Pihenő

Cél a helyi turizmus fellendítése

Hiába keresztelték át kényszerrel a hatóságok 1948-ban Tallóst Tomášikovóra, Tallós csak Tallós marad, a Mátyusföld egyik örök éke. Kastélykertben piacozni jó címmel, Veres kolléga jóvoltából már jártunk a településen, pontosabban a helyi Esterházy-kastély négyzet alakú épületének belső udvarán, így ezúttal a község egészét néztük meg magunknak.
author
Horváth Bianka

2022. július 7. 07:35

Vasárnap
Kép Somogyi Tibor

A Nagyszombati kerülethez és a Galántai járáshoz tartozó faluban bőven akad látnivaló. Tallós gazdag történelmi múlttal és több szakrális emlékkel rendelkezik, de így volt már az Árpádok korában is, és így volt 1763-ban is, amikor Mária Terézia ide látogatott, hogy tölgyfát ültettessen a helyi parkban, annak apropóján, hogy gróf Esterházy Ferenc főkancellár kastélyában felavatta a Magyar Királyság első állami árvaházát. Mintha utazást tennénk a múltba, miközben a kastély udvarán sétálunk, persze csak képletesen, hiszen a község a dinamikusan fejlődő települések közé tartozik a térségben. Horváth Zoltán polgármester az önkormányzattal karöltve azon dolgozik, hogy a falu élhető, szerethető legyen valamennyi tallósi számára.

Mindezt bizonyítandó, a fejlődés nem csak a fejlesztések számában mérhető, az idén a tallósi Levandéria levendulaföldet például Szlovákia tíz legszebb fotózási helyszínéül választották, és ha mindez nem lenne elég, a Felvidéki Vágtát – a Nemzeti Vágta szlovákiai előfutamát – is tallósi nyerte Marokkó nevű lován. Egységben az erő, gondolhatnánk. És helyesen tesszük, hisz példaértékű az összetartás a faluban. A koronavírus-járvány rendkívüli módon összekovácsolta a közösséget.

Vasárnap

Sikeres pályázatok

Az állami támogatások hiánya sem szegi a tallósiak kedvét. Folyamatosan dolgoznak. Az utóbbi években több sikeres beruházásuk volt, de kisebb támogatásokat is sikerült szerezniük a környezetvédelmi minisztériumtól. E pályázatoknak köszönhetően felújították a helyi futballstadiont, új külsőt kapott a falu központja, buszmegálló és játszótér készült, renoválták a helyi óvodát és iskolát, valamint Tallós és a szomszédos Eperjes között egy közkedvelt kerékpárutat építettek ki. Emellett leaszfaltozták a vízimalomhoz vezető utat, egy Interreg projekt keretében pedig hamarosan megújul a malom is, és épül egy látogatói központ. Hamarosan indul a gyűjtőudvar építése, a papír-, a műanyag, a zöld- és az építkezési hulladék gyűjtése fog működni itt állandó jelleggel.

Vasárnap

Befektetés az idegenforgalomba

Ami azonban igazán kirívó (persze pusztán a lehető legjobb értelemben), a helyi idegenforgalom fellendítésére tett igyekezet, mely során a község igyekszik megszólítani és felkarolni a helyi vállalkozókat.

