Pihenő

„Annak a nyavalyás Júdásnak a pofáját vörösre festettem”

Sok vicces szituáció és félreértés keletkezhet abból, ha valaki hibásan használ egy idegen nyelvet – ezzel nekünk, Szlovákiában élő magyaroknak bőven lehetnek tapasztalataink.
author
Vrabec Mária

2021. december 31. 10:44

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

De mielőtt felháborodnánk azon, hogy a szlovákok mosolyognak, amikor valamit rosszul mondunk, gondoljunk arra, mi is jól szórakozunk, amikor a magyar nyelvet törik kerékbe más nemzetiségűek. Nincs is ezzel semmi baj, amíg a humor jó szándékú és ízléses.

Ezt a műfajt már eleink is művelték, a világhálón bukkant fel az a pilisborosjenői nyelvemléknek nevezett költségjegyzék, amelyet a legenda szerint egy sváb festő nyújtott be a plébániának, miután 1930-ban kifestette a község Szent Vid és a 14 segítő szent templomát. A jegyzéket egy helyi asztalosmester találta egy régi bútor fiókjában, de azt máig sem lehet tudni, valóban a sváb templomfestő írta, vagy korabeli csínytevők ki akarván gúnyolni a svábokat, akik abban az időben a település lakosságának 90%-át alkották.

A sváb mester számlája

Nyelvészek szerint inkább pamfletről, mint valós számláról lehet szó, de annyi bizonyos, hogy a dokumentum a múlt század harmincas éveiből származik. A többségi nemzet már akkor is viccesnek találta, ha valaki hibásan használta a nyelvét, és előszeretettel űzött ebből tréfát. A fiktív számla kiállítói tanult diákok lehettek, mert ügyeltek arra, hogy a hibák többsége olyan legyen, amit anyanyelvi beszélő nem követ el. A különös számlával a nyest.hu (Nyelv és Tudomány) is foglalkozott, és a nyelvészek szerint ez a gyakori hiba „az azonos képzésű, de zöngésségükben különböző hangokat jelölő betűk felcserélése: p – b, f – v, t – d, sz – z, ty – gy, s – zs, k – g”. Az állítólagos mesterember által elkövetett hibákra az a magyarázat, hogy a német bizonyos nyelvjárásaiban nincs a mássalhangzók között zöngésségi szembenállás. Az ilyen anyanyelvű beszélő, ha nem tanul meg idejében olyan nyelven, amelyben van zöngésségi különbség, nem fogja tudni megkülönböztetni ezeket – vagy legfeljebb nagyon sok gyakorlás árán nagyon nehezen. Feltételezhető, hogy a sváb mester ilyen nyelvjárást beszélt, és magyarul csak későn tanult meg. A pilisborosjenői költségjegyék születésének idején még jelentős létszámú német kisebbség élt Magyarországon, ezért közismert lehetett, hogyan beszélnek magyarul, milyen kiejtési nehézségeik vannak. A szóban forgó költségjegyzékben azonban a betűk felcserélése nem következetes. A nyest.hu szerint a mester a zöngés és a zöngétlen hangok jelölésére szolgáló betűket is használja, gyakran felcseréli őket, de nem mindig: vannak helyes szóalakok is. Pilisborosjenő nevét például hibátlanul leírja, de rögtön ezután a trágyahordáskor helyett drátyahordáskor szerepel. A mester tehát tisztában van azzal, hogy ezek a betűk különböző hangokat jelölnek, csak nem tudja pontosan, mikor melyiket kell használni. Mindebből nem feltétlenül következik, hogy a dokumentum hamisítvány. Lehet, hogy tényleg volt egy sváb festőmester, aki meg tudta ugyan különböztetni a ty, gy és ny hangokat a t, d és n hangoktól, de használni nem tudta pontosan és következetesen. Mert a nem anyanyelvi beszélők sem egyformák, egyéni és sajátságos hibákat követnek el.

