Pihenő

A nógrádi dombok alatt

Bukolikusan szép errefelé a nógrádi táj, különösen mostanában, ősszel. A Losoncról Fülek felé, az országhatár irányába vezető főút mellett lévő közel kilencszázas lélekszámú, három részből álló Fülekkovácsi községet szeretnénk most bemutatni.
Szászi Zoltán

2021. november 9. 07:20

Vasárnap
Kép Szászi Zoltán

A jelen és a közelmúlt

Néhány napja még útépítő gépek dübörögtek végig a falun, az állami út felújítását végezték el, ezzel ismét javultak az itteni életkörülmények. A falu egyébként rendkívül csendes, tiszta, nyugodt és rendezett, eladó ingatlan alig van. A helyiek főleg a két közeli városban, Losoncon és Füleken dolgoznak, de helyben is akad munka. Akik ingáznak, azok számára az autóbuszos tömegközlekedés a faluban – sok más hellyel ellentétben – sűrű, könnyen elérhető mindkét irányba.

Fülekkovácsiban az elmúlt években a megtakarítás, a fejlesztések, a felújítások, az előrelátó tervezés és a szervezés volt a mindennapi feladat. Az első választási időszakát posztján töltő polgármester, Michal Muránsky szerint az volt a fő cél, hogy konszolidált legyen a falu költségvetése. Munkáját már az első napokban azzal kezdte, hogy pályázati úton két új alkalmazottat vettek fel, így két év alatt 45 ezer euró maradt meg a falu számára, amit fejlesztésre lehetett fordítani, ehhez még az egyik kihelyezett kormányülésen jóváhagyott támogatást is fel lehetett használni. Például egy modern ügyfélkapus ügyintéző rendszer kialakítására, valamint a községi hivatal felújítására és műszaki felszerelésére.

Nem túl nagy az éves költségvetés, alig 450 ezer euró körül mozog, ebből kell megoldani a napi működést, a fejlesztéseket pályázatokból próbáljuk véghez vinni. Helyben a MASK forrásaiból lehet pályázni, vagy minisztériumok által kiírt forrásokra. A tűzoltószertárunk belső műszaki felújítását és felszerelését például a belügyi tárca támogatta. Az önkéntes tűzoltók az a csapat, akikre mindig lehet számítani. A bozitai kihelyezett kormányülésen jóváhagyott pénzcsomagból is kaptunk támogatást, a szociális tárca felhívásait folyamatosan pályázzuk. A szociális terepmunka pályázatunk sikeres is volt, erre nagy szükség van, két alkalmazott végzi ezt a munkát. A helyi polgárőrség kialakítására most nem kaptunk támogatást, sajnos csak a program folytatására lehetett pályázni, elkezdésére nem. Ha ismét megnyitják a pályázatot, ismét benyújtjuk az igényünket. Komoly sikerként lehet elkönyvelni, hogy saját forrásainkból felújítottuk a közvilágítást, ez nagyon fontos beruházás volt, és máris látszik az eredménye, ezer eurókban mérhető a megtakarítás! Tervezzük a térfigyelő kamerarendszer modernizálását és bővítését is a közeljövőben, ennek megelőző szerepe van. Igen nagy álom és terv a vízvezeték kiépítése, ennek előkészítése már meg is kezdődött, 5,6 kilométer hosszú vezetéket tervezünk. Természetesen jó lenne a vízvezeték mellé a csatornahálózatot is megépíteni, ha lehetőség nyílik rá, meg fogjuk tenni. Falunkban működik iskola és óvoda, ezek kiemelten fontos intézmények, az iskolába 23, az óvodába 17 gyerek jár. Saját forrásból, költségvetésből sikerült kiépíteni egy modern sportpályát Kurtány településrészen, de sok év után az állami földalap és sok tulajdonos megkeresésével rendezni tudtuk a falu területén lévő buszmegállók tulajdonjogát is, így már ezek rendbetételére is lehet majd pályázni. Munka és feladat van bőven, a közmunkásaink három temetőt, rengeteg belső zöldterületet, parkot tartanak karban, mivel elég nagy a katasztere a falunak és ingatlanjai is vannak, az alkalmazottak nem unatkoznak. Emellett elmondható, hogy a méhészet is egyre népszerűbb a településünkön, egyre többen foglalkoznak vele már vállalkozás szintjén is. Testvértelepüléseink a szintén nógrádi Ságújfalu és a hevesi Andornaktálya. Ez utóbbival falunk jeles szülöttje, Mocsáry Lajos irodalmár, politikus is összeköt minket, aki Andornaktályán hunyt el. Fülekkovácsiban három nemzetiség éli együtt a békés hétköznapokat: a magyar, a szlovák és a roma. Hagyományainkat őrizzük, a sikeres falunapon például több kovácsüllőn is ki lehetett próbálni az ősök, a falut alapítók munkáját, a kovácsolást. Mi jellemezi a falunkat? Csend, nyugalom, jó megközelíthetőség, egészséges és tiszta környezet, vannak tervek még jobb életkörülmények kialakítására, elképzelések a további fejlődésre. Talán ezek jellemzik most a községet. Vigyázunk egymásra, a falunkra ebben a bonyolult időszakban is!” – mondta el Michal Muránsky, Fülekkovácsi polgármestere.

Régebbi időkről

A mai Fülekkovácsi név három falut takar, ha Losonc felől érkezünk, akkor Fülekkelecsény, Fülekkovácsi és Kurtánypuszta alkotják a mai települést. A vidék régóta lakott, az első írásos emlék a tatárjárás után, 1246-ban keletkezett Fülekkovácsiról. Fülek várbirtok része volt ez a terület, névetimológiája szerint a várnak szolgáló kovácsok és fegyverkészítők faluja lehetett, innen ered a neve is. Mivel a két nógrádi várost összekötő út mellett fekszik, a történelem folyamán sokszor feldúlták, kirabolták, elpusztították a három falut.

Miután a füleki várbirtokot felosztották, a Ruttkay, Benyiczky, Cebrián Berchtold, báró Révay, Török és Mocsáry családok szereztek itt birtokot. Két híres személyiség is köthető ide, itt született Mocsáry Lajos és itt van eltemetve Fülekkelecsényben Madách Imre idősebbik lányának, Jolánnak az első férje Ruttkay György.

Fülekkelecsényben egy barokk korban épített kápolna, Fülekkovácsiban Szent László tiszteletére emelt római katolikus templom áll. Kurtány részben Mocsáry Lajos úri lakjának sajnos már csak a romladozó falai állnak, de megmaradt és befejezés előtt áll az a különleges épület, melyet még a múlt század hatvanas éveinek elején egy feloszlatott rendből ide letelepedett barát épített saját elképzelései alapján, kétkezi munkájával.

Galéria
Vasárnap-1
Vasárnap-2
Vasárnap-3
Vasárnap-4
+8

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/44. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus kórház

Koronavírus: 6183 PCR-teszt lett pozitív kedden

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

baby

Tavaly 938 baba született a dunaszerdahelyi kórházban – ezek voltak a leggyakoribb nevek!

oltás

Újabb oltási időpontok Szencen

Kassa

A nap Képe Kassáról

simecka

Michal Šimečka lett az Európai Parlament első szlovák alelnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.