Pihenő

A türelem és a humor

Türelmesnek lenni annyit jelent, hogy elfogadjuk az adott helyzetünket és nehézségeinket ahelyett, hogy feleslegesen idegeskedünk és felzaklatjuk magunkat
Vasárnap

2021. február 11. 08:00

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A düh és a türelmetlenség kellemetlen helyzeteket teremt. Mindezt elkerülhetjük, ha nyitott szívvel toleráljuk, elfogadjuk, amit az élettől kaptunk, és ha belecsempészünk egy kis humort a mindennapjainkba, akkor már fél sikert értünk el.

Hatunk a környezetünkre

Igen ám, könnyű ezt mondani. Nem tűnik el a stressz csak úgy az életünkből, nem mindig tudjuk könnyen kezelni a problémákat. Azt szeretnénk elérni, hogy a környezetünk megfeleljen az elvárásainknak, például ne legyen forgalmi dugó, legyen elég parkolóhely, ne legyen hosszú a sor, ne kelljen sokat várakozni az orvosnál. És ugyanúgy, a legtöbben szeretnénk azt is, hogy az emberek is megfeleljenek az elvárásainknak. Viselkedjenek úgy, ahogy mi szeretnénk.

Ugye, így már belátjuk, hogy nem olyan egyszerű a helyzet? Hiszen az elvárásaink gyakran rendkívül irreálisak. Mivel vannak dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni, el kell fogadnunk, hogy nem minden alakul az elképzeléseink szerint.

A türelem ápolása saját magunkban az egyik legfontosabb dolog. Szülőként még inkább. Ha türelmesek vagyunk, nyugalmat árasztunk, és ez megkönnyíti a mindennapjainkat, a család hangulata is ehhez igazodik. És ez csakis kizárólag rajtunk múlik, a nyugodt békés légkörért mi tehetjük a legtöbbet.

Ha lassabban haladunk

Igaz elmélet, mely szerint türelmetlenség helyett a megoldásokra kell koncentrálni, nem pedig a problémákra. Gondolkozzunk el azon, mit tehetünk a célunk érdekében. Azért, hogy ne legyen okunk az idegeskedésre. Hogyan tudnánk megváltoztatni a helyzetet anélkül, hogy a dolgok még rosszabbá válnának. Amíg várakozunk, próbáljunk a kellemesre, érdekesre összpontosítani. Máris jobban és gyorsabban telik az idő. És ami a legfontosabb, a környezetünk, a családunk hangulata is nyugodtabb lesz.

Amikor türelmetlennek érezzük magunkat, próbáljunk találni valamit, ami felébreszti a kíváncsiságunkat az adott pillanatban. Ez lehet bármi, ami izgatja a fantáziánkat. Ha valami felkelti az érdeklődésünket, lehetővé teszi, hogy nem haraggal és idegesen reagáljunk arra, ami éppen körülöttünk zajlik.

El kell fogadnunk, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk irányítani. Ez igaz az egész életünkre. Ha lassabban, türelmesebben haladnánk az életben, akkor jobban is élveznénk az egészet, és jobban is teljesítenénk az egyes helyzetekben. A munkahelyen, otthon, a családunk körében. Hamarabb elsajátítanánk a különböző készségeket, mert hagynánk időt a beépülésre.

Humorral könnyebb

A fogyasztói társadalom most és azonnal akar mindent. Elfogyott a türelem, hiszen rövid időn belül bármit meg lehet kapni. Ez a legnagyobb táptalaja a türelmetlenségnek. Mi is mindet akarunk azonnal. Nem hagyunk időt a várakozásra, pedig az az időszak sokszor még szebb, mint a kívánt cél.

Ha felismertük magunkban a negatív érzelmeket, mi segíthet? A humor és a jókedv. Néha elég egy jó nagyot mosolyogni magunkon, a helyzetünkön, és máris jobb a közérzetünk.

Nyugtassuk meg magunkat azzal, hogy nem vagyunk egyedül a problémákkal, (például, rajtunk kívül várakozik még egy csomó ember ugyanabban a sorban). Jókedvűen nemcsak gyorsabban, hanem sokkal kellemesebben is telik az idő.

Pilinszky János soraival élve:

Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

 

Feledi Tímea
A szerző a MinorityKids.sk projekt munkatársa

 

*

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/6. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti ITT.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ECB

A Heger-kormányt az elemzők óva intik a populista árszabályozástól

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

tiktotk

Meghalt a világ legidősebb embere

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

Madách

Programajánló: Online színház-tippünk a hétre

disznooles

KVÍZ: Mennyire jártas a disznóvágásban?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.