Humorforrás a hibás beszéd

Sándor Anna nyelvész szerint ezek azért lehetnek a humor forrásai, mert kétértelműségre, félreértésekre adhatnak okot. És hogy a többségi nemzet miért szórakozik mindig azon, hogy a kisebbség hogyan kínlódik a nyelvével? „Ebben van egy kis lenézés, a saját nemzetünk nagyratartása, a másik lebecsülése, de ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor ízlésesen, másokat nem sértőn is lehet művelni a humornak ezt a válfaját” – mondja a tanárnő. Hogy a kisebbségek esetében miért pont a nyelvhasználatot figurázzák ki a leggyakrabban, arra az a magyarázat, hogy tájainkon ez jellemzi őket leginkább. „Ha Szlovákiában valakire azt mondják, hogy magyar, arról feltételezik, hogy magyarul beszél. Azokban az országokban, ahol kétnyelvűség van, ez nem feltétlenül így működik, de nálunk igen. Az, ahogy a kisebbségek használják a többségi nyelvet, régóta humorforrás, gondoljunk csak a kabarétréfákra, vagy az egyik szlovák tévécsatorna által sugárzott Szomszédok című sorozatra, amelynek a szereplői rendre rosszul használták a „sa”, „si” vonatkozó névmásokat, tükörfordításban fogalmaztak meg mondatokat, szólásokat ferdítettek el, vagy nyílt e hangot használtak. Ugyanez érvényes arra is, ahogy az anekdotákban, kabarétréfákban megjelenítik a cigány szereplőket – mindig egy sajátos beszédmóddal, kiejtéssel jellemzik őket. Ezek sztereotípiák, amelyek eltúlozva, gúnnyal használva bántók, de ha jóindulatú humorral kezeljük a jelenséget, akkor az „elkövetők” is szórakoznak rajta. Hogy a sváb festőmestert mulattatta volna-e a neki tulajdonított költségjegyzék, az attól függ, egyáltalán meglátta volna-e benne a hibákat. Egy biztos, túlságosan nem sértődött volna meg, mert a nemzetiséghez való hovatartozás a múlt század elején még nem volt annyira tudatos, mint ma. Egyszerűen örült, hogy kifesthette Júdás pofáját meg Putifárné kebleit, gyereket csinálhatott Szent Borbálának, kiszidolozhatta a csillagokat, és mindezért még meg is fizették.

Gölcségjetyzék

A katholikus templom festményeg és szoprok kijafitása mekpeszélés szerint...

 1. Szt. Péter potját pearanyoztam… 3.-P

 2. Szt. Pál lápáról a leesett pütyök fisszaenyfeztem… 3.-P

 3. Az udolsó facsora képén a kenyérről a Pultmann pég fignettáját lefakartam… 5,50.-P

 4. Annak a navalás Judásnak a pofájád förösre festettem és a dérdéről a kosz lemostam… 6,-P

 5. Szt. Porpálának ety új tyereket csináltam… 24.-P

 6. A Petlehemi jászolpan a dehén artzát parátségosapra fesdettem… 8.-P

 7. A Salamon hárfájára ety „G” hur ujat festetem… 8.-P

 8. A Menyorszakot kiklancoltam és két uj antyalka odacsinyáltam… 7.-P

 9. A Butifárné asszonyság mint a két keplét megigazitottam (ety-ety kepel P.8.-) 16.-P

 10. Szt. Orsolyának aszt a naty hátsó repedést pekipszeltem… 4.-P

 11. A Jákop létráján ety ulj fok csináltam… 12.-P

 12. A pünpánó Magdolnának ety uj frizura festetem… 5.-P

 13. Szt. József katyáját ujtra festetem… 13.-P

 14. Szüsz Mária artzán a mosolgást poldogabbra festetem… 11.-P

 15. A Lászárnak a lápán a fiszereket joban kispitzoltam… 18.-P

 16. Az Ádám tsutkáját peárnyékoltam és a kityó nyelfit kihetyeztem… 3.-P

 17. Éfának a fikefaleveled natyopra csinyátam (esz a gölcsékfedésben nem fót bene, de muszáj vót megdenni, mert a misén az a sok jungle kerl mitig oda fityorogtak)... 3.-P

 18. Az udolsó itélet képén a nyomoruldaknak redenetesebb artzkifejezést adtam... 28.-P

 19. A Bilátus oráról a sog légybiszog lemostam… 9.-P

 20. A Szt. Cecilia hasád labosra sadiroztam… 45.-P

 21. Az ékpoltot az összes csillakok kiszidoloztam… 112.-P


 

Összesen: 252,50 P.

Aszasz petüfel Kedőszászötfengető és ötfen filla.

Deljes diszdelettel

Ritzpazl Tobiás

demplomfesdőmezsder

Pilisborosjenő, 1930, drátyahordáskor

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.