Anyák napi körkérdés. 1. rész

Vasárnap

Május első VASÁRNAPja anyák napja. Egy dolog pedig minden emberben közös: van anyja. Az anyaság igazi misztikus kapcsolat, s most mi, a lap szerkesztői válaszolunk a kérdésre: Számodra mit jelent az a szó, hogy anya, anyaság?

Veres István: Hogy az anyaság mit jelent, azt egy férfi csak találgathatja. Tudhat róla sokat (lehet szülész-nőgyógyász vagy éppen apuka), de nem élheti meg. Ez az az eset, amikor megvan minden információnk egy jelenségről, de magunk nem éltük át. Tudhatunk mindent Párizs, Tokió vagy Nápoly műemlékeiről, nevezetességeiről, a lakóiról, de ha egyszer odamegyünk, biztosan megváltozik, amit addig gondoltunk róla, talán minden korábbi elképzelésünket átírja. Így vannak a férfiak az anyasággal. Tán tudják, mi az, de érezni biztosan nem érzik. Persze, néhány férfinak kivételes szerencséje adódhat, és megélheti az anyaságot (mint Arnold Schwarzenegger a Junior című 1994-es filmben). Ilyen is van, még ha nincs is. Az anyaság a teremtés képességét is magában foglalja, ilyen szempontból isteni szerep. Persze, teremteni a férfi is tud. Az anyaság viszont túlmutat a teremtésen, a valaminek a létrehozásán, hiszen nem merül ki abban. A gyereket nem csak világra hozni kell. Az is komoly teljesítmény, viszont a lényeg csak ezután kezdődik. Ez a lényeg pedig a szeretet, amit a gyerek további élete során az anyjától kap. Szintén egy isteni reflex, amely ugyan férfiak számára is tanulható, mégis arra enged következtetni, hogy a Teremtő ebben a tekintetben közelebbi rokonságban van a nőkkel.

Szászi Fanni: Ahogy idősebb lettem, egyre inkább másképp ízlelgetem ezeket a szavakat. Eddig az anya kifejezetten csak a saját anyukámra vonatkozott, akihez egyre szorosabb szálak fűznek, egyre több hasonlóságot veszek észre kettőnk közt, és egyre inkább barátnőm, cinkostársam is, mintsem „csak az anyám”. De sokszor gondolok arra is, hogy milyen érdekes lesz, ha én válok anyává, és valakinek én jelentem majd a biztonságot, a táplálékot, a törődést. Mágikus dolog ez az egész, megmagyarázhatatlan kötelék.

Horváth Bianka: Úgy hiszem, nincs két olyan egyforma ember, kinek az anyaságról, a saját édesanyjáról alkotott fogalma tökéletesen fedné egymást. Egy anya mindenkinek mást jelent. Törődés? Igen! Feltétlen szeretet? Persze! Állandó ingadozás a nem tudok élni nélküle, és a már megint mire gondolt között? Olykor. Ezekben a szavakban azonban pont a lényeg nincs benne, az apróságok, a hosszú telefonbeszélgetések, a közös pillanatok, az emlékek, az ölelések.

 

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/17. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?