtak. A véleményük kinyilvánításának fontosságáról is nyilatkoztak, valamint arról, hogyan és milyen eszközökkel tudják ezt megvalósítani az asszertív kommunikáció segítségével. Tudatosították, hogy a konfliktusoldásra, az asszertivitásra és a párbeszédekre mindenütt szükség van. Az iskolai konfliktusok oldásának alapja lehet az évfolyamtársi mediáció és gyermekjogok ismerete.

duna

A második napon külön workshop keretén belül az iskola tanári kara ismerhette meg a mediáció és a konfliktusoldás aspektusait. A pedagógusok hallhattak arról, miért jött létre ez a projekt, megismerkedtek az évfolyamtársi mediáció múltjával és jövőjével. Ennek a napnak a fő témája a kommunikáció volt, ezért is kapta a foglalkozás a „Több megoldást, mint konfliktust!” címet. A tanárok górcső alá vették a gyermekjogvédelmi irányelveket esettanulmányokon keresztül, valamint néhány technikát is elsajátíthattak, hogy a konfliktusoldás gyakorlatában motivációt és eszközt szerezzenek.

A harmadik napon a „Többet szavakkal, mint erővel!” témát járta körül a projekt a harmadik évfolyam két osztályának diákjaival, akik közül kiválasztásra került az évfolyamtársi mediátor, aki az osztályközösséggel együtt gyakorlatot szerzett mediációs folyamat vezetésére. A foglalkozás érdekessége az volt, hogy a múltban a két osztály közt is akadt rá példa, hogy kialakult nézeteltérés, kisebb konfliktus. A nap során maguk a diákok javasolták, hogy lehetett volna az akkor kialakult helyzetet máshogy oldani. Épp ez a célja a projektnek: az erőszak eliminálása az iskolákban, az effektívebb konfliktusoldás, a tudatosabb, asszertívebb kommunikáció osztálytársak, pedagógusok közt.

Tartalmas, érdekes, gondolatébresztő három napot töltöttünk együtt a két előadónak köszönhetően közvetlenül az iskolakezdés után, köszönjük szépen! Az iskola tanári kara és diákmediátorai ráadásul ígéretet kaptak arra, hogy a tanév folyamán bizalommal fordulhatnak Krisztinához és Líviához, szükség esetén támogató eligazítást nyújtanak. Biztosak vagyunk abban, hogy nem utoljára esett szó ezekről a kérdésekről a Duna utcán: több osztályfőnök jelezte, hogy igény lenne hasonló foglalkozásra az osztályaikban, és a pedagógusok is szeretnének elmélyülni a témában. Szóval folyt. köv.!


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.