A szó és a vers ünnepe Pozsonyban. Cogito esszéíró pályázat

Vasárnap

December 1-jén már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a Csemadok pozsonyi nagytermében, hogy amire megérkeznek a versenyzők, minden készen álljon a 18. Cogito Esszéíró Pályázat, valamint a 16. Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Verseny megnyitójára, melynek délutáni értékelő gáláján díjaztuk a legjobb esszéírókat és azokat a szavalókat, akik a zsűri döntése szerint aznap a legjobban teljesítettek.

Két év telt el személyes találkozás, jelenléti verseny és díjkiosztó nélkül. És bár a szervezés nem kis munka, nagyon hiányoztak Pozsonyban, advent kezdetén a lelkes versmondók és esszéírók az elmúlt két évben. Valószínűleg ők sem voltak ezzel másként. Noha az esszéírók tolla a világjárvány alatt sem pihent, mégis felemelőbb érzés egy gálán átvenni a megérdemelt jutalmat, mint elballagni érte a postára. Ez már a múlté, az idén komoly felkészülési folyamat megkoronázásaként a versenyzők végre megmutathatták legjobb szövegalkotói és előadói oldalukat. Ezt értékeltük és köszöntük meg nekik és felkészítőiknek a gálán, amelyet elsős gimnazistánk, Metzner Dóra nyitott meg gyönyörű énekével.

A szavalóverseny mezőnye háromtagú, „Duna utcás” zsűri előtt mérettette meg magát, Culka Ottó színész, Katona Eszter és Nagy Ádám, a Színművészeti Főiskola hallgatói ugyanis mind a mi gimnáziumunk padjait koptatták. Három kategóriában (AI 8–9. osztály, gimnázium, szakközépiskola) hallgatták meg a szlovákiai magyar alkotók műveit előadó versenyzőket, az eredményhirdetés előtt pedig külön elmondták értékes tanácsaikat, majd a gála után még a versenyzők személyre szóló értékelésére is maradt idő.

A 16. Kulcsár Tibor Vers- és Prózamondó Verseny helyezettjei:

1. kategória vers: 1. Sági Anna Flóra (Kóczán Mór AI, Csilizradvány; felk. Matyó Simoneta); 2. Vida Evelyn (Kóczán Mór AI, Csilizradvány; felk. Béhr Erzsébet Zsuzsanna); 3. Bugár Abigél (Deáki AI; felk. Renczés Nóra)

1. kategória próza: 1. Szalóczi Boglárka (Deáki AI; felk. Renczés Nóra)

2. kategória vers: 1. Rigó Bianka (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Horváth Péter); 2. Rákász Fanny (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Simon Beáta); 3. Bukovský Dorottya (Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta; felk. Ollé Krisztina)

2. kategória próza: 1. Csikmák Máté (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Simon Beáta); 2. Béhr András Bertalan (MTNY Magángimnázium, Dunaszerdahely; felk. Horváth Péter); 3. Bajcsi Boglárka (Selye János Gimnázium, Komárom, felk. Spátay Adrianna)

3. kategória vers: 1. Tyukos Balázs (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk. Pongrácz Flóra); 2. Nagy Georgina (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk. Pongrácz Flóra); 3. Kováč Stella (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk. Pongrácz Flóra)

3. kategória próza: 1. Molnár Boglárka (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk. Pongrácz Flóra); 2. Perleczky Balázs (Közös Igazgatású Iskola, Dunaszerdahely, felk. Néma Ivana); 3. Bolya Laura (Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola, Szenc; felk. Pongrácz Flóra)

A Cogito Esszéíró Pályázat zsűrijét idén is a korábbi években összeszokott trió alkotta: Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli P. T. alapító elnöke és Szemet Edit pszichológus, a Pátria rádió szerkesztője. Most sem volt könnyű dolguk: 44 pályamű érkezett négy témában, közülük kellett kiválasztaniuk a kategóriák győzteseit, valamint a pályázat fődíjas munkáját.

 

A 18. Cogito Esszéíró Pályázat helyezettjei:

A Kellemes meglepetés témában Dávid Dóra, Somorja

Az Örök fiatalság. Te elfogadnád, vágysz rá? Ez a téma 26 esszéírót szólított meg, ezért e kategóriában két 1. helyezettet választott a zsűri: Koráb Laura, Mihályfa, Agócs Boglárka, Fülek

A Lélekvédelem/Lélektúra témában a kategóriagyőztes Szabados Tímea Vágsellye; egyben fődíjas

A Fék nélkül élünk témában Csehy Flóra, Dunaszerdahely

Társszervezőnk, a Vasárnap hetilap minden évben különdíjat ajánl fel, idén a Vasárnap-díjas pályázó Kocsis Dóra, Dunamocs

Jó volt újra tapasztalni a versenyzők lelkesedését, a felkészítő tanárok izgalmát, a díjazottak örömét! Jó volt újra együtt lenni a szó és a vers ünnepén Pozsonyban az advent kezdetén! Gratulálunk, köszönjük, jövőre Veletek ugyanitt!

A szervezők nevében Kulcsár Mónika igazgatóhelyettes

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!