Pihenő

Az értő szülő figyel, nem kényszerít!

A szülő lelke mélyén szunnyadó, soha meg nem valósított ambícióit gyakran a gyerek teljesíti. Teszi ezt örömmel, főképpen akkor, ha olyan családban cseperedik fel, ahol túl magasak az elvárások, ahol mindig valakit példaként emlegetnek, és a szeretetet a teljesítményekhez, díjakhoz és a jobbnál jobb eredményekhez kötik. Anna családja nem ilyen volt, vagyis nem ennyire szélsőséges, mégis elkövettek pár hibát.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 14. 12:01

vasarnap
- Shutterstock-felvétel

Egészséges versengés?

A versenyképes iskola szakköri tevékenysége igencsak gazdag, ami persze nem azt jelenti, hogy a gyereknek látogatni is kellene valamennyit. Eleinte a kezdő szülő és a rendkívül aktív csemete egyaránt alaposan elvetheti a sulykot. Annáék is így jártak, amikor odahaza a család nem tudott dönteni, és érezték, ha nem módosítanak, redukálnak év közben a kiválasztott foglalkozásokon, belerokkan az egész család. Míg Anna gyermekgondozási szabadságon volt, könnyebben menedzselte a helyzetet. A nyolc-, majd pedig kilencéves Ferkót a napközi otthonból kedden és csütörtökön focira vitte, szerdán zeneiskolába, pénteken a kisfiú a hagyományőrző csoport próbáira járt az iskolában, hétvégén cserkésztalálkozókon volt. Eleinte élvezte a változatos programokat, mert a család ereje megoszlott a frissen érkezett baba és közte. Megfelelt neki, hogy hétvége után a hétfők aránylag szabadok voltak, a leckét megírta a napköziben, és jutott ideje lefutni a térre, játszani a barátokkal.

Anna viszont később visszament dolgozni, a munkahelyéről pedig el-ellibbent, amikor Ferkót át kellett szállítani a város túloldalán lévő sportpályára, vagy a zeneiskolába. Ez már sokkal több erőt vett ki belőle, a rokonságra nem számíthatott. Az edzéseket látogató szülők között keresett szövetségeseket, és felváltva hordták a gyerekeket, hol az egyik, hol a másik anyuka volt a taxis. Váltottak más téren is, egyszer-kétszer elsétáltak együtt a zeneiskoláig az alapiskolából, és a gyerek megígérte, hogy egyenesen bemegy az órára, majd a barátaival együtt hazasétál. Hétvégére rendszerint úgy kimerültek mindannyian, hogy bele se mertek gondolni a következő hét kihívásaiba. Anna zongoratanárnő barátnője ekkor mesélte, hogy néhány tanítványa holtfáradtan esik be az órára. Akad gyerek, aki megkéri, hadd ehesse meg a tízóraiját, szusszanjon egyet, mert szünetekben nem volt ideje, és a tanítási órák után nem érte el az ebédet.

vasárnap

Mindent vagy semmit?

Idővel elkezdték fedni egymást a hétvégi cserkészfoglalkozások a meccsek időpontjával, és még nagyobb lett a káosz, amikor a járványhelyzet enyhülésével egyre több lett a hagyományőrző csoport fellépési lehetősége. Anna csak fogta a fejét, Ferkó pedig egyre kedvetlenebb lett, már akkor se ment le a térre, ha tehette. Arról nem is szólva, hogy rendre elmaradoztak a régi közös családi programok, kirándulások, mindig menni, utazni kellett valahová. Ebből egy idő után a szülőknek, a családi barátoknak is elegük lett.

Amikor a gyerek otthon beterjeszti az elképzeléseit, a szülők feladata lenne figyelmeztetni őt arra, hogy a szabadidős, szakköri tevékenység nem csak azzal jár, hogy elmegy a foglalkozásokra, edzésekre. Az apja vágya volt, hogy focizzon, én meg arra vágytam, hogy ne álljon a sarokban a gyerekkori zongorám, és a fiam is megtanuljon játszani rajta. Leültünk, újraértékeltük a az egészet, és Ferkó végül kilépett a fociklubból, amiből otthon nem kis veszekedés lett” – fejtette ki Anna.

Közbeléptek némileg a nagyszülők is, alaposan megkavarva a már amúgy sem könnyű helyzetet. A nyári szünidőben egy képzőművész ismerősük táborába vitték el Ferkót, aki belekóstolt a kerámiakészítés és a festés izgalmaiba.

Mindenképpen abba akarta ezek után hagyni a zongorázást, és egy magán rajziskolába hozott jelentkezési lapot a nagyszülők biztatására” – mondta Anna. A családban azonban végül nyugtázták, ha a későbbi pályaválasztása miatt Ferkó úgy dönt, teljesen más úton halad tovább, ám legyen.

Annánk története intő példa lehet azoknak a kezdő szülőknek, akik mindent alárendelnek a megannyi szakköri foglalatosságnak.
 

Száz Ildikó,

a szerző az Új Szó munkatársa

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/36. számában jelent meg a Lélek mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

df

Ezek a háztartások fizetnek majd a legtöbbet 2023-ban az energiáért!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

Miből készül valójában a csokoládémikulás? Erre figyeljen vásárláskor!

d

Hogyan választhat finom és minőséges mandarint?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.