Pihenő

Ajtót nyitott a járvány a doppingolóknak?

Csodás idők járnak a csalókra, nem bukhatnak le? Akadnak olyan sportolók, akik szégyentelenül hasznot húznak a kényszerhelyzetből? A koronajárvány idején ugyanis drámaian visszaesett a doppingellenőrzések száma.
Urbán Klára

2020. december 1. 13:58

sport

Számos szakember, köztük Anders Solheim, a norvég doppingellenes ügynökség (Anti-Doping Norway) vezetője is úgy véli, hogy a járvány ajtót nyitott a doppingolóknak, s ez a nemes versengés presztízsét és a fair play tisztességét, a világ sportjának hitelét veszélybe sodorhatja. A Vasárnap erről kérdezte dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét, és a Szlovák Doppingellenes Ügynökség igazgatóját, PaedDr. Žaneta Csáderovát.

Tiszeker Ágnes: Nem csökkent a doppingolási kedv

Mi a véleménye – a járvány ajtót nyitott a doppingvétkeseknek?

Márciusban, amikor már látszott, hogy sorra maradnak el a versenyek és a sportesemények, úgy tűnt, hogy idén nem sok minden fog történni a dopping területén, hiszen nincs miért a tilosban járni. Meglepő volt tehát, hogy a rendkívüli világjárvány-helyzetben egyáltalán nem csökkent a doppingolási kedv, sőt 10 pozitív esetnél tartunk Magyarországon. Nem lett szabadabb az út a doppingolás felé, de az biztos, hogy a hazai és nemzetközi versenyek elmaradása, a bizonytalanná vált edzéshelyzet, a karantén miatt kialakult teljes leállás azt jelentette, hogy a sportolók nem csak fizikailag vesztettek sokat – megváltozott a testösszetételük, „elment” a súlyuk, az edzésmunka hiánya miatt óriási az izomvesztés, csökkent a már megszerzett állóképesség, stb. –, hanem mentálisan is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A bizonytalanság, a félelem stresszhelyzetet és szorongást teremtett, és sokan elveszítették a motivációjukat a folytatáshoz. Ez az állapot egy új, eddig ismeretlen élethelyzetet teremtett a világ sportolói számára. Rengetegen készültek az idénre tervezett tokiói nyári olimpiai játékokra, próbálták időzíteni a legjobb formájukat, és az olimpia elhalasztásával kiderült, hogy feleslegesen. Kárba veszett a sok munka. Természetesen nagyon bízunk abban, hogy ez a rendkívüli egészségügyi és sporthelyzet nem emészti fel sportolóink kitartását és hitét a tiszta sportban.

A kölni laboratórium szerint márciustól májusig az egész világ antidoppingrendszere megbénult. Milyen volt a helyzet Magyarországon?

Már a pandémiás időszak kezdetén szigorú egészségügyi protokollt vezettünk be a mintavételi eljárásoknál. Folyamatosan egyeztetünk a nemzeti járványügyi központ virológusaival, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottságával és az Országos Sportegészségügyi Intézet szakértőivel. Minden óvintézkedés ellenére az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése után, március 10-e és május 4-e között, a Magyar Antidopping Csoport is leállásra kényszerült. Nem voltak edzések, a versenyeket mind törölték. Ráadásul áprilisban lakhelyelhagyási tilalom is életbe lépett Magyarországon. Persze azért a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által előírt adminisztratív teendőket továbbra is elláttuk, de munkatársaink többsége home office-ban dolgozott, és csak ügyelet volt az irodánkban.

Május 4-e után kezdődött újra az ellenőrzés Magyarországon. Mi a helyzet jelenleg? A pozitív A-minták (vízilabda, birkózás, kajak-kenu) beigazolódtak? Akadtak újak?

Sajnos a doppingolók nem álltak le a járvány alatt sem. Szeptember végéig 9 pozitív minta ügyében kezdtünk eljárást a WADA-kódex előírásai alapján. A folyamatban lévő ügyekről részletesebb felvilágosítást nem adhatunk, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy a tiltólista „nagyágyúi” szerepelnek a sportolók mintájában talált tiltott szerek között: sok anabolikus androgén szteroid és eritropoetin (EPO).

Mit tart a legkomolyabb problémának a jelenlegi helyzetben?

A legnagyobb nehézség a sportolóknak a járvány okozta bizonytalanság, félelem és elkeseredettség. Mindannyian reménykedünk, és úgy készülünk, hogy jövőre lesz olimpia Tokióban, de azért még így is rengeteg a nyitott kérdés, és számos fontos részlet csak az utolsó pillanatban fog kiderülni, sőt a kvalifikáció lehetősége is csak a legutolsó percben válik véglegessé. A kialakult helyzethez rettentően nehéz alkalmazkodni, akár sportolóról van szó, akár doppingellenőrről. A sportegészségügyi szolgálat napi szinten tömegével jelenti a Covid-vírussal fertőzött sportolókat, és ez bennünket is újabb és újabb kihívás elé állít. Szerencsére a megfertőződött sportolók nagyobb része tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, de azért akadnak komoly esetek is, a hosszú távú szövődményekről pedig senki sem tud biztosat.

