Az étkezés és a fogyasztói társadalom

Vasárnap

Ha feltesszük a kérdést, hogy miért nő az étkezési zavarok mértéke, és mikor vesztettük el a mértékletességet, a választ szociológiai és pszichológiai szempontból is megkapjuk. Régen az emberek akkor ettek, amikor éhesek voltak. A mai kor embere viszont egy háztömbnyi sétája során találkozik legalább két látványpékséggel, pizzériával és gyrosossal, olyan kirakatokkal és illatokkal, melyeknek sokszor nem tud ellenállni. Ez a megszaladás jelensége a táplálkozásban.

A reklámok, a média, a fogyasztói társadalom a rendkívül sovány, zsírtartalékokkal egyáltalán nem rendelkező alkatot idealizálja, ám ugyanakkor szüntelenül fogyasztásra is buzdít bennünket. Könnyen belátható, hogy mindezen elvárásoknak egyidejűleg képtelenség megfelelni” – találjuk Csányi Vilmos Fékevesztett evolúció kötetében Újfalussy Dorottya tanulmányában.

Hogyan tudjuk megérteni az étkezési zavarokat?

Mindenki fejében létezik egy kép saját magáról, melyet a maga tudattalan tartományában alkotott, ezt nevezzük testképnek. A nyelvi ragozás megtévesztő, mert természetesen nem olyan „alkotásról” van szó, amit szándékosan teremt valaki. Inkább úgy képzelhetjük el, mint egy olyan belső képet, mely valójában egy reprezentáció önnön testünkről, melynek bár valóban vannak képi elemei, de testérzéseken keresztül megőrzött emlékei is. Ennek a képnek a létezését ki is próbálhatjuk: ha egy papírlapra lerajzoljuk saját testünket (de nem pálcikaemberként, hanem tényleges alakkal), valójában ezt a belső tudást jelenítjük meg.

Az étkezési zavarok többségében ez a fejben létező kép jelentősen eltér a valóságostól, általában nem is kis mértékben. Annak ellenére, hogy az étkezési zavarok esetében a táplálkozással, kalóriákkal és testsúllyal foglalkozunk legtöbbször, tudnunk kell, hogy pszichológiailag nem ezzel van a probléma. A táplálék csak megjelenít valamilyen pszichés tartalmat, melynek elutasítása vagy túlzó bevitele egyfajta belső lelki állapot következménye. Pszichoterápiás folyamatokban látjuk, hogy az ételnek érzelmi funkciója lesz, nem pedig táplálkozási.

Aki állandóan fogyókúrázik vagy épp ellenkezőleg, folyamatosan hízik, az valójában nem a kalóriákkal folytat harcot, hanem a saját önértékelésével, az önbizalmával, a női vagy férfi (mert ők is szenvedhetnek étkezési zavarban) identitásával.

A sikeres test mögött

Ha az étkezési zavart mint társadalmi metaforát vizsgáljuk, akkor társadalmi és lélektani szempontból krízishelyzetet látunk. A sikeres énről alkotott képhez „sikeres testre” van szükség, melyet fegyelmezni, formálni kell, ezt szolgálják ki a test és szépségipari szolgáltatók. A 21. században már naponta kapunk híradást arról, melyik sztár milyen fogyókúrát követ, ki szenved anorexiában, ki az, aki tagadja, és hányan „coming outolnak”, vagyis tesznek nyilvános beismerést betegségükről. Arról már kevesebb szó esik, hogy a fiatal nők hány százaléka szenved valamilyen étkezési zavarban, ahol nemcsak a diagnosztizált betegséget kell értenünk, hanem az úgynevezett szubklinikai állapotokat is, ami a megelőző epizód, de már kialakult tünetekkel.