Főleg idegenforgalmi téren próbálunk fejlődni. Hamarosan megújul a helyi malom és egy turisztikai információs központ kerül kihelyezésre. A kastély fejlesztésén is folyamatosan dolgozunk, egy esketőtermet már sikerült létrehoznunk, jelenleg a vadászok szobája készül, Ferdics Béla készít egy mozaikokból álló gyönyörű alkotást, hogy ezzel is növeljük a kastély kulturális értékét, mely 2020-tól a község tulajdonában van, folyamatosan pályázunk, de az épületre 30 ezer eurókat tudunk csak nyerni, a teljes felújítás, renoválás összköltsége azonban körülbelül 20 millió euró lenne. Ezt figyelembe véve mind ki tudjuk számolni, hosszú évtizedekig tartana a kastély rendebhozatala. Most tárgyalunk azonban az épület jövőjéről, olyan szerződést ajánlottak fel számunkra, amelyet bűn lenne elutasítani. Igyekszünk szabadidős programokat is biztosítani a lakosok és az idelátogatók számára, hisz a Covid idején rájöttünk, hogy a szolgáltatások színvonala a térségben alacsony, vagy az emberek nem is tudnak egy-egy programról. Ezen szeretnénk most javítani, hiánypótló szervezetként alakult meg a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetsége, ezzel a régió olyan kulturális örökségekre építhet, mint az Esterházy-kastélyok vagy a Kis-Duna menti vízimalmok. Az idegenforgalmon keresztül lehet csak igazán fejleszteni az itteni régiót, munkahelyeket biztosítani az emberek számára, és szebbé, élhetőbbé tenni a környezetünket. Igenis fontos az emberközpontú gondolkodás, és ez az, amit a jelenlegi kormány nem ért vagy nem akar megérteni” – mondja Horváth Zoltán.

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+14

Tallósnak 1921-ben csaknem kizárólag magyar nemzetiségű és római katolikus vallású lakosa volt, a lakosságcsere során azonban magyarországi szlovákokat telepítettek a faluba, ezzel párhuzamosan gyarapodott a szlovák nemzetiségűek aránya. A lakosság túlnyomó többsége ma magyar nemzetiségű, 72%, de viszonylag magas a romák aránya is.

Kulturális élet

Amellett, hogy rendszeresen szerveznek olyan közösségépítő rendezvényeket, mint a 12 órás tallósi kastélyparkfutás, aminek lényege, hogy reggeltől késő estig bárki lefuthatja a parkon keresztülhaladó szakaszt, a helyi szervezetek is aktívak, bekapcsolódnak a falu életébe. A foci látogatottsága rendkívüli, de a Csemadok alapszervezete, a tűzoltószervezet, a vadászok és a nyugdíjasklub tagjai is rendszeresen szerveznek különböző programokat. Önkéntesek segítségével az önkormányzat több takarítást kezdeményezett már a kastély körül, emellett hagyománnyá lett a virágültetés, nemrégiben pedig újraindították a járvány miatt elmaradt termelői piacot is.

A járvány után újra működhetnek a piacok, ezért úgy döntöttünk, mi is megszervezzük. Az emberek szempontjából is fontosnak tartom, hogy ez folytatódjon, hogy az érdeklődőknek amellett, hogy lehetőséget kínálunk a vásárlásra, kikapcsolódást is nyújtsunk. Ha van közös cél és összetartás, akkor nem kis eredményeket lehet elérni egy község életében” – mondja a polgármester.

A község a Kisalföldön, a Mátyusföld déli határán, a Vízközben fekszik, Galánta városától alig 15 kilométernyire. Korábban pákászok és vadászok lakhelye volt, legrégebbi birtokosai a Thurzók, majd az Esterházyak birtokolták. Érsekújvár eleste után két évtizedig török kézre került. 1760-ban Esterházy Ferenc kastélyt építtetett itt, amelyben a háborúkban elesett nemesek árva fiait neveltette. Az intézet elköltözése után a kastély fegyintézet lett, majd azt követően főúri kastélyként szolgált. A község iskolájának első említése 1732-ből származik. Szentháromságnak szentelt katolikus temploma 1702–10 között épült. Vizein egészen a 20. század közepéig több vízimalom üzemelt, mára csak egy maradt fenn. A Maticza-malom ma azon kevés alsómeghajtású vízimalmok egyike, melyek aránylag jó állapotban megmaradtak Szlovákiában, jelenleg a népi molnárság emlékeit őrzik itt. Búcsújáróhely is található a faluban, a Lourdes-i Szűz Mária barlang, amelyet a Prenoszil család emeltetett hálából lányuk csodálatos gyógyulásáért.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/27. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

fűtés k

A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek – néhány iskola már megkezdte a spórolást a fűtéssel

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

fagy k

Hideg lesz az éjszaka – talajmenti fagy miatt adtak ki figyelmeztetést!

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.