Általános szorongásra irodalom a gyógyír

Téma

A könyvpiac és a korona kontaktushatásairól Kuczogi Szilviával, az Európa Könyvkiadó vezetőjével

Jó ideje szinte minden beszélgetés kezdőmondata, így Önnek is felteszem: mit vett el, s mit adott a koronaválság, ez esetben a könyvpiacnak?

Az olvasóktól, az íróktól és a szakmától ugyanazt vette el: a személyes találkozások varázsát. A fesztiváli és könyvheti nyüzsgést. Mindezt megpróbáltuk ugyan a többi kiadóval együtt pótolni az online térben, de az új könyvek illatát, az árushelyek forgatagát, a felolvasások emberközeliségét nem tudjuk mivel helyettesíteni. De zavarban vagyok, ha a veszteségeinkről kérdeznek, hiszen az irodalom nincs annyira erősen kitéve a szezonalitásnak és az élő rendezvényeknek, mint a koncertek, a fesztiválok vagy a színházak. A kulturális szféra egyéb képviselői nálunk sokkal jobban megsínylik a korlátozásokat, így az irántuk érzett szolidaritás visszafogott fogalmazásra int. Egyébként a könyves piac hosszabb távú kieséseit még nem lehet pontosan megsaccolni, könnyen lehet, hogy a karácsonyi idényt vagy a jövő évi bevételeket is érinteni fogja.

Azonnal kellett reagálnunk az új helyzetre, hiszen az nem hetek alatt alakult ki, nem volt a szakmának felkészülési ideje. Néhány nap alatt bezártak a boltok, és egyik napról a másikra mindent felülírt a maradjotthon. A kiadó működését is át kellett tennünk home office üzemmódba, ez viszonylag zökkenőmentes volt a kollégáink rugalmasságának és technikai felkészültségének köszönhetően. Az olvasóinkat pedig igyekeztünk azonnal megszólítani az online térben, hogy tudják és érezzék: számíthatnak az Európára és az európás könyvekre, szerzőkre.

Úgy látom, az Európa Könyvkiadó remekül tudott reagálni a helyzetre, hiszen járvány idején jelent meg magyar nyelven a Járvány idején című kötet. Koronán innen és túl: min múlik, hogy egy-egy témára gyorsan, ugyanakkor igényesen reagáljon a könyvpiac?

Villámgyorsan, a megírásától számított néhány héten belül kiadtuk Paolo Giordano könyvét, egy időben a többi nemzetközi megjelenéssel. Hatalmas szerencsének érzem, hogy éppen abban a pillanatban tudtunk egy rövid határidős munkát végigvinni, amikor amúgy az otthoni munkavégzésre átálló cégek tétlenségre voltak kárhoztatva, vagy búskomorrá és tanácstalanná váltak. A Járvány idején miatt késlekedés nélkül kellett felvennünk a tempót, sőt azóta újabb nem tervezett könyvünk is elkészült: Háy János naplóregénye szintén a karanténnak köszönhető, nagy vesztesége lenne a magyar irodalomnak, ha nem született volna meg a furcsa körülmények hatására. Az eredeti szakmám újságíró, az Európa Könyvkiadó előtt mindig a sajtóban dolgoztam, napi-, heti- és havilapok, valamint időszaki kiadványok egyaránt tartoztak hozzám, megtapasztaltam, milyen témára érdemes, kell vagy felesleges ugrani, és melyik iránt meddig tart az érdeklődés. Nyitott szemmel járunk, figyelve a hazai és a nemzetközi trendeket. Sokat változnak az olvasók is, de egy biztos: olvasni akarnak, méghozzá igényes műveket. Természetesen sok múlik a szerencsén is, hozott anyagból dolgozunk, a szerzők vagy írnak, vagy nem, és akkor az elkészült mű színvonaláról még nem is esett szó (mert az vagy jó, vagy nem).

Mit gondol, mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy visszarendeződjön a könyvpiaci alapállás?