További problémát okoz az is, hogy a beteg mindig igyekszik takarni, „maszkírozni” az állapotát, azaz be nem vallaná senkinek sem. Az interneten olykor megosztják egymással a gondjaikat, de vele együtt azokat a tapasztalataikat is, melyek pl. a kórházi személyzet megvezetéséről szólnak, a reggeli súlymérés előtt megivott két liter vízről, vagy a zsebekbe rejtett nehezékekről, eltitkolt hányásról. Sok családban épp így „nem veszik észre”, hogy valamelyikük rendszeresen kimegy a mosdóba rögtön evés után, és csak percek múlva tér vissza. Összehangolt tudattalan érzelmi rendszerükben a félelmetes bulimia (hánytatással járó falási rohamok) így láthatatlanná válik, amit az is megkönnyít, hogy a betegek egy idő után megtanulnak hangtalanul hányni. Ha egy fiatal lány azt gondolja – mert Instagramján csak vékony topmodelleket követ –, hogy neki is ilyenné kell válnia, mert különben sikertelen lesz, akkor szorongásai könnyen ráterelhetik arra az útra, ahol önsanyargató módon kezd magához viszonyulni. A veszélyeztetett életkorban lévő kamaszok, tinédzserek és huszonévesek ebben a trendben élnek, napi több órát tölthetnek a platformokon, ami alatt észrevétlenül a saját megjelenésükkel kapcsolatos érzelmeik leértékelődhetnek. Miközben mások fantasztikus fotóit nézegetik – különösen akkor, ha filterezett és szerkesztett képet látnak –, irreális standardokat internalizálhatnak, mert a folyamatos összehasonlítás más emberek testével negatív hatást fejt ki a saját testképpel kapcsolatban. Nem meglepő tehát, hogy a kutatók arra figyelmeztetnek, a közösségi hálózati oldalak használata jelentősen növeli azt a veszélyt, hogy a serdülő lányok szinte rögeszmésen figyelni kezdik saját testüket. Rachel Cohen pszichológus szerint az Instagram problémája például épp az, hogy: a hírességek kultúrája szinte exponenciálisan válik egyre rosszabbá – mert már nemcsak a Kardashian nővérek vagy az elit hírességek vannak fent rajta, hanem rengeteg átlagos ember”. Ez azt is jelenti, hogy a fiatal korosztály egyre nagyobb számban találkozik tudattalan összemérésre felhívó stimulációval, melyeknek nehéz ellentartani.

Ma egyre nagyobb gondnak tűnik, hogy a közösségi média felületein látható csillámporos képekhez képest milyennek érzékelik majd saját testüket a felhasználók.

Az étkezési zavarok pszichoterápiás és sokszor gyógyszeres kezelést igényelnek, ami akár évekbe is telhet, mert az önértékelés, önbizalom és önbecsülés eltolódott potméterét kell visszahúzni oda, ahol valaki a saját elégedettségének forrásaként már nem az evést éli meg. Bár hosszúnak tűnhet ez az út, mégis érdemes belefogni, mert így lehet megszabadulni az állandó libikókától.

Érdekes

#hasznostippek

A tudatos táplálkozás 4 alaplépése

  • Szakítsunk időt! A rendszeres tápanyagpótlás fontos a testünk számára, kerüljük hát a főétkezések kihagyását. Sokan különféle kifogások miatt (fogyókúra és/vagy időhiány) sokszor elhagyják a reggelit, vacsorát. Ezzel viszont szervezetük optimális működését nehezítik meg!

  • Igyunk elegendő folyadékot! A megfelelő napi folyadékmennyiség bevitele létfontosságú. Bár sok helyen lehet azt olvasni, hogy egy felnőtt napi vízfogyasztása 3-4 liter, ennél pontosabban is meg lehet állapítani azt a mennyiséget, amire szervezetünknek szüksége van. 10 testsúly kilogrammonként 4 dl folyadékkal biztosan számolhatunk!

  • Főzés és vásárlás előtt legyünk körültekintőek! Lehetőség szerint tervezzük meg előre, mit fogunk főzni, készítsünk listát. Felmérések szerint a vásárlások 40%-a hirtelen felindulásból történik. Ugyanígy segít, ha teli hassal vásárolunk, mivel a jóllakottság erősen befolyásolhatja, hogy mennyit és mennyiféle terméket veszünk. Bizonyos ételekből otthon készítsünk dupla adagot, amit másnap felhasználhatunk, vagy akár le is fagyaszthatunk későbbre, így energiát és időt is nyerünk.

  • Képernyő nélkül! A képernyőhasználat súlyosan befolyásolhatja, miképp viselkedünk, étkezünk. A következő étkezés alkalmával próbáljunk elfogyasztani egy teljes menüsort úgy, hogy közben nem nézünk a telefonunkra!

Tari Annamária pszichoanalitikus

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/5. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?