Van értelme a doppingnak, ha szünetelnek a versenyek?

A doppingolásnak sosincs értelme, mert egy fiatal és egészséges szervezet egyensúlyába beleavatkozni mindig nagyon veszélyes, pláne olyan világjárvány idején, amikor az immunrendszer így is nagyon leterhelt, nagy szüksége van egy fiatal szervezetnek is arra, hogy a védekezőképessége működjön. Márpedig a doppingszerek, pl. a szteroidok elnyomják az immunvédekezést, és ha erre még egy esetleges vírusfertőzés szövődményei terhelődnek, az már tényleg beláthatatlan és katasztrofális következményekkel járhat.

Egyes tanulmányok szerint a tokiói olimpia halasztása kedvez a doppingolóknak. Valóban? Miért?

Az olimpia elhalasztása teljesen váratlan, eddig precedens nélküli, bizonytalan helyzetet teremtett, a teljesítménykényszer előhozhat olyan lelkiállapotot egyes sportolókban, hogy tiltott szerhez nyúljanak. Sokan vannak, akik nem biztos, hogy kitartanak a jövő évi olimpiáig, akár azért, mert a koruk miatt pályafutásuk vége felé tartanak, akár mert most megváltozott az élethelyzetük, és már nem tudják folytatni a versenysportot. Jól látható, hogy a fiatalabb nemzedék most hirtelen előretör, és akár generációváltás is lezajlik a sportban. Ez persze nem baj, de a nagyon fiatalok tapasztalatom szerint gyakrabban vakmerőek, gondatlanok és óvatlanok, sokat kockáztatnak, és néha rossz döntéseket hoznak. Ezért nagyon fontos a sportoló környezete, hogy megbízható és feddhetetlen legyen az őt körülvevő szakembergárda, vigyázzanak rá, ne rossz irányba befolyásolják. Hiszek a tiszta sport szellemiségében és erejében, és bízom abban, hogy nehéz helyzetben is győz a józan ész, a tiszta szív és a fair play. Továbbra is hisszük, hogy csak a tiszta játék az egyetlen út a sportban!

Žaneta Csáderová: Sportolóink 3 tesztelésen estek át

Doppingellenőrzések tekintetében Szlovákiában mi a helyzet?

Lévén, hogy a doppingellenőrzés része a versenysportnak, főleg az élsportnak, nemzetközi és szlovákiai szinten is fokozatosan csökkent a száma. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szeptemberben megjelent kimutatása szerint a tavalyi évhez képest idén a versenyen kívüli időszakban az ellenőrzések 60 százalékát végezték el, versenyidőszakban pedig csak a 34 százalékukat. Szlovákiában az ellenőrzés a versenyidőszakban teljesen leállt, versenyen kívül – bár korlátozott volt az ellenőrzés – a tervezett fölött teljesítettünk. Mivel a nagy nemzetközi versenyek elmaradtak, vagy jövőre halasztódtak, kevesebb volt a megrendelés. A két hazai atlétikai viadalon, a P-T-S 2020-on és a gyügyi gyaloglóversenyen már elvégeztük az ellenőrzést. A járvány második hulláma miatt októberben és novemberben viszont újra visszaesett az ellenőrzések száma.

Voltak pozitív esetek Szlovákiában?

Eddig nem jegyeztünk doppingvétkest, ami annak tulajdonítható, hogy kevés ellenőrzés történt verseny során, s nálunk főleg ott fordulnak elő pozitív esetek.

A versenyek elmaradtak, az intézkedések az edzésidőszakbeli kontrollt is akadályozták, a vértesztek teljesen kiestek.

Elsősorban versenyidőszakon kívüli tesztelés folyt. Valamennyi nemzeti kimutatásban szereplő hazai sportoló eddig legalább három doppingellenőrzésen esett át. Az első hullám idején elsősorban vizeletmintát vettünk, hogy a doppingellenőr és a sportoló ne nagyon kerüljön kapcsolatba egymással. A nemzetközi ellenőrzési szabályzat egyes sportokban és sportágakban előírja a vérmintás ellenőrzést, ezekben az esetekben ez meg is történt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí: Javul a járványhelyzet, februártól talán már enyhíthetünk a szigorításokon

Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komáromban ilyen kétnyelvű tanúsítványt osztanak ⋌(sziakomarom.sk)

Kétnyelvű tanúsítvány járhat a teszt után

ddd

Na megállj, te rusnya vírus!

A járvány ideje alatt a mexikói Cancún az egyik legfelkapottabb nyaralóhely

Olvasóink élménye: járvány idején is lehet nyaralni

kutya korona

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.