Biztonságos online gyerekkort!

Biztonságos online gyerekkort!

Az internetet felnőtteknek találták ki, de a gyermekek veszélyesebben használják.” Anthony Lake, az UNICEF elnöke

Ma szinte mindenki a képernyő elé van kényszerítve, így még fontosabb, hogy próbáljuk meg a lehető legbiztonságosabban használni. Főleg a gyerekek.

Az iskolák egy éve online oktatási intézményekké váltak, a szülők gyermekeik tanárai lettek, a tanárok pedig információ- és kommunikációtechnológiai dolgokban kellett, hogy jártasságot szerezzenek. Felgyorsult, megváltozott minden. Az internetre naponta több mint 175 ezer gyerek kapcsolódik fel életében először – ez azt jelenti, hogy félpercenként egy. Annak, hogy valaki digitális bennszülött – azokat a fiatalokat jelöli ez a kifejezés, akik már beleszülettek a mindennapjainkat meghatározó digitális világba –, megvannak a szépségei, de a hátrányai is. Ahogy egyre jobban elmosódnak a határok az online és az offline világ között, még fontosabb feladattá válik, hogy odafigyeljünk, mi történik a gyerekekkel, és segítsük őket, ahogy tudjuk. Egyre többször hallani az online zaklatásról, ám ez elkerülhető. Ha a gyerekek számára példaképnek számító felnőttek és a számukra fontos programok nem reagálnak elég gyorsan és érthetően az égető problémáikra, a helyzet kiéleződhet. Akár internetes zaklatássá, sőt társadalmi problémává is fajulhat.

Mit tehet a gyerek?

Hogyan tudjuk az internetet biztonságosabb hellyé tenni mindannyiunk számára? Informálódni és figyelni kell. Ellenőrizd gyakran a biztonsági beállításokat, a jelszavad legyen bonyolultabb, soha ne mondd el senkinek, még a legjobb barátaidnak sem. Csakis a szüleid tudhatják. Ki láthatja a posztjaidat? Mindenki, vagy csak a barátaid? Ne terjessz pletykákat, és ne ossz meg fájdalmas vagy kínos történeteket és képeket. Ami első ránézésre csak ártatlan viccnek tűnik, az egy másik embernek nagyon is durva lehet. Fontos hangsúlyozni, hogy bárkivel megeshet az ilyen eset, bárkiből válhat áldozat, ezért fontos összefogni, és nemet mondani az online erőszakra.

Mit tehet a szülő?

Figyeljünk oda gyerekeink viselkedésére, valamint arra, mi mindent csinál online. Szűrjünk kellőképpen applikációkkal és megfelelő programokkal. Figyeljünk a készülék beállításaira. Segítsünk, ha kell, és időben legyünk jelen. Beszélgessünk többet az online világ káros hatásairól. Legyünk felkészülve arra a helyzetre is, ha online zaklatás történik. Ne posztoljunk többet a kelleténél. Ne hagyjuk egyedül, hosszú ideig internetezni a gyereket. Határozzuk meg, ki, mikor, mennyit internetezhet.

Mit tehetnek a szervezetek?

Az Európai Unió Biztonságos Internet programja szerint minden harmadik gyermek már találkozott online zaklatással. Magyarországon és Szlovákiában a statisztikák néhol még magasabbak, mivel korábban a téma nem volt kiemelten fontos, alig foglalkoztak vele. Ezt bizonyítja az a tény, hogy évente több száz új online bűncselekményt regisztrálnak. Egy ilyen problémát a határon átnyúló együttműködéssel hatékonyabban lehet megoldani, mivel oktatási intézményeink, tudástárunk, információ- és kommunikációtechnológiai készségeink nagyon hasonlóak.

Ha segítség kell!

A társadalom felelőssége kezelni ezt a problémát, ezért projektünk célja a szlovák–magyar nyugati határtérség oktatási intézményeinek szakmai támogatása biztonságos online oktatási eszközökkel, és a kiskorúak internetes zaklatásának megelőzése. Az együttműködő szervezeteknek, a magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a szlovákiai FutuReg Polgári Társulás intenzív, határon átnyúló szakmai tevékenysége a #KIDSAFEDU, mely felmérést, tanulmányt, kutatást, információ- és kommunikációtechnológiában használt eszközöket, biztonságos tananyagot és gyermekjogi tapasztalatcserét tartalmaz. Nemcsak gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól.

Szlovákiában, mint azt már többször, itt is leírtuk, a Zodpovedne – Biztonságosan (zodpovedne.sk) szolgál sok hasznos információval még, valamint az IPcko projekt (ipcko.sk), mely online tanácsadással foglalkozik, szlovák nyelven. Szlovákiai magyar közegben a gyermekek érdekvédelmével és jogaival, biztonságos internetezésével a Minority Kids online tanácsadója is segíthet. Az online zaklatás is zaklatás. Beszéljünk róla minél többet, minél többen!

Bott Domonkos Lívia
A szerző a MinorityKids.sk projekt munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?