A „Tiffany-paradoxon” – Avagy amikor a valóság nem realisztikus

A „Tiffany-paradoxon” – Avagy amikor a valóság nem realisztikus

Tiffany-paradoxonnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a múlt egyes tényei összeegyeztethetetlenek a múltról alkotott képünkkel. Ezek a tények emiatt, hiába valósák, irreálisnak tűnnek.

A Tiffany-paradoxont először Jo Walton fantasy- és sci-fi-író használta annak a jelenségnek a leírására, amikor a történelmi múltról alkotott képünk összeférhetetlen a tényleges múlttal, így az irreálisnak érződik. A paradoxon szerint ha egy szerző Tiffanynak nevez el egy figurát például egy középkori regényben, a legtöbb olvasó hiteltelennek fogja érezni a nevet, hiszen a Tiffany modern, névként él a köztudatban. A valóság az, hogy a Tiffany a görög Theophania név angol megfelelője, tehát van helye a történelmi múltban, ám jó eséllyel mégis zavaró lesz a hétköznapi olvasó számára.

Jo Walton paradoxona felhívja a figyelmet arra, hogy a tények vizsgálatához nem elég pusztán a megítélésünkre hagyatkozni, azt ugyanis számtalan módon elferdíthetik hangzatos tévhitek vagy pusztán csak bizonyos jelenségek kulturális szerepe a modern világban. A Tiffany-paradoxon napjaink kultúrájában akkor jelenik meg a leggyakrabban, amikor nézők különféle etnikai vagy szexuális kisebbségek jelenlétét kifogásolják történelmi filmekben, holott a valós múltnak éppen annyira részei voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!