Az alapállás visszarendeződése szerintem nem szükségszerű, és azt sem gondolom, hogy pozitív jellegű mozgás lenne. Nem fogom elfelejteni, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök már egy évvel ezelőtt azt mondta a Világgazdasági Fórumon Davosban: „a változás sosem volt ennyire gyors, és sosem lesz már ilyen lassú.” Mintha csak a nemzetközi könyvszakmáról beszélt volna. Világirodalmi kiadóként, sok-sok külföldi partnerrel körülvéve az derült ki számunkra az elmúlt hónapok alatt, hogy szinte mindegyik könyves vállalkozás ugyanazokkal a kihívásokkal küzd a világ bármely pontján. Az ügynökségek, a kiadók és a kereskedők munkatempója a sokszorosára gyorsult az internet és a digitalizáció hatására (a szerzőkre háruló stresszről most nem beszélek, az szétfeszíti ennek az interjúnak a kereteit). A kéziratok pillanatok alatt eljutnak bárhová, ahogy a közönség véleménye is. Az online civil könyves közösségek pillanatok alatt felemelnek vagy szétszednek egy könyvet, a hagyományos hirdetések háttérbe szorulnak. A vevők körültekintőbben tájékozódnak a vásárlások előtt, okosan használják az akciókat, és amellett, hogy egyre árérzékenyebbek, a minőségre is egyre kényesebbek – legyen szó akár az irodalmi értékről, akár a kiszolgálásról. A karantén idején a vevők el lettek kényeztetve a kiadók online akcióival, nehezen tudom elképzelni, hogy zökkenőmentes lesz a visszatérés a normál, bolti árakhoz. Ráadásul új vásárlók jelentek meg az online térben, akik eddig talán féltek a neten bankkártyával fizetni, vagy tartottak a kiszállítás színvonalától. Azok a kiadók és kereskedők, akik most ki tudták elégíteni ezeket az új vásárlókat, biztos nem lépnek vissza a márciusi startvonalhoz. Előre kell tekinteni, hiszen minden változás száz másikat hoz magával, és ezek a változások egyre gyorsabban követik egymást.

Hozott-e a válság olyan jellegű változást, amelynek értelmében fel kell adni, kompromisszumképessé kell tenni azokat a korábbi elveket, amelyek az Európa Könyvkiadót alapjáraton jellemzik?

Éppen ellenkezőleg. Még jobban ragaszkodunk az elveinkhez, továbbra is az igényes és széles választék biztosítása számunkra a legfontosabb, különben elveszítenénk a vevőinket. Ám a teljes szakmának – az Európának is – jól kell reagálnia arra, hogy a kiadói emberek otthonról is szinte zökkenőmentesen tudjanak dolgozni. Könnyen mobilizálható szervezeti struktúrákra van szükség, megfelelő informatikai háttérrel (és annak magas fokú ismeretével), valamint az önálló munkavégzéshez elengedhetetlen vezetői támogatással. De – és ez a legfontosabb szempontunk – a felgyorsult tempónak és a személyes jelenlét hiányának nem eshet áldozatául a minőségbiztosítás.

Hátráltatta-e konkrét könyvek kiadását a kialakult helyzet?

Nem változtattunk az idei kiadói terven. Egy olyan könyvünk van, amelyik első látásra úgy tűnhet, nem a legszerencsésebb pillanatban jött ki a nyomdából – de ennek is örülünk, hogy megjelent. Jaron Lanier Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról című elgondolkodtató műve még azokban a napokban sem volt haszontalan olvasmány, amikor a kényszerbezártságban éppen tömegek próbáltak információhoz és emberi kapcsolatokhoz jutni a neten.

Mit gondol, átírja az olvasás kultúráját az elmúlt időszak?

Felértékelődött a kultúra, azon belül is főként az olvasás. A kényszerű magányra, az összezártságra, a bizonytalanságra, a szorongásra az olvasás nyújtott gyógyírt. Tanulságos volt látni, hogy a karatén előtti napokban a hűtő és a fürdőszobapolc telepakolása után a legtöbben az olvasnivalót is igyekeztek bespájzolni. Azonnal a kultúrától várt mindenki menedéket. És aki megkapta, az nem fogja elfelejteni ezt később sem. A katarzis egyfajta orgazmus, nem lehet bagatellizálni a szerepét.

Témaválasztás tekintetében mi ragadta meg az olvasó figyelmét? Kizárólag a járványra korlátozódott az érdeklődés?

Előtérbe került a szépirodalom, és egy kicsit hátrébb szorult a tényirodalom. Sokan vásároltak vastag könyvet. Jól fogyott az ifjúsági irodalom, vagyis a kamaszok is előszeretettel menekültek kitalált történetekbe. A megszokotthoz képest nagyon megnőtt a kötelező olvasmányok iránti érdeklődés is – de ez valószínűleg az otthoni oktatásra kényszerült szülőknek volt köszönhető.

Nehéz megtippelni, de mégis, kiadóvezetőként hogy fogja értékelni az idei évet a végén?

Azt fogom mondani, hogy 2020 tanulságos év volt, amikor sokak számára az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót. És 2020 nehéz, de fontos év volt, amikor lehetőségünk adódott egy csomó mindent átgondolni, mert egy csomó mindent át kellett gondolnunk